Вхід | Реєстрація

Лісівники встановлюють штучні гнізда для птахів

Лісівники встановлюють штучні гнізда для птахів

Майже 200 штучних гнізд для птахів на водоймах встановлюють лісівники Полтавщини, щоб підготуватися до сезону кладки яєць водоплавних птахів. Гнізда захищатимуть від хижаків та негоди. Закриті штучні гнізда, зокрема, захистять яйця птахів від лисиць та єнотовидних собак.

На уроках трудового навчання роблять заготовки гнізд для птахів учні ліцею в Ковалівці. У рейки забивають гвіздки і накладають очерет, вирівнюють по колу. Допомагає хлопцям учитель трудового навчання Олександр Мазур. Такі гнізда виготовляють уже як вісім років. Матеріали для них дають лісівники.

Заготовки школярі вантажать в авто лісгоспу. На болоті в селі Портнівка гнізда збирають єгері — формують із трьох частин такі будиночки.

Мисливствознавець Полтавського лісгоспу Василь Бут зазначив: щорічно ми виготовляємо і виставляємо в мисливських угіддях 150–200 штук штучних гнізд для водоплавної дичини.

На сьогодні встановлено 50 гнізд по річці Коломак у районі сіл Сторожове та Зеленківка. Зараз продовжуємо встановлювати в угіддях лісгоспу в урочищі Портнівське. Далі піднімають гнізда над землею на 50–70 сантиметрів — не кожен хижак може дістати до гнізда. І в гніздо не так просто залізти хижакові.
Тепер в урочищі Портнівське має збільшитися кількість пташок відсотків на 50, бо кругом у болотах води нема. А тут поки що вода тримається. І за рахунок того, що тут є вода, качка місцева стягнеться до цього болота.

За словами Василя Бута, качки почнуть гніздити кладку десь через 5–10 днів. Працівники Полтавського лісгоспу штучні гнізда на території своїх угідь встановлюють 15 років поспіль.


Автор: Ігор Бабаєв


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 березня 2020, 14:20 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації