Вхід | Реєстрація

Акциз з пального має залишатись в місцевих бюджетах, – АМУ

Акциз з пального має залишатись в місцевих бюджетах, – АМУ

4 жовтня у Верховній Раді України група народних депутатів зареєструвала розроблений Асоціацією міст України проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні пального та частини акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального до місцевих бюджетів у 2020 році)» (№2231).

Як повідомляє сайт «Новини Полтавщини», цей законопроект передбачає, що частина акцизного податку з пального буде зараховуватися до місцевих бюджетів у 2020 році. Інформує прес-центр ініціативи “Децентралізація влади”.

Якщо цей законопроект не приймуть, за підрахунками АМУ, з 2020 року громади щорічно будуть втрачати від 7,7 млрд грн, що значно їх послабить. І в першу чергу, постраждають малі міста та ОТГ. Втрата спроможності для громад означає повний відкат децентралізації, вважають в АМУ.

Асоціація міст України закликала органи місцевого самоврядування звертатися до народних і місцевих депутатів, а також до Міністерства фінансів України щодо підтримки законопроекту №2231.

Нагадуємо, в рамках бюджетної децентралізації кілька років тому акциз з пального почали зараховувати у бюджети громад. Місцевий акциз з пального – це не тільки інструмент боротьби з тінізацією у сфері обігу пального (яка до його запровадження складала 30%), а й джерело доходів громад для реалізації соціальних проектів – будівництва нових шкіл та дитячих садочків, ремонт доріг, мостів, облаштування вулиць тощо. Цей ресурс дуже важливий для місцевого самоврядування, оскільки окремим громадам саме акциз з пального приносить до 50% доходів у місцеві бюджети.

Але чинний Бюджетний кодекс України передбачає, що з 2020 року акциз з пального у бюджети громад не надходитиме.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 жовтня 2019, 12:55 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації