Вхід | Реєстрація

Роман Матюхов «із боями» став депутатом

Роман Матюхов «із боями» став депутатом

Сесія Кобеляцької міської ради цього разу видалася на диво емоційною. Причиною для сплеску емоцій стала банальна процедура представлення нового депутата.

На сесію Кобеляцької міської ради прийшла голова міської виборчої комісії Людмила Салогуб. Вона мала виконати свій законний обов’язок і зачитати в сесійному залі постанову виборчої комісії про обрання депутатом жителя міста Романа Матюхова. Роман Володимирович мав змінити в депутатському корпусі міськради Юрія Вусаня, який склав свої повноваження. Але виконати банальну, а головне — передбачену законодавством процедуру виявилося зовсім непросто. Адже в місті Кобеляки українська Конституція та інші законодавчі акти з 2015 року не діють. Після вступу на трон Олександра Копельця саме міський голова присвоїв собі право на власний розсуд трактувати закони України. У тому числі, і Конституцію. Зайвим підтвердженням цьому стала і епопея із представленням Матюхова. Копелець вирішив діяти не згідно із буквою закону, а так, як йому заманеться. Але цього разу спроба виявилася невдалою.

Говорить Людмила Салогуб, голова міської виборчої комісії:

— За декілька хвилин до початку сесійного засідання я і Роман Матюхов прийшли в міську раду. Я мала зачитати постанову комісії про визнання Романа Володимировича депутатом і його реєстрацію. Це мало зайняти хвилину, не більше. Але міський голова Олександр Копелець почав розповідати, що я маю написати заяву до сесії. Її розглянуть на засідання комісії, а тоді вже приймуть рішення. І представлення Матюхова відбудеться не сьогодні, а вже на наступній сесії 15 січня.

Після нетривалої дискусії голова комісії та Роман Матюхов збиралися покинути приміщення міськради. Але зустріли в коридорі депутата Сергія Галушко, який довгий час працював секретарем міськради, а зараз фахово займається наданням юридичних послуг. Той пояснив, що ніякого розгляду питання про представлення Матюхова на засіданнях депутатських комісій законодавством не передбачено. І буквально за руку завів голову виборчої комісії в сесійну залу.

І вже там присутні на сесії стали свідками захоплюючої і дуже емоційної дискусії між «юристом» Копельцем і юристом Галушком. Галушко наполягав на тому, що голова виборчої комісії має виконати свій обов’язок, наданий їй законом, і зачитати постанову про визнання Романа Матюхова депутатом міськради. Копелець не давав можливості цього зробити.

Зрештою, Людмила Салогуб таки вийшла на трибуну і зачитала рішення виборчої комісії.

Пояснює Сергій Галушко:

— Я лише нагадав міському голові, що він не має жодного юридичного права втручатися в роботу виборчої комісії і перешкоджати діяльності її голови. Також Олександр Копелець перешкоджав праву депутата вступити в законні повноваження.

Після того, як Людмила Салогуб таки зуміла зачитати постанову комісії, Роман Матюхов став депутатом Кобеляцької міської ради. Він сам із цього приводу говорить:

— Напевне, я вже депутат. Тут потрібно подякувати Сергію Галушку, який допоміг забезпечити проведення необхідної процедури. Адже, коли сесія закінчувалася, міський голова запропонував мені написати заяву про те, у якій комісії я маю бажання працювати. Чому був такий супротив? Я не можу говорити за Копельця, адже не знаю достеменно його мотиву. Можливо, Олександр Олександрович просто боїться, що в складі депутатського корпусу з’явиться опозиція.

Зважаючи на тенденцію, яка вимальовується в місті Кобеляки, чинний міський голова Олександр Копелець явно перевищує надані йому законом повноваження. Він уже публічно знімає з роботи посадових осіб, які не є його підлеглими, і навіть дозволяє собі втручатися в роботу виборчої комісії. Тобто, в принципі, вибори в Кобеляках у 2020 році можна вже й не проводити. Діючий міський голова, як голова виборчої комісії, автоматично себе перепризначить. Може призначити когось іншого. Родичів своїх, приміром. В умовах, коли Кобеляцька місцева прокуратура та інші правоохоронні органи бездіють, такий сценарій не видається фантастичним.

 

На курей грошей дали, про дітей — забули

Усі інші питання повістки денної були розглянуті в темпі, якому може позаздрити навіть нинішня Верховна Рада. Депутати, а точніше Олександр Копелець, швидесенько розподілили тринадцять із половиною мільйонів бюджетних гривень, які мають надійти до міської казни в 2020 році. Як завжди, передбачене щедре фінансування спорту, тобто футбольного клубу «Кобеляки», та комунального підприємства «Екопарк». Не забули проголосувати і за виділення ста тисяч гривень на утримання так званого інформаційного бюлетеня міської ради «Наше місто», якому більше годиться назва «Сатирично-гумористична газета «Голос з-під Копельця».

Під час обговорення бюджету мала намір виступити депутат Таміла Шевченко. Але міський голова не дав їй змоги це зробити.

Оскільки в міській газеті, яка утримується за кошти кобелячан, площа в основному надається жителю Жуків, редакція «ЕХО» надала можливість висловитися Тамілі Шевченко. Вона розповіла:

— Я мала намір публічно задати колегам депутатам запитання, попрохати їх задуматися. Депутати дали 500 тисяч на футбольну команду, дали 500 тисяч на утримання екопарку: курей, лисиць і мапв, що там живуть. Ще дали сто тисяч на газету. У той же час, у міській раді немає 10 тисяч для організації підвезення до навчальних закладів дітей, котрі мешкають у мікрорайоні Заворскло. У міській раді припадає пилом лист із відділу освіти із проханням виділити 400 тисяч гривень на організацію безкоштовного харчування саме міських, кобеляцьких, дітей. Що ж це виходить? На курей гроші виділяють, а на дітей — ні. Виділять бюджетні гроші і роздадуть дітям та їх батькам грамоти за підписом Копельця. Ну і що робити з тією грамотою? А на харчування, на, фактично, забезпечення здоров’я міської малечі, грошей немає.

Наприкінці сесії виникла нова дискусія. Цього разу із приводу діяльності копельцевої газети, за яку, як відомо, платять жителі Кобеляк. Таміла Шевченко почала цікавитися, чи прописано у посадових обов’язках працівника міськради Данила Суєтіна спотворення облич депутатів і жителів Кобеляк. ЇЇ підтримав Сергій Галушко. На що Копелець, у своєму стилі, видав юридичний «перл»:

— Ви ж як юрист повинні розуміти. Там підписи є?

А потім міський голова швиденько оголосив про закінчення сесії.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 грудня 2019, 13:33 | Кобеляки | Політика


1. Fuks / 26 грудня 2019, 15:22
Вибачте,але які виборці такий і голова....І депутати не далеко відкотились...Бридко..
2. микола козак / 27 грудня 2019, 10:16
Галушки повертаються.То чому так настійно Матюхов рветься в депутати , ніхто в Кобеляках такого рвіння не проявляв , яка мета цього рвіння?Адже Матюхов уже був депутатом , але ніякої бурхливої діяльності депутатом не проявляв , як і на головній своїй посаді великих успіхів не спостерігається.То як пояснити таке рвіння , можливо відчуває втрату своєї посади?Ну а юрист Галушка теж нічого визначного для Кобеляк не зробив , хіба що з Ісипом робили для себе туристичні тури за рахунок платників податків.
3. микола козак / 27 грудня 2019, 10:21
Що стосується пані Таміли , то відомо , що вони не спрацювались із Копельцем , але чи райадміністрація при її керівництві щось зробила для покращення життя дітей , та і громадян міста і району?
4. Ltava / 27 грудня 2019, 13:16
3.микола козак
«Що стосується пані Таміли , то відомо , що вони не спрацювались із Копельцем »

Навпаки вони кріпко «спрацювалися» коли Копелець був головою адміністрації :))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації