Вхід | Реєстрація

Супутникове телебачення стане платним

Супутникове телебачення стане платним

Із січня наступного року більшість улюблених українських каналів, що транслювалися через сигнал супутника, заблокують.

 

Які канали блокуватимуться і чому

Для телеглядачів, які звикли дивитися супутникові канали у вільному доступі, невдовзі настане час «Ч». Адже чотири основні українські медіагрупи вирішили кодувати сигнали своїх телеканалів. Зараз на більшості з них триває інформаційна кампанія, де глядачам пояснюють, що трансляцію сигналу припинять і як зарадити цьому.

Для кодування сигналу супутника є три основні причини. Перша — обмеження прав, які надають нашим телеканалам західні правовласники, на контент: фільми, серіали, спортивні трансляції та формати шоу. Ці права надані лише на розповсюдження територією України, тоді як відкритий супутниковий сигнал покриває також сусідні країни, через що фактично порушуються права на закупний контент.

Друга — телегрупи разом із провайдерами, починаючи із 2017‑го року, розвивають ринок платного телебачення. Кодування супутникового сигналу було вимогою провайдерів, яким важко продавати ТБ­послугу через наявність у вільному доступі телеканалів медіагруп на супутнику. Тобто, фактично телегрупи виконують вимогу провайдерів.

Третя — боротьба з піратством. Кодування супутникового сигналу дозволить телегрупам завершити боротьбу з незаконним розповсюдженням телеканалів у провайдерів платного телебачення та піратських ТБ­сервісів. У випадку незаконної трансляції телеканалів такі сервіси брали вільний сигнал телеканалів із супутника і надавали його споживачам за певну плату. Кодування на супутнику дозволить також прискорити процедуру покарання таких провайдерів.

Із 20 січня наступного року свій супутниковий сигнал закодують:

  • «1+1 media» («1+1», «2+2», ТЕТ, УНІАН, «Плюсплюс», «Бігуді»),
  • «Медіа Група Україна» («Україна», НЛО TV, «Індіго»),
  • StarLightMedia (СТБ, Новий канал, ICTV, М1, М2, «оце ТБ»),
  • Inter Media Group («Інтер», НТН, К1, К2, «Мега», «Піксель», Zoom, Enter­фільм).

Тобто, вільного доступу до цих супутникових каналів не буде. Тому власники супутникових антен зможуть переглядати у відкритому доступі лише новини та інформаційні передачі. Залишаться доступними державні (UA: Перший, «Рада»), обласні та регіональні канали.

 

Що робити власникам супутникових антен

Детальніше розібратися у цьому питанні кореспондентам тижневика допоміг підприємець Олексій Федорець, який являється офіційним представником операторів супутникового телебачення Viasat і Xtra TV.

Антенами вони зможуть користуватися й надалі. Перепрошити чи перекодувати старий тюнер не вдасться. Натомість доведеться купувати тюнер, що здатен розкодувати сигнал супутника. Такі приймачі мають маркування УТБ (українське телебачення) та обладнані модулями розкодування, що дозволяють приймати як телеканали у відкритому доступі, так і закодовані. Рекомендована роздрібна ціна тюнера УТБ — 1099 гривень. Тюнери можна придбати в підприємців, які займаються супутниковим телебаченням.

Та на цьому витрати не завершуються. Оскільки власник тюнера обирає оператора супутникового телебачення. Стандартний пакет від Xtra TV (27 каналів) коштуватиме 39 гривень на місяць. Сюди, крім звичних ТВ, входитимуть «Футбол 1» та «Футбол 2». Viasat пропонує більше розважального контенту від 49 гривень на місяць. Абонентська плата здійснюється за допомогою особистого кабінету на сайті оператора чи за такою ж схемою, як і оплата комунальних послуг в терміналі чи відділенні банку.

Налаштувати новий супутниковий приймач допоможуть у місці його продажу, де також пояснять, як під’єднатися до телевізора. Незручність полягає в тому, що нумерацію каналів встановлює оператор і змінити її не можна.

 

Альтернатива знайдеться

Телеглядачі, які не мають фінансової можливості придбати новий тюнер, можуть обмежитися приймачем ефірного цифрового телебачення Т2. Його вартість — 300–330 гривень. Щомісячна плата відсутня. Приймач транслює 28 каналів. Та для якісного сигналу потрібно встановити невелику антену. При цьому можна буде й надалі дивитися незакодовані супутникові канали. Але доведеться щоразу переключати кабелі.

Інший варіант — підключити інтерактивне ТВ від компанії «Укртелеком». Вартість — від 59 гривень на місяць плюс оренда ТВ‑приставки — 45 гривень щомісяця (повна вартість — 1 500).

Також можна замовити послугу в іншого інтернет­провайдера чи підключити кабельне телебачення.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 листопада 2019, 15:15 | Полтавщина | Суспільство


1. orakul / 17 листопада 2019, 07:35
"Мавр сделал свое дело, мавр может уходить" Україна продана, тепер можна і за «ящик» доїти.
2. микола козак / 17 листопада 2019, 19:14
Основна мета дограбувати українців.Будем дивитись Росію , там ще не кодують.А далі арабів.
3. Ltava / 17 листопада 2019, 19:39
2.микола козак
«А далі арабів.
»


Чи мусульман ?:)))))))))
4. wintery / 23 грудня 2019, 11:11
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації