Вхід | Реєстрація

Як кобеляцькі депутати ділили шкуру невбитого ведмедя

Як кобеляцькі депутати ділили шкуру невбитого ведмедя

3 липня депутати Кобеляцької міської ради зібралися на позачергову сесію. На неї виносилося одне єдине питання: «Про надання згоди на прийняття майна із спільної власності територіальних громад Кобеляцького району в комунальну власність територіальної громади міста Кобеляки».

Перед сесією відбулося спільне засідання комісій, на якому головував Андрій Заїка. Він повідомив присутнім, що планується створення громади із центром у місті Кобеляки. І міські депутати звертаються до колег із райради, аби всі приміщення, що знаходяться зараз у розпорядженні районної ради, перейшли в Кобеляцьку громаду.

Його доповнив міський голова Олександр Копелець. Він заявив, що Верховна Рада має прийняти зміни в законодавстві, згідно яких «усі приміщення шкіл, лікарень, клубів, ФАПів, усе повинно передатися одним районом у один великий район, тобто, у Полтавський, куди відноситиметься і Кобеляцький. А потім Полтава вирішуватиме, що продати, кому продати, а що оставити».

— Щоб цього не сталося, щоб не получилося в нас, як із землею, депутати міської ради, виконком, і, будемо говорити, просто жителі міста Кобеляки, написали звернення до депутатів Кобеляцької районної ради з метою, щоб на сьогоднішній день усе це майно перейшло у власність Кобеляцької ОТГ, яка вже створена, змін ніяких не буде, і до прийняття рішення залишається лише кілька днів. Тому в нас виникла нагальна потреба зібратися сьогодні і обговорити це питання. Районна рада про це знає. Зараз вони працюють над тим, аби зібралися депутати і проголосували.

Стосовно подальшого утримання приміщень, Копелець заявив, що вони лише перейдуть на баланс міської ради, а платитиме до 1 січня наступного року за все райрада, доки ОТГ офіційно не почне діяти. І навів приклад із міськими дитсадками, які є власністю міста, а знаходяться в оперативному користуванні відділу освіти.

Таміла Шевченко попрохала надати офіційні документи, що підтверджують необхідність прийняття рішення. А Роман Матюхов припустив, що Кобеляцьку ОТГ узагалі можуть не створити, а міська рада біжить «попереду паровоза». Тому треба керуватися фактами і законом.

 

Вибори за партійними списками. Кобеляцький район поділять між Полтавським і Кременчуцьким

Роз’яснення щодо необхідності прийняття відповідного звернення надав працівник райради та за сумісництвом депутат міської Анатолій Кучеренко.

— Учора о пів одинадцятої вечора був останній дзвінок із засідання комітету Верховної Ради. Я спілкуюся з Ігорем Абрам’юком, головою Всеукраїнської асоціації громад, який був присутнім на засіданні. Із 14 членів комітету, які обговорювали питання утворення районів, змін до виборчого кодексу й інші питання, пов’язані з виборами і новим районуванням, 13‑ть підтримали їх.

Повна партизація. Там, де більше 10 000 виборців, незалежно, чи це місто, район, ОТГ сільська чи міська, вибори відбуватимуться за партійними списками. Це раз.

Щодо нового районування, то 1 липня Кабінет Міністрів затвердив нове районування і передав його на затвердження Верховної Ради. Постанову розглянуть на наступному тижні. Зараз проходить засідання фракції «Слуга народу», які збирають більшість за цю постанову. Та однозначна відповідь, що вона буде прийнята будь-яким способом і проголосована. Тобто, у Полтавській області буде чотири райони.

Я йому пишу (Ігорю Абрам’юку — ред.), а хто ж входитиме в райони? Він мені дає посилання на проект постанови. І так, Полтавський район: Білицька селищна рада, ніяка не об’єднана, і Кобеляцька міська рада. Кременчуцький район: Горішньоплавнівська міська рада, куди входить і Григоро-Бригадирівська сільрада, та Пришибська сільрада із Комендантівською. Розмови, куди, де що, закінчилися. В’ячеслав Негода (заступник Міністра розвитку громад та територій України — ред.) сьогодні дав роз’яснення, що поїзд пішов.

Отож, Кобеляцький район поділять між двома. У нас вибори будуть проходити до Білицької селищної, Кобеляцької міської, Полтавської районної і обласної рад, а також обиратимемо голів ОТГ.

 

Усе майно райради успадкує обласна рада

Далі Анатолій Кучеренко перейшов до законодавчих підстав щодо майна спільної власності:

— Тут цікавий момент. Спільна власність району із проведенням виборів перейде в Полтавський район. А Полтавський район, як власник, буде розподіляти на власний розсуд. Тут є ось такий нюанс.

За що «житиме» Полтавський район? Зміни до Бюджетного кодексу дуже серйозні. 60 % ПДФО йтимуть на громаду. А основним показником наповнення районного бюджету буде оренда майна.

От і зрівняйте. Державна орендна плата органам місцевого самоврядування — мінімальна. Значить, що буде? Будуть здавати в оренду тим, хто матиме можливість платити її за тими формулами, що вже є. Полтавський район буде зацікавлений у тому, аби здати побільше майна в оренду недержавним структурам.

Тому законодавчі підстави, що ми робимо сьогодні. Передача може тривати кілька місяців, навіть до виборів. Спершу ми звертаємося в райраду, далі районні депутати приймають рішення, потім ми голосуємо за прийом майна. Зараз ми тільки даємо згоду, щоб узяти його.

Тепер законодавча сторона. Частина 2 пункту 10 Прикінцевих положень Закону про місцеве самоврядування:

Майно, передане до комунальної власності областей і районів, а також набуте на інших законних підставах, є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст, управління яким відповідно до Конституції України здійснюють районні та обласні ради або уповноважені ними органи. Відчуження зазначеного майна здійснюється лише за рішенням власника або уповноваженого ним органу.

Відчуження майна для міської ради буде здійснюватися райрадою, так як вона представляє інтереси всіх громад.

А в частині 3 говориться:

За пропозицією сільських, селищних, міських рад районні, обласні ради повинні приймати рішення про передачу до комунальної власності відповідних територіальних громад окремих об'єктів, спільної власності територіальних громад, які знаходяться на їх території і задовольняють колективні потреби виключно цих територіальних громад.

Таке ми робимо? Ми говоримо про майно, яке знаходиться в місті.

Ще одне. Пройшли вибори, депутати райради втратили повноваження. І ліквідаційну комісію створюватиме вже Полтавська районна рада і диктуватиме те, що захоче.

Вислухавши Кучеренка, Заїка виніс питання на сесію. Більшість присутніх його підтримала і розпочалось саме сесійне зібрання.

 

Невідомі «положили глаз на районну і Світлогірську лікарні»

Копелець знову заявив:

— Сама-сама велика мета наших зборів — це зберегти майно нашого району. Я на перед бачу, що будуть різні погляди і в районній раді. Ці питання погоджувалися з керівництвом районної ради, юридичним відділом.

Таміла Шевченко зауважила, що ні один депутат ні в чому не розібрався:

— Мені соромно, що у зверненні ми пишемо не правильно назви приміщень, які хочемо забрати. Перш ніж іти на сесію чи комісію, давайте приймати правильне рішення. У міськраді є виконавчий апарат, який отримує дуже гарну зарплату і готує ці звернення. Це питання дуже суттєве, а на сесії немає представників райдержадміністрації. Чому немає другої сторони, із якою ми маємо працювати в цьому напрямку.

Її підтримав Роман Матюхов.

Копелець сказав:

— Якщо ми прововтузимся, то залишимося без майна. Уже глаз положили на Кобеляцьку районну і Світлогірську лікарні. А в Григоро-Бригадирівці комісія працювала з Горішніх Плавнів, приїхали у школу і кажуть: «О, так ми тут поставимо два цехи». От саме тому, щоб цього не сталося з містом, ми й приймаємо рішення.

А Кучеренко додав, що на сесії райради будуть і сільські голови, і представники РДА. Згадав він і про відсутність паспортів на приміщення й наголосив, що Полтавська райрада може зобов’язати їх виготовити.

У результаті питання винесли на голосування. І його підтримали 17 із 20 присутніх депутатів.

 

Замість епілогу

А тепер — по суті.

Перше. Анатолій Кучеренко згадав про якусь міфічну формулу, за якою Полтавська райрада нараховуватиме орендну плату. Але чомусь не озвучив її на прикладі, у грошовому еквіваленті. Адже ніхто не знає, чи вигідніше забрати собі на баланс старе приміщення Будинку культури, де випадають вікна, тече стеля і так далі, чи орендувати окремі кімнати для працівників установи, а зал — для концертів. А від балансоутримувача (читай — Полтавської райради) вимагати, щоб той відремонтував будівлю і створив належні умови для роботи. А враховуючи, що більшість будівель у місті перебувають у плачевному стані, потребують термінових ремонтів і так далі, не факт, що місто і бюджет виграє від рішення депутатів.

Друге. Той же Кучеренко говорив про майно, що знаходиться в місті. А у зверненні вказаний регіонально-ландшафтний парк «Нижньоворсклянський», що розташований неподалік Лучок.

Третє. А що поганого в рішенні Горішньоплавнівської комісії відкрити в школі два цехи. У Кобеляцькому районі наповнюваність більшості шкіл по 50 дітей, а витрачають на такі навчальні заклади по кілька мільйонів у рік. При цьому, в той же цех працевлаштуються кілька десятків місцевих жителів. А податок із доходу фізосіб нараховуватиметься у місцевий бюджет.

Четверте. Припустимо, міська рада отримала всі 23 будівлі. Що з ними робити? Де знайти інвесторів, які готові будуть їх зайняти і працювати в новій громаді?! Адже кількість населення в громаді зменшиться, як і кількість спеціалістів, які надають їм послуги. І в будь-якому разі частина приміщень вивільниться. А кожна така будівля, якщо її не опалювати, з часом починає руйнуватися.

П’яте. Ще не завершилися законодавчі процеси, а кобеляцькі депутати вже ділять шкуру невбитого ведмедя.

Тому питань без відповіді залишається багато. Слідкуватимемо за змінами в законодавстві. А також відстежимо, чи підрахують працівники міськради реальну суму витрат на вказані приміщення? Це дууууже важливо.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 липня 2020, 16:20 | Кобеляки | Політика


1. Fuks / 3 липня 2020, 21:36
Велікій комбінвтор снова в деле...Маячня то все.Хто буде фінвнсувати і у римувати ті обєкти,Санич з куцого бюджету? Та район їх сам передасть на баланс прийде час.А що хтось глаз положив на больницю брехня.Кому вона треба?Подивіться училище напівпорожнє,контора водстроя,пмк 69 стоят пустками,типографія і т д.Кобеляки ж не ЛасВегас,і не буде ним.Проведуть дорогу і забудуть що такий хутор є.Всі страшилки від Санича,ну то в нього є,ще з колгоспів вбитих ним залишилось..Хоться копійку збить..
2. микола козак / 5 липня 2020, 09:51
Непотрібно мати багато розуму , щоб зрозуміти , що автор по завданню хоче пощипати саме Копельця , адже незабаром вибори до керівництва громади.Недарма героями -активістами виставляються Шевченко , яка вже керувала районом і мабуть рветься знову до влади , і владорлюб , дуже корислива людина Матюхов , який за мандат неоплачуваної посади міського депутата їздив брати заяву до вибувшого , щоб прорватись в депутати.Ну ще з трьох , неголосуваівших більш за все опозиціонерка Шкарбан.От тільки в даному випадку і Копилець , який ніхто незнає , чи буде обраним , і ті 17 депутатів сто відсотково праві . Правда виходячи з нинішньої ситуації , всерівно розкрадуть те все майно , як це було і раніше , ну так , як розікрали райспоживспілку , цегельний СУ 13 , райснаб , Сільгосптехніку , а це вже докрадатимуть те , що лишилось , для цього і робиться ця безглузда реформа.
3. Poltava / 5 липня 2020, 10:55
2.микола козак
«епотрібно мати багато розуму , щоб зрозуміти , що автор по завданню хоче пощипати саме Копельця , адже незабаром вибори до керівництва громади.Недарма героями -активістами виставляються Шевченко , яка вже керувала районом і мабуть рветься знову до влади , і владорлюб , дуже корислива людина Матюхов , який за мандат неоплачуваної посади міського депутата їздив брати заяву до вибувшого , щоб прорватись в депутати.Ну ще з трьох , неголосуваівших більш за все опозиціонерка Шкарбан.От тільки в даному випадку і Копилець , який ніхто незнає , чи буде обраним , і ті 17 депутатів сто відсотково праві . Правда виходячи з нинішньої ситуації , всерівно розкрадуть те все майно , як це було і раніше , ну так , як розікрали райспоживспілку , цегельний СУ 13 , райснаб , Сільгосптехніку , а це вже докрадатимуть те , що лишилось , для цього і робиться ця безглузда реформа. »

Знову вилизуєш))))) Довго ж ти мовчав лизунчик. чим тебе Сашко купив? Ти краще напиши чому невинні люди страждають від твого патрона. Зарплату їм не платить. З підприємцям за виконані роботи не розраховується. Собі то місяць в місяць виплачує.Якщо хоч трохи читав Біблію то мабуть знаєш, що незаплатити працівникові зароблене то великий гріх. А в твого сашка, говрять, всі стіни в образах. Та і погодься, тупий він як валянок і біля себе таких тримає бо йому розумні не потрібні.
4. Fuks / 5 липня 2020, 11:12
Більшого пройдисвіта і кидала як Санич в районі треба пошукать.і дурна буде громада якщо обере його головою.а що до розграблених підприємств,то падали вони як Копелець був головою РиДиА.так що то його заслуги.А головою громади можна і Тамілу,Шкарбанів,чи Матюхова.Гірше не буде.А активу треба визначатись з кандидатурою і працювать на перемогу.
5. Fuks / 5 липня 2020, 11:14
А ще спитайте в Санича де Кірова,Рубани,Довіра іще мабуть три хвірми його.Так що не треба оди співать...
6. Swetka 48 / 5 липня 2020, 11:42
Мені байдуже хто буде головою. А те що заказушна стаття то це коню зрозуміло.В усьому шукають на Копельця будь що.Наприклад про День Міста взагалі дурня. Ну готували потім відмінили. Що в цьому такого. Зараз такм плануютьвідміняють. Але ж це Копилець, а ЄХО за Копельця немає права. І не тільки за нього. Бо не за то плачено.
7. микола козак / 5 липня 2020, 13:51
3.Poltava
«Довго ж ти мовчав лизунчик. чим тебе Сашко купив? Ти краще напиши чому невинні люди страждають від твого патрона. Зарплату їм не платить. З підприємцям за виконані »

Їздив до поляків заробляти , тож довго мовчав.Ти мені здається вигнанець і тому всим незадоволений і хтозна , хто з нас і кому вилизує.Оця Кобеляцька мафія дуже таки рветься до влади , бо тоді ж при своїй владі можна буде і лохину для лохів реалізовувати , разом з капустою і помідорами.Лохи все стерплять , замість масла їм можна втюрити маргарин і т.д.
8. Fuks / 5 липня 2020, 14:40
Козаче,ну погодься ну вбитий же Кобеляк,особливо за правління Копельця.Ну поїдь в Решетилівку,Санжари чи Козельщину,ну подивись як вони ухожені,доглянуті.Не знаю які там бюджети ну крадуть мабуть таки менше..Там приємно вулицями пройти чи в парках посидіти,до речі їх там не поодному,і всі доглянуті,а комуналка як працює? Возьми Санича і зробіть екскурсію туди а тоді хвалу співатимеш,або навпаки.
9. orakul / 15 липня 2020, 15:30
"А що поганого в рішенні Горішньоплавнівської комісії відкрити в школі два цехи. У Кобеляцькому районі наповнюваність більшості шкіл по 50 дітей, а витрачають на такі навчальні заклади по кілька мільйонів у рік"
Прикольна логіка і світогляд у автора, блін. Пропоную діяти ще радикальніше - всі школи закрити, нах, бо все одно не відомо, коли скінчиться пришелепуватий типу карантин. А хоч і скінчиться, то нах ті школи, коли тепер можна навчатися дистанційно. Будівлі шкіл можна буде розібрати на кирпичі і їх продати. А кирпичний завод треба закрити. Ще можна буде багацько металолому наколупати, бо там є всякі батареї, труби, котельні, відра. Школярів, якщо не заразні ковідом, можна переробити на ковбасу, щоб статистику не псували і під ногами не плуталися. А ще вигідніше - здати на органи і заробити єврів чи шекелів. На виручені гроші можна буде рік поїсти галушок і попити пива, і ще щось лишиться на намордники, інсулін і на бамагу для рішень міськради.
Хоч Копелець у даному випадку і правий, але навіщо пахана слухати. З Копельця вже зліпили щось типу Путіна для свідомих.

Змінено 15.07.2020, 15:35
10. orakul / 15 липня 2020, 15:38
8.Fuks
«Козаче,ну погодься ну вбитий же Кобеляк»

При Ісипу тіпа процвітав а тепер вбитий?
11. orakul / 15 липня 2020, 16:00
"60 % ПДФО йтимуть на громаду. А основним показником наповнення районного бюджету буде оренда майна."
Теж блін унікальні перли. Бюджет не з виробництва, а із совкового майна. О, блін, молодняк дайотЪ. Європа! "Давай ліжко продамо", - була колись така реклама. Можна в школах навідкривати домів тєрпімості, теж прибуток непоганий буде, а головне - зайнятість збільшиться. Нех по ляхах щастати, хай сюди ляхи ідуть. А якщо в ті дома залучити ще й депутатів, тіпа для віп клієнтів, то вАще. Хіба таке в Європі є Ото втримо їм носа. Хай знають, що таке Україна А ще можна там всілякі нетрадиційні послуги надавати. Хоча... воно зараз вже все традиційне. Але коли там запропонувати якусь знатну мадаму з мандатом, то ого. А ще краще - депутата у жовто-блакитних шароварах, з люлькою коноплі. Тут блін так можна розкрутитись, головне, щоб була єврохвантазія. Тута дійсно треба Копелця на Ісипа помінять. Ісип, той кругом шастав - з європ і америк не вилазив. А що Копелец? Ну поїде там у якийсь Трускавець чи в Моршин. Непорядок. А вАще враховуючи тенденції і боротьбу світової спільноти з расизмом, я б запропнував у мери Кувалдіна. Отоді б про Кобеляки вже не тільки Ехо писало. Отоді б були ми впєрєді планєти всєй. Самому б Трампу носа втерли Думайте шановні. Треба ж щось робити. Так ніззя
12. Fuks / 15 липня 2020, 20:34
Щось давно оракула не чутно було,мабуть Санич платню задержав,чи їздив десь інструкції по литтю грязі на все українське отримувать...Так от пан оракул осмілюсь нагадати що Ісипу попав не самі добрі часи роботи.Але як на мене він не погано працював.При Ісипу було здвно два будинки доагобуди сільгоспхімії,перебудовано гуртожиток ПМК під житловий будинок,переведено всі будинки на автономне опалення,і люди й зараз дякують,відремонтовано встановлено ноае обладнання і закільцьовано систему водопостачання міста,відремонтована каналізаційна система,організовано контейнерний збір сміття,відремонтовано дитячі садки,передано кілька квартир учасникам ВВ війни,оновлена техніка комунгоспу,до речі не а кредит.Комунальні підприємства не банкрутувались і не перепрофільовувались щотижня..Підприємництво розвивалось.Такі проєкти твоєму Капільцу навіть не снились.Крім кілька сот метрів плитки яка вже сипеться і попровалювалась,показушного парку до речі в бурьянах і з засохшими туями на сьогодні,екопарку де тварини напівголодні,та футбольною командою з бюджетом Полтавської *Ворскли*та четвертої по рівню в області зарплати мера то нема що й казати про мерство Санича.якось так..
13. orakul / 16 липня 2020, 11:07
12.Fuks
«Щось давно оракула не чутно було,мабуть Санич платню задержав»

В Турцію їздив. "Ничего там хорошего нет", - як співав бард. В Криму краще. Та тільки Крим ви прогнали у Росію. Ну не пришелепки? А щодо грошей, так ніхто мені їх не платить, мені просто "за державу обидно". Але вам цього не понять.
12.Fuks
«При Ісипу було здвно два будинки доагобуди сільгоспхімії,перебудовано гуртожиток ПМК під житловий »

Афігеть! Та до Ісипа просто підкотили бариги з Кременчука, по яких потім кримінальну справу порушили і які на тих будинках заробили продавши квартири. А Ісипу - відкат і квартиру. Санич поки що квартири не має. Та це все б нічого, якби Ісип не виселив під тин мешканців гуртожитку. Він не посоромився навіть інваліда війни висилити. Це вже планка. Це вже апофеоз нелюдства, звірства. Хоча... звірі такого не роблять. Посилання на www.youtube.com
14. orakul / 16 липня 2020, 11:14
12.Fuks
«Комунальні підприємства не банкрутувались і не перепрофільовувались»

Ще раз афігеть! А це не при Ісипу збанкрутувало УЖКГ, щоб поховати кінці в воду? Це не при ньому порушували кримінальну справу по головному бугалтеру цьго підприємства, який потім переховувався невідомо де, поки рішали не порішали питання? Це не при Ісипу порушували кримінальну справу по начальнику Водоканалу? Кримінальна справа справно ховалася в суді до закінчення терміну притягнення до кримінальної відповідальності? Алес! Це не при Ісипу з міськради не вилазив фонд Сороса влаштовуючи там банкети.
15. Fuks / 16 липня 2020, 13:34
Ну так квартири ж є і в них живуть люди.А тому ветерану наскільки я памьятаю також надали житло,кажись будинок,так що не треба афігівать.Краще спитай Санича скількох він під кримінал підставив та вибач і із світу звів.і такі є.і ти офігєєш.За мусорку в лісі теж поспитай,скільком підприємцям він должен,і які відкати вимага.Зараз справ не відкривають і мабуть здогадуєшся чому.але вже скоро...
16. микола козак / 16 липня 2020, 17:56
15.Fuks
«За мусорку в лісі теж поспитай,скільком підприємцям він должен,і які відкати вимага.Зараз справ не відкривають і мабуть здогадуєшся»

Мусорку Санич в лісі , а Ісип в Матюхова під хатою і тепер Матюхов герой - переміг Санича через суд , переніс мусорку з міста в ліс .Санич мабуть невміє борщ варити і тому не тиняється по америках і європах , от Ісип з Галушкою , то були ще ті кулінари.А як тільки гарно перед виборами Ісип розвозив бабкам дровця , а Санич цього не робить , от і має проблему з ЕХО , та і лохину з капустою очевидь не ходить збирати.Тільки не кричи , що мені Санич платить , я не продаюся.Ось заробив у поляків і мені вистачить.
17. Fuks / 16 липня 2020, 19:33
Козачок а чо мовчиш про тих х о в землі лежить через нього,хто статтю получив і без землі залишився чкрез Санича,а скільком він должен.Знаєш же про кого це..Хоча не довго ждать що й Кобеляки він по світу скоропустить як колгоспи та хвірми свої.скоро це вже буде..ой скоро..Доживеш,побачиш хоч ти вже й страий п....н..
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації