Вхід | Реєстрація

Адміністрації на зарплату дали «половинку»

Адміністрації на зарплату дали «половинку»
Андрій Дацко: «Соцзахист не працюватиме безкоштовно»

На 3,5 мільйона їх мають профінансувати місцеві ради. Так вважають в уряді.

25 лютого депутати Кобеляцької райради зібралися на спільне засідання постійних комісій.

Головний фінансист району Андрій Дацко зачитав звіт про виконання бюджету за минулий рік. Під час виступу прозвучало, що дефіцит бюджету склав 12 мільйонів гривень. Власні надходження становили 85 570 600.

Далі обговорили зміни до бюджету на 2020 рік. Дацко заявив, що цьогорічний бюджет прийнятий із порушенням кодексу. У резервному фонді передбачили 6 мільйонів. А в статті 24 кодексу говориться, що резерв не може перевищувати 1 відсотка обсягу видатків загального фонду. І сталося це через те, що бюджет приймався «з голосу».

— Бюджет-2020 відповідний до минулорічного. У нас на сьогоднішній день виконання бюджету становить 64 відсотки. За січень — 60. Тобто, фактично ідентичні з 2019‑м показники. Думаю, до кінця року вийдемо на 80,5 мільйона, — сказав Андрій Дацко.

Депутати Олександр Ткаченко, Валерій Дрига і Микола Антонов наголосили, що потрібно шукати шляхи наповнення бюджету, переглядати щомісячно видатки.

— Треба підняти питання про плату за оренду землі. Вдумайтеся, у районі середня плата з 1 гектара — 3 тисячі гривень, а чимало громадян платять 200 гривень, — звернувся Антонов до голів райради і райдержадміністрації.

— Шматківський гранітний кар’єр із цього року починає сплачувати податки в Кобеляцький район, — заявив заступник голови РДА Володимир Катишков. — А це близько 1 мільйона за рік.

Згадали депутати про роботу в сільських радах, коли голова райради проводив зустрічі з одноосібниками. Тоді в район надійшло 2,5 мільйона.

Голова РДА Дмитро Сироватка шляхи наповнення бюджету вбачає у відновленні комісії з легалізації заробітної плати та проведення роботи з сільськими головами стосовно використання земель на їх територіях.

Вислухавши присутніх, Андрій Дацко продовжив:

— У новому бюджеті можна передивлятися лише заробітну плату, оскільки це питання — розтягнуте. Є обов’язкові виплати, є стимулюючі. По факту, у нас в районному бюджеті багато стимулюючих виплат. Коли ми пропонували бюджет у розмірі 80,5 мільйона, туди закладалися обов’язкові виплати. Зараз в установ є і стимулюючі. У деяких установах, де розпорядник сам розділяє кошти, стимулюючі досить високі. Ми вас не заставляли за це голосувати. Зараз ще є можливість це переглянути.

— Ми за такий бюджет голосували, аби нам освіта й інші не дорікали, що їм коштів не вистачає, — відповів Валерій Дрига.

Тоді Дацко додав, що по завершенню першого кварталу він вийде за трибуну і скаже, що є стаття бюджетного кодексу, згідно якої недовиконання бюджету більш ніж на 15 відсотків призводить до його скорочення. От і доведеться переглядати зарплати.

У змінах до показників начальник фінансового відділу запропонував розділити минулорічні залишки за їх цільовими призначеннями на різні галузі та затвердити субвенції із сільських рад.

Також Андрій Дацко повідомив, що під Програму розвитку місцевого самоврядування пропонується виділити 763 тисячі гривень, що є в бюджеті у вільному залишку. Оскільки склалася ситуація, що працівникам адміністрації і підрозділів немає коштів на зарплату.

— Ви нашими руками хочете врізати людям надбавки, аби вони на Польщу поїхали, — констатував депутат Олег Решетило. — Полтаві плювати на райони. Де наші три мільйони, які в цьому році нам не додали з області? Я про це запитував голову ОДА.

— У нас немає що дати з району вчителям і медикам, а ви хочете, щоб ми утримували адміністрацію, яка фінансується з держбюджету? — запитав Дрига.

Дацко зачитав рекомендаційний лист про доплату з місцевих бюджетів на утримання адміністрації і наголосив, що в іншому випадку працівники РДА підуть на півмісяця за власний рахунок.

Усе ж депутати відмовились розглядати на сесії Програму розвитку місцевого самоврядування.

Начальник фінвідділу підсумував:

— Якщо закриється другий поверх у цьому приміщенні, то ніхто не помітить. А коли перестане працювати соцзахист, то буде по іншому.

 

«Обленерго» вимагає плати за опори

Далі депутати обговорили звернення свого колеги Ігоря Проценка. Він розповів, що сільські ради отримали попередження від «Полтаваобленерго», згідно якого енергетики вводять плату за використання опор.

— За кожну опору вони вимагають платити 10 гривень. Є села, де залишилось сім будинків і 12 вуличних ліхтарів. А опор  — 380–400. Це за них доведеться в місяць платити 4000 гривень. Сільрадам простіше відключити світло, — констатував Проценко.

У зверненні вказано, що депутати прохають голову ОДА провести роботу з представниками «Полтаваобленерго» щодо неприйняття рішення про сплату оренди за спільне використання ліній електропередач для вуличного освітлення. Оскільки освітлення вулиць не є комерційною діяльністю, а відноситься до соціальної сфери. У разі ж прийняття рішення, депутати рекомендують керівникам органів місцевого самоврядування підняти орендну плату за землю з 4 до 12 відсотків. І нарахування проводитимуться не тільки за використану землю під опорами, а й, відповідно до правил охорони електричних мереж, за земельні ділянки, що відділені від крайніх дротів, у залежності від напруги — від 2 до 10 метрів.

Депутати винесли звернення на сесію.

 

Голова райради знову без надбавки

Згодом перейшли до питання про умови оплати праці очільника райради.

Начальник фінансово‑господарського відділу Лариса Климань сказала:

— Премій у нас не передбачено. Прохаю надати дозвіл на виплату голові райради надбавки за виконання особливо важливої роботи у розмірі 50 відсотків від посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг та вислуги років у межах фонду оплати праці.

— Оклад 14 тисяч, і ви хочете, щоб ми дозволили платити ще 7 тисяч за важливу роботу? — спитав Антонов. — 10 мільйонів у бюджет повернете, тоді і поговоримо.

— Справа не в заслугах чи надбавці, прийміть рішення, процедура така, — пояснив голова райради.
Лариса Климань вказала, що заступнику проголосували за надбавку, а голові — ні.

— Поверніть питання на сесію, переголосуємо, помилились ми, — завершив Антонов.

 

Р. S. Цього року держава профінансувала зарплати працівників РДА і підрозділів на 54 відсотки від необхідної суми. Без врахування матеріальної допомоги при виході у відпустку, потрібно 3,5 мільйона гривень.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 лютого 2020, 10:06 | Кобеляки | Фінанси


1. Lion2020 / 28 лютого 2020, 10:57
"Мы не сеем не пашем не строим,
Мы гордимся общественным строем.
Мы бумажные важные люди,
Мы и были,и есть, мы и будем.."

(Е.Рязанов,"Забута мелодия для флейти" 1987)

Змінено 28.02.2020, 10:57
2. Fuks / 28 лютого 2020, 12:24
Круті депутати понімающі.цікаво тільки скільки той же Антонов з Дригою і іншими хвермерами патріотами податків не заплатили.Рада повинна саморозпуститись толку з неї ноль.Депутати вирішують лише свої питання..
3. Zorn / 28 лютого 2020, 15:04
Щодо райдержадміністрації. Шановні, якщо її буде наполовину фінансувати район, то прийшов час переглянути важливість і потрібність для громади посад в цій структурі. Чи є необхідність існування "Мобілізаційного сектору"?. Є військомат, який призиває, мобілізовує та виконує інші військові функції. То чи потрібно утримувати мобізізаційників у РДА? Друге: сектор надзвичайних ситуацій. Є в районі ціла МНСна служба, яка і пожежі тушить, і на воді рятує, і знайдені снаряди знешкоджує ... і так далі. Не розумію, нащо в РДА вже 25 років є надзвичайники, які, напевно, лише штани протирають та папірці перекладають з верхньої шухлядки стола в нижню. А сектор туризму? Пару останніх років тризвонили про те що туристична галузь нестиме для району золоті яйця. А результат? Крім вмілого грання на барабанах "головний турист району" мабуть нічого більше робити і не вміє. І так можна пройтись по кожній службі. За терцентр я вже мовчу. Невже в районі така велика кількість одиноких непрацездатних громадян, що для їх обслуговування район утримує більше сотні працівників?
4. Ltava / 29 лютого 2020, 13:07
3.Zorn
«За терцентр я вже мовчу. Невже в районі така велика кількість одиноких непрацездатних громадян, що для їх обслуговування район утримує більше сотні працівників?»


Ви дуже помиляєтеся у кількості мешканців району які потребують соціальної допомоги та підтримки:(( Інше питання на скільки якісно ці послуги надає наш терцентр! Але це питання можливо виправити при наявності компетентної влади :))
5. Filon / 29 лютого 2020, 13:54
3.Zorn
«Невже в районі така велика кількість одиноких непрацездатних громадян, що для їх обслуговування район утримує більше сотні працівників? »

ну якщо трішки поязвити, то - 73 відсотки по країні.
6. Ltava / 29 лютого 2020, 14:47
5.Filon
«то - 73 відсотки по країні.
»


Не путайте соціальну і психіатричну :))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації