Вхід | Реєстрація

Щоб ваші помідори добре стартували

Щоб ваші помідори добре стартували

Продовжуємо експеримент із вирощування помідорів у мішках. Після висадки дуже важливо протягом тижня добре їх «погодувати» і захистити від шкідників та хвороб.

Якщо хтось вирішив разом із автором цієї статті поекспериментувати і спробувати виростити томати в мішках чи поліетиленових пакетах, то зараз саме час подумати про те, як провести перше підживлення та захист від різних небезпек, які в будь-якому разі чекають на ваших улюбленців.

Важливо знати, що навіть якщо ви дуже ретельно готували суміш для наповнення мішків чи купляли вже готовий торф, це не убезпечує розсаду від небезпеки ґрунтових хвороб. Грибки і бактерії живуть скрізь, стерильного середовища просто не існує в природі.

Тому через п’ять-шість днів після висадки необхідно провести так звану дезінфекцію ґрунту. Для цього потрібно застосувати один із перевірених часом і досвідом хімічних засобів захисту рослин, а саме — Превікур, Топсін М, Альєтт, Фітал, Фундазол. Напевне, найбільш доцільно буде використати перший із названих препаратів. Окрім того, потрібно відзначити, що Фундазол, попри те, що він однозначно діє, є досить небезпечним як для довкілля, так і для людини засобом.

Безумовно, потрібно згадати і так звані біологічні, екологічно чисті засоби захисту рослин, такі як Триходермін, Гаупсин, Тріхофіт та інші. Так, вони корисні, їх можна і потрібно застосовувати. Але потрібно зважити на те, що вони поступаються за своєю ефективністю хімічним препаратам. І, що головне, доки температура ґрунту не стане вищою за +16, біологічні препарати практично не діятимуть. Далі, у процесі вирощування, їх можна буде застосовувати регулярно і не турбуватися про можливу небезпеку, яку несе в собі «хімія». Хоча будь-який професіонал може прочитати кількагодинну лекцію про те, що розумне, у рамках діючих регламентів, використання хімічних ЗСР не завдає жодної шкоди ні довкіллю, ні здоров’ю споживачів. А регулярне споживання солодких газованих напоїв набагато небезпечніше.

Та повернемося до наших рослин. Одночасно із дезінфекцією ґрунту від хвороботворних грибків та бактерій, необхідно «очистити» його від комах-шкідників та дати підживлення рослинам для хорошого старту.

Щоб витруїти личинок хруща, капустянок та іншу нечисть, що буде жерти коріння ваших саджанців, необхідно один раз за сезон використати препарат на зразок Антихруща. Концентрація розчину зазначена на упаковці. Перед цим краще полити ґрунт у мішку, а потім через годину пролити його літром води, «заправленої» інсектицидом, фунгіцидом і добривом.

Добриво для першого підживлення краще використати азотно-фосфорне. Прекрасним варіантом буде азофоска або моноамонійфосфат — 20 грамів на 10 літрів води. Через п’ять днів провести друге підживлення цим же добривом. Що це дасть? Це дасть можливість добре стартувати кореневій системі ваших томатів, огірків чи перцю. А вже після цього можна буде зайнятися нарощуванням «м’язів», тобто стовбура і листя. Але про це — у наступних публікаціях.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 травня 2020, 10:18 | Полтавщина | Цікаве


1. Borch / 17 травня 2020, 15:31
"у рівних частинах змішується перегній-сипець, бажано коров’ячий, лісовий торф, чорнозем і звичайний пісок. Лісову землю краще брати із насадження, де ростуть акації. Можна додати ще й крупну тирсу з дрібною корою, краще – хвойних порід. Останній інгредієнт зробить вашу суміш пухкою і легкою."

Само собою коли береш такий склад грунту то будуть і грибки і капустянки і хімію потрібно лити. Основа не ідеальна, далеко не ідеальна. В сучасних реаліях є набагото кращі способи.

Добрива краще також змініть на швидкі. Ваші добрива не дадуть нормального ефекту так як в доступні іони переходять дуже довго. Скажемо так, те що ви внесли сьогодні, буде діяти через 2-3 місяці, коли пройдуть всі реакції.

А взагалі результат уже перевірений і досить суттєвий. 3 куща так вийде як з 5-10 кущів на землі. Але це потрібно по всіх найкращих сучасних підходах. Автор ж уже зробив декілька помилок. Ну нічого страшного, чекаю з нетерпінням результатів. Результати будуть непогані! Респект!
2. Filon / 17 травня 2020, 15:45
Дякую за зауваженняя і підказки. Внесені добрива - це якраз та основа про яку Ви слушно зауважив. Зараз працюю моноамоній фосфатом, кальцієвою селітрою та «мівеновським» гранусолом 20-20-20. По листу Брексіл Мікс, МЕгафол та "двадцятка". Вже через кілька днів зміню формулу.
3. Filon / 17 травня 2020, 15:47
А забув. Безумовно я можу купити вже готовий грунт. Але ж хочеться попрацювати із звичайним, саморобним. В ідеалі експеримент мав би полягати у порівннян результатів «розумних» добрив та звичайнісіньких. Але в цьому році так вже не вийде, не встигаю.
4. Borch / 17 травня 2020, 16:08
3.Filon
«В ідеалі експеримент мав би полягати у порівннян результатів «розумних» добрив та звичайнісіньких.»

В загалі, при чудово, провести експеримент, при використанні різних видів грунтів, розпушувачів, об’ємів грунту, і добрив. Можливо деякі операції лишні, а деякі недооцінені. І ще зробити цикл відео на ютубі. Буде круту! Ця тема, майбутнє присадибного овочівництва.
5. Filon / 17 травня 2020, 16:32
Відео буде вже в цьому сезоні. Але без порівняння. Точніше буде і порівняння, але не зовсім таке як мені б хотілося. Дружина вирощуватиме томати по-своєму методу - із мінімумом затрат, як матеріальних так і фізичних. І це, до речі" досить цікаво - чи варто напружуватися чи ні.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації