Вхід | Реєстрація

Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі з 1 квітня 2020 року

Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі з 1 квітня 2020 року

У 2020 році на виконання Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» Програма медичних гарантій запрацює в повному обсязі. Національна служба здоров'я України (далі – НСЗУ) буде закуповувати медичні послуги у медичних закладів усіх рівнів надання медичної допомоги, а оплачувати їх за договором.

Так які саме медичні послуги матимуть змогу з наступного року отримувати  мешканці Полтавщини, як і всі українці за Програмою медичних гарантій?

Принцип «гроші йдуть за пацієнтом» тепер переходить ще й на лікарні.

27 листопада Уряд ухвалив Програму медичних гарантій, яка запрацює з 1 квітня 2020 року, давши старт другій хвилі трансформації системи охорони здоров'я. Програма медичних гарантій для населення діятиме для всіх видів допомоги: первинної, спеціалізованої, високоспеціалізованої, екстреної, паліативної, медичної реабілітації та реімбурсації ліків.

Амбулаторні медичні послуги, включаючи лабораторну, функціональну та інструментальну діагностику, малі хірургічні втручання, ургентну стоматологічну допомогу, медичну реабілітацію (крім тієї, що надається у стаціонарних умовах) будуть оплачуватися НСЗУ за Програмою медичних гарантій у межах та на основі тарифів, передбачених на амбулаторну допомогу.

Окремо, в межах Програми медичних гарантій, виділено пакети пріоритетних медичних послуг на інструментальні дослідження для ранньої діагностики найбільш поширених онкологічних захворювань: гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія, бронхоскопія та мамографія. Цей напрям визначено пріоритетним у сфері охорони здоров’я у 2020-2022 роках. Пріоритетні послуги – це переважно дороговартісні технологічні обстеження, які відповідають міжнародним рекомендаціям до їх проведення.

НСЗУ оплачуватиме також (за спеціальними тарифами) проведення хірургічних операцій дорослим та дітям у стаціонарних умовах, надання медичної допомоги при пологах, в тому числі – у складних неонатальних випадках.

Так само передбачено оплату НСЗУ за лікування пацієнтів методом екстракорпорального гемодіалізу в амбулаторних умовах, надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті та інфаркті міокарду. Також здійснюватиметься оплата за надання стаціонарної допомоги дорослим та дітям з нехірургічними (соматичними) захворюваннями (крім медичних послуг, пов’язаних з наданням стаціонарної медичної допомоги при шкірно-венерологічних захворюваннях (окрім важких дерматозів) та довготривалого стаціонарного лікування нарко- та алкозалежності (окрім гострих станів)) та психіатричної меддопомоги.

За такими ж принципами здійснюватиметься оплата за лікування туберкульозу у дорослих та дітей, діагностика, лікування та супровід людей, які живуть з вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), паліативної медичної допомоги та медичної реабілітації тощо.

Усе це стосується послуг, окрім тих, що включено до переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 р. № 1138 (ЗП України, 1996 р., №18, ст. 501).

Національна служба здоров’я України, як центральний орган виконавчої влади реалізує політику в сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення і є уповноваженою структурою відповідальною за ефективне витрачання бюджетних коштів при наданні медичних послуг у межах Програми медичних гарантій. Це передбачено Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та Положенням про НСЗУ.

Завдання НСЗУ – здійснити закупівлю безпечних та якісних медичних послуг, необхідних пацієнту, в межах наявного бюджету Програми. Відтак перед тим, як витрачати бюджетні кошти для закупівлі медичних послуг, у тому чи іншому закладі, НСЗУ має переконатися, що такий надавач забезпечить надання якісних і безпечних медичних послуг і буде ефективно використовувати бюджетні кошти.


Автор: прес-служба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 грудня 2019, 17:34 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації