Вхід | Реєстрація

Обвинувачений у вбивстві судді Олександра Лободенка і мера Олега Бабаєва отримав строк

Обвинувачений у вбивстві судді Олександра Лободенка і мера Олега Бабаєва отримав строк

Сьогодні у Кременчуці, в Крюківському райсуді, в режимі відеоконференції проводилось засідання Гадяцького районного суду у справі вбивства судді Олександр Лободенка і мера Кременчука Олега Бабаєва.

На засіданні були присутні постаждалі строни: батько Олександра Лободенка – Станіслав Лободенко, сестра, а також доньки Олега Бабаєва – Ольга Шляхова і Анна Бабаєва.

Сам обвинувачуваний Ігор Пасічний був на засіданні в Гадяцькому районному суді.

Прокурор сьогодні зачитав звинувачувальний акт, та спочатку повідомив, що у зв’язку із змінами обставин (Ігор Пасічний зробив щиросердечне зізнання і пішов на угоду з прокуратурою) змінилось саме інкримінування обвинувачення.

У звинувачувальному акті йшлось, що у лютому 2014 році до Ігоря Пасічного звернувся Олександр Крижановський, який повідомив, що потрібно певній особі нанести умисні ушкодження, аби відправити на тривалий час в лікарню. Повідомлялось про суддю Автозаводського суду Олександра Лободенка.

За повідомленням звинувачуваного, тоді ж лютому 2014 року Ігор Пасічний домовився про зустріч із Олександром Крижановський. Тоді ж останній дав йому аркуш паперу із іменем людини, якій треба завдати тілесні ушкодження, а також адресою і номером автівки.

У подальшому Ігор Пасічний повідомив про наміри ще одному фігуранту справи Ігорю Куннику. Він погодився нанести тілесні ушкодження Лободенку, та зазанчив, що зробить це сам, а Пасічний має посприяти обранню шляхів під’їзду і від’їзду до місця, де мешкав суддя. Про це розповів Ігор Пасічний.

11 лютого 2014 року Пасічний із Кунником на автівці першого поїхали  до будинку, де жив Олександр Лободенко на Набережній Лейтенанта Дніпрова. Вони залишили автівку біля сусіднього будинку і дочекалисьна на дитячому майданчику, доки Олександр Лободенко поставить автомобіль на стоянку і пішки піде до свого під'їзду. Потім Кунник зробив два постріли з обрізу.

Настуного дня, 12 лютого, суддя Лободенко помер в лікарні «Кременчуцька» (колишня Третя міська лікарня). Смерть наступила унаслідок множинних вогнепальних ран, пошкодження внутрішніх органів, крововиливів.

Після цього Олександр Мельник передав Олександру Крижановському 10 тисяч доларів США. Гроші поділили між Крижановським, Кунником  і Пасічним.

У середині лютого 2014 року Олександр Мельник повідомив Олександру Крижановському, що потрібно убити мера Олега Бабаєва, бо є загроза його бізнесу.

Крижановський знову звернувся до Пасічного, а той до Кунника і почали підготовку. Було обумовлено, що на це потрібно 20 тисяч доларів США.

За словами Ігоря Пасічного, на початку  березня 2014 року Олександр Мельник передав двом фігурантам справи через Олександра Крижавновського 18 тис доларів США.

Було обумовлено, що Пасічний і Кунник для стеження за мером Олегом Бабаєвим куплять автівку, а також стартові пакети мобільного зв’язку. Автомобіль ВАЗ 2108 придбали  через ще одну особу, скориставшись сайтом безкоштовних оголошень. Транспортий засіб  купили в селищі Велика Багачка. Саме на цій автівці стежили, як пересувається по місту міський голова Кременчука Олег Бабаєв.

За словами звинувачуваного, саме з цього автомобіля 26 липня 2014 року на вулиці Сумській було здійснено 3 постріли в спину мера. За кермом автівки був Ігор Пасічний, а Ігор Кунник стріляв, відкривши вікно транспортного засобу.

І. Пасічний також повідомив, що у липні 2014 року Олександр Мельник передав за вбивство Олега Бабаєва 10 тисяч доларів США з умовою щомісяця виплачувати таку ж суму, доки не вийде 60 тис доларів США.

Оголосивши всі обставини у справі подвійного вбиства судді Лободенка і Народного мера Бабаєва, прокурор нагадав, що Пасічний  зробив щиросердечне зізнання і уклав угоду з прокуратурою. Йому інкримінували звинувачення одразу за декількома справами, та в сукупності Ігор Пасічний отримав 10 років позбавлення волі без конфіскації майна.

І адвокат Ольги Шляхової Анатолій Кононенко, і власне всі постраждалі у справі погодились з цим вироком, зазначивши, що Ігор Пасічний розкаявся і надав суду докази, які сприять розгляду справи.

Сам звинувачений у подвійному вбивстві попросив пробачення у рідних. Скоріше за все,  він залишиться під домашнім арештом.

Так, як за «Законом Савченко» одинь день в слідчому ізоляторі зараховано за два, то Ігор Пасічний виходить відсидів майже весь строк.

Йому залишиться провести в СІЗО  декілька місяці місяці. Та навряд чи, до завершення розгляду справи, його туди помістять.

 

Суть справи:

11, лютого 2014 року невідомий скоїв кілька пострілів в суддю Автозаводського районного суду, коли той повертався додому з роботи. Потерпілий помер у лікарні тієї ж ночі. Суддя А. Лободенко виносив рішення про накладення арешту на частину майна сім'ї Мельник, проте не розглянув справу, так як загинув.

26 липня 2014 р мер Кременчука Олег Бабаєв був убитий з вогнепальної зброї недалеко від свого місця проживання. 29 липня кримінальне провадження за фактом вбивства Бабаєва було перекваліфіковано на умисне вбивство, вчинене на замовлення за попередньою змовою групою осіб.

2 вересня 2014 р міліція повідомила про затримання чотирьох підозрюваних у вбивстві Бабаєва.

Після передачі справи в суд його почали розглядати в Кобеляцькому райсуді. Однак на початку 2017 року біля присяжних Кобеляцького райсуду закінчилися повноваження, і справу передали для розгляду в Київський райсуд Полтави.

12 липня 2017 року Київська районний суд Полтави прийняв рішення відпустити двох обвинувачених у вбивствах мера Кременчука Олега Бабаєва і судді Автозаводського райсуду Олександра Лободенко під домашній арешт.

Крім вищеназваних обвинувачених, на лаві підсудних у цій справі ще двоє - «виконавці» Ігор Пасічний та Ігор Куник. Їх суд залишив під вартою.

Полтавська обласна рада 14 липня ухвалила звернення до Вищої ради правосуддя з вимогою звільнити суддю Логвинову, оскільки вважає, що рішення про зміну запобіжного заходу було нею прийнято незаконно.

Кременчуцька міськрада сьогодні на своїй сесії прийняла звернення до Президента, Голови ВР і Вища рада правосуддя з проханням звільнити суддю, яка відпустила обвинувачених у вбивстві мера Бабаєва судді Лободенко.

Пізніше Київський районний суд міста Полтави на своєму засіданні прийняв рішення повернути обвинувачених в замовленні та організації вбивств мера Кременчука Олега Бабаєва і судді Автозаводського райсуду Олександра Мельника і Олександра Крижновского в утриманні під вартою в СІЗО.


Автор: «Кременчуцька газета»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 жовтня 2019, 11:49 | Кременчук | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації