Вхід | Реєстрація

Бутенківську ОТГ можуть приєднати до Біликів, а Озера — до Кобеляк

Бутенківську ОТГ можуть приєднати до Біликів, а Озера — до Кобеляк

Принаймні, саме так виглядає останній проект перспективного плану формування територіальних громад Полтавської області.

Як відомо, реформа децентралізації, що включає в себе укрупнення громад, впроваджується в нашій державі протягом останніх п’яти років. За цей час органи місцевого самоврядування мали визначитися, з ким із сусідів їм зручніше й вигідніше об’єднатися і створити громади. Кураторами в об’єднавчих питаннях виступали посадовці районних адміністрацій, консультації з усіх важливих питань надавали експерти з децентралізації. Вони ж зустрічалися з представниками громад і розповідали про переваги об’єднання.

Далі обласна адміністрація формувала проекти майбутніх ОТГ по кожному району.

За п’ять довгих років у Кобеляцькому районі лише керівники та депутати Бутенківської і Дрижиногреблянської сільських рад змогли домовитися про об’єднання. І це при тому, що на початкових етапах про створення Бутенківської громади навіть не йшла мова. Та за останні кілька місяців посадовці ОДА підготували два нові проекти, у яких Бутенківська ОТГ відсутня. Тобто, єдину громаду, яка включилася в процес децентралізації, можуть ліквідувати.

 

Кобеляцька ОТГ: від Ворскли і до Дніпра

28 лютого цього року на офіційному сайті Полтавської облдержадміністрації з’явився черговий проект Перспективного плану, за яким на території Кобеляцького району мали утворити дві громади — Кобеляцьку й Озерянську.

Перша повинна була об’єднати території Кобеляцької міської, Бродщинської, Золотарівської, Іванівської, Красненської, Кунівської, Лебединської, Підгорянської, Сухинівської, Жуківської, Червоноквітівської, Чорбівської, Бутенківської, Дрижиногреблянської, Марківської, Вільховатьської, Василівської, Дашківської, Орлицької, Придніпрянської сільських та Білицької селищної ради. Озерянська громада утворилася б після об’єднання Григоро-Бригадирівської, Комендантівської, Лучківської, Світлогірської, Шенгурівської та Озерянської сільських рад.

Із такими перспективами не погодилися жителі Бутенок, Біликів, Світлогірського та кількох інших населених пунктів. Бутенківці аргументували, що за більшістю показників їх громада є самодостатньою. Кілька десятків активістів їздили на зустрічі з посадовцями облдержадміністрації, обіцяли пікетувати ОДА та перекривали автодорогу в Бережнівці.

Біличани провели збори місцевих жителів, на яких вирішили не приєднуватися до Кобеляк, а створювати власну громаду. Вони теж повідомили про свою позицію працівників ОДА та Президента.

Світлогірський сільський голова Тамара Гординська заявляла, що жителі сільради проти того, аби їх приєднали до Озір. Очільниця сільради намагалася зустрітися з Президентом Володимиром Зеленським, коли той перебував з робочим візитом у Нових Санжарах, аби передати звернення від мешканців Світлогірської громади.

Днями на сайті інтернет-видання «Коло» з’явилася стаття «Полтавська ОДА подала на розгляд Уряду перспективний план області». Згідно документу, в області мають утворити 60 ОТГ. У Кобеляцькому районі відбулися чергові зміни. Тепер на терені району можуть з’явитися Кобеляцька і Білицька територіальні громади.

До складу Кобеляцької входитимуть: Кобеляцька міська, Бродщинська, Золотарівська, Красненська, Кунівська, Лебединська, Підгорянська, Сухинівська, Іванівська, Озерянська, Лучківська, Світлогірська, Шенгурівська, Вільховатська, Василівська, Дашківська, Орлицька, Канавська і Придніпрянська сільські ради. Тобто, громада простягатиметься із заходу на схід на 42,6 кілометра, а з півночі на південь — на 52. Кобеляцька ОТГ займатиме терторію від Ворскли до Дніпра.

У Білицьку ОТГ об’єднаються Білицька селищна, Жуківська, Червоноквітівська, Чорбівська, Марківська, Бутенківська та Дрижиногреблянська сільради. Протяжність ОТГ із заходу на схід — 32 кілометри, із півночі на південь — 21,2.

Проект від 28 лютого

 

Свіженький проект

 

Дочекаємося рішення Кабміну

Голова Бутенківської ОТГ Микола Скрильник повідомив, що йому відомо про новий проект. Він порадив не роботи поспішних висновків і зачекати до 29 квітня, доки Кабінет Міністрів розгляне відповідний документ. За інформацією Скрильника, не виключено, що в Кобеляцькому районі будуть не дві, а три громади.

Світлогірський сільський голова Тамара Гординська вважає, що такий варіант об’єднання прийнятний для громади:

— Ми виступали за те, щоб центром Озерянської ОТГ було Світлогірське. У принципі, об’єднання з Кобеляками нас влаштовує.

Юрій Латиш, білицький селищний голова, сказав, що під час зустрічі з посадовцями облдержадміністрації та народним депутатом Костянтином Касаєм їх делегація пропонувала створити Білицьку ОТГ, куди входитимуть усі вище перераховані сільради.

До речі, за новим проектом, Канавська сільська рада залишається в межах Кобеляцького району. Адже в попередній публікації її планували приєднати до Нехворощанської ОТГ із сусіднього, Новосанжарського, району.

 

Новосанжарська, Драбинівська і Нехворощанська ОТГ

Мають залишитися на теренах Новосанжарщини. Новий проект майже не відрізняється від попереднього.

За ним, до Новосанжарської громади, крім самого селища і Зачепилівської сільради, приєднають Великокобелячківську, Кунцівську, Лелюхівську, Малокобелячківську, Попівську, Стовбинодолинську, Судівську, Супротивнобалківську, Руденківську, Великосолонцівську, Клюсівську, Малоперещепинську, Пологівську та Старосанжарську сільські ради.

Нехворощанська ОТГ складатиметься з Лівенської, Маячківської, Соколово‑Балківської, Шедіївської і Нехворощанської сільрад.

У Драбинівській громаді залишаться Драбинівська, Галущиногреблянська, Богданівська, Крутобалківська, Кустолівська та Сухомаячківська сільські ради.

Виходить, що в Руденківської і Малоперещепинської ОТГ шансів на подальше існування не залишається.

P. S. Яке рішення приймуть у Кабміні, читайте в чергових випусках тижневика.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 травня 2020, 15:38 | Кобеляки | Політика


1. AVI90 / 2 травня 2020, 07:24
А до кого відійдуть Комендантівська та Григоро-Бригадирівска сільські ради?
2. Neznayko / 2 травня 2020, 08:49
Там же намальовано- до Кобеляк!
3. AVI90 / 2 травня 2020, 10:07
Намальовано, але в статті не має їх серед сільських рад які будуть включені в Кобеляцьку ОТГ, то може вони відійдуть до Горішніх Плавнів як колись і хотіли?
4. Fed654Frumos / 2 травня 2020, 12:54
Хотіли???!!!А може до Монако?Хто людей зараз питає.

Змінено 02.05.2020, 14:08
5. Swetka 48 / 2 травня 2020, 15:07
Одне зрозуміло що Бутенок не буде. А так все як завжди. Хоча Бутенок раніше не було вони повинні були іти а Кобеляки. Ну а тепер підуть у Білики
6. Ltava / 2 травня 2020, 15:50
Ну виж депутата від ЗЕ обирали ? Чого триндете )))
7. Neznayko / 2 травня 2020, 18:14
Питання тільки- хто того Зе-депутата вибрав? І хто він взагалі такий? Я думаю, що то так треба було, щоб пан Касай став депутатом !
8. Ltava / 2 травня 2020, 18:47
7.Neznayko
«щоб пан Касай став депутатом !»


ну він і став ))) обрали ))) Зеленського обрали ))) що зараз за незадоволення ? Пожинаємо плоди своєї позиції )))
9. Neznayko / 2 травня 2020, 19:16
Ви під одну гребінку усіх-то не стрижіть, будь ласка, я не голосував ні за Зе, ні за Ка, були інші кандидати, достойніші (зразу скажу , не Петя Порох )
10. Fuks / 2 травня 2020, 20:15
Бутенки пролітають як громада.Спроможність побачили в Полтаві і в Києві теж побачать.Спроможність керівництва мити грошики на всьому.На парках,на глині дорожній де онур розперезався вже й поля кажуть почали рити,не знаю чи правда,ще не перевіряв,але люди кажуть.А нікому не потрібні памятники в калюжах або в пиляці і т.д.А доріг нема в жодному селі.Все для себе.Та що йдем в Білики.
11. саша ставицький / 3 травня 2020, 12:50
У нас , як завжди все робиться через зад.Як можна залишити Кобеляцьку громаду без важливої транспортної артерії- залізниці. Дурість поганяє дурістю.
12. orakul / 3 травня 2020, 14:24
5.Swetka 48
«Одне зрозуміло що Бутенок не буде.»

Та мать їх так, ті Бутенки разом з Кобеляками. Через рік-два вже й України не буде.
13. AVI90 / 14 травня 2020, 22:20
Ну ось і затвердив уряд перспективний план громад по Полтавській області. Григоробригадирівська сільська рада в складі Горішніплавніськоі ОТГ, а Комендантівська в складі Пришібськоі ОТГ.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації