Вхід | Реєстрація

Суд призначив 4 роки ув’язнення водію маршрутки, який скоїв смертельне ДТП у Козельщинському районі

Суд призначив 4 роки ув’язнення водію маршрутки, який скоїв смертельне ДТП у Козельщинському районі

Козельщинський районний суд виніс вирок водію маршрутки, який врізався у вантажівку, через що одна людина загинула, ще шестеро отримали травми

21 жовтня Козельщинський районний суд Полтавської області виніс вирок водію маршрутки Віктору Лободі, який скоїв смертельне ДТП на 72 кілометрі автодороги Полтава — Олександрія. Суддя Михайло Оксенюк призначив винуватцю ДТП 4 роки ув’язнення, пише ІВ «Полтавщина».

Відповідно до Єдиного державного реєстру судових рішень, 22 листопада 2017 року близько 9:50 з Гадяча до Кременчука виїхав рейсовий автобус. В салоні було 10 пасажирів, серед яких одна дитина.

Водій «Рути» — 67-річний мешканець Гадяча порушив ПДР. Віктор Лобода не переконався в безпечності обгону і на 72 кілометрі автодороги Полтава — Олександрія виїхав на зустрічну смугу руху. Мікроавтобус зіткнувся з вантажівкою Scania. Після зіткнення «Рута» з’їхала на узбіччя.

Внаслідок аварії загинула 70-річна пасажирка. Шестеро інших пасажирів потрапили до лікарні. Двоє з постраждалих отримали травми середньої тяжкості.

Віктор Лобода частково визнав свою провину та розповів, що 22 листопада 2017 року він пройшов обов’язковий медогляд, який не виявив будь-яких протипоказань у керуванні автобусом. Після цього виїхав у рейс. На той момент водію було 67 років. У салоні маршрутки було близько 10 пасажирів. На 72 кілометрі траси Віталій Лобода відчув тілесний біль, почав себе погано почувати і на деякий час втратив свідомість. Коли отямився, то перед собою побачив білу кабіну автомобіля, який їхав у своїй смузі руху назустріч мікроавтобусу. Щоб уникнути аварії, крутнув руль у правий бік дороги — на свою смугу руху.

Втім, пізніше водій маршрутки надав показання, що провину визнає повністю. Адже він мав можливість зупинити мікроавтобус та перепочити, але поспішав щоб не порушувати графік. Віталій Лобода прохав суд суворо його не карати та врахувати його вік і фізичний та матеріальний стан. Також він відшкодував втрати двом потерпілим. За браком коштів чоловік не зміг в повній мірі відшкодувати моральні втрати ще одній потерпілій. Її цивільний позов він визнав частково — в розмірі 100 тис. грн.

Під час прийняття рішення суд не взяв до уваги покази водія про те, що аварія сталася через втрату свідомості водія. Ці зазначені показання спростували висновки судово-медичної експертизи.

Тож, врахувавши все вищезгадане, суд вважає Віталія Лободу винним у вчиненні ДТП. Він порушив правила дорожнього руху, в результаті чого одна людина загинула та ще двоє отримали тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості. (ч.2 ст.286 КК України). Обставина, яка пом’якшує покарання — відшкодування шкоди двом потерпілим. Обставини, які обтяжують покарання — відсутні.

Суддя Михайло Оксенюк призначив покарання Віктору Лободі — 4 роки позбавлення волі без позбавлення права керувати транспортними засобами. Крім того, чоловік має відшкодувати моральну шкоду одній з потерпілих в розмірі 200 тис. грн та витрати на правову допомогу — 2,5 тис. грн.

Вирок не набув законної сили — 26 листопада розпочався розгляд справи в апеляційному суді.


Автор: Анастасія НЕДОГОРСЬКА, «Полтавщина»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 грудня 2019, 10:55 | Козельщина | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації