Вхід | Реєстрація

Шедіївська школа: закрити чи утримувати за 2 мільйони

Шедіївська школа: закрити чи утримувати за 2 мільйони
Батьки і вчителі проти закриття

Саме стільки коштів з бюджету громади витрачається на навчальний заклад.

Минулий четвер голова Нехворощанської ОТГ Юрій Мовчан провів зустріч із жителями Шедієвого. Він звітувався за виконані протягом минулого року роботи з благоустрою населеного пункту.

Також очільник громади повідомив про можливе закриття місцевої школи, оскільки з 1 січня цього року держава не фінансує навчальний заклад як малокомплектний, де навчаються 23 учні. Юрій Мовчан пояснив, що на утримання школи до кінця навчального року з бюджету громади витратять півтора мільйона гривень. Цих коштів Шедіївський старостинських округ не заробляє.

Батьки і педагоги категорично висловилися з приводу закриття школи і підвозу дітей шкільним автобусом у Нехворощу.

Голова ОТГ заявив, що в обласному Департаменті освіти фінансування малокомплектної школи розцінюють як нецільове використання коштів. І може потягти за собою відкриття кримінального провадження.

Та аргументи Мовчана не переконали ні директора Шедіївської школи Надію Герасименко, ні батьків, ні вчителя Ларису Криклю. Остання заявила, що місцева влада відбирає школу в дітей. І заявила, що вона, як депутат громади, не буде голосувати за закриття навчального закладу.

 

Закриєте школу — перекриємо дорогу

У понеділок, 17 лютого, відбулося засідання депутатської комісії з питань освіти. На ній сільські обранці розглянули питання про закриття Шедіївського навчального закладу та надання Нехворощанській школі статусу опорної. На засіданні була присутня делегація із Шедієвого.

Голова комісії Тетяна Грицай, яка працює директором Нехворощанської школи, і завідувач відділу освіти Ірина Шерстюк розповіли, що в цьому році діє державна програма «Шкільний автобус для опорної школи». Аби взяти участь у програмі, необхідно надати Нехворощанській школі статус опорної. Вартість транспортного засобу складає два мільйони гривень. Громада має заплатити лише 10 відсотків, тобто 200 тисяч, а решту суми відшкодує держава. Автобус зможе підвозити дітей тільки до опорної школи.

Ірина Шерстюк наголосила, що батькам не обов’язково переводити дітей із Шедіївської школи в Нехворощанську. Можна обрати Маячку чи Соколову Балку. Та возити туди доведеться власним транспортом.

Делегації з Шедієвого пояснювали, що учні молодших класів навчатимуться в групі продовженого дня, старші можуть відвідувати гуртки. Дітей у автобусі супроводжує учитель.

Та шедіївці були проти. Навіть заявили: «Закриєте школу — перекриємо дорогу».

У результаті, депутати проголосували за винесення питання про закриття школи на сесію.

Усього в 2020‑му Шедіївська школа обійдеться бюджету щонайменше в 1 мільйон 910 тисяч. А враховуючи нові вимоги щодо харчування дітей у навчальних закладах, у ній необхідно провести капітальну реконструкцію харчоблоку та ремонт їдальні. Оскільки, зі слів Ірини Шерстюк, до нових стандартів не дотягує навіть Нехворощанська школа, не говорячи про Шедіївську. Інакше харчувати дітей у навчальному закладі не дозволять.

Для порівняння. На утримання Нехворощанської школи, яку відвідують 188 учнів, у 2020 році закладено 7,5 мільйона гривень, навчання одного школяра обходиться приблизно в 40 тисяч. У Соколовій Балці — 49 тисяч, у Маячці — до 51 тисячі, у Лівенському — 57 тисяч, а в Шедієвому — 91 тисяча. Інформація взята з офіційної сторінки Нехворощанської ОТГ у соцмережі Фейсбук.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації