Вхід | Реєстрація

Хірургічне відділення міської дитячої лікарні цими днями відзначає 50-річний ювілей

Доля відділення виявилася непростою - воно кілька разів змінювало своє місце розташування. Однак через п'ять десятків років після першої зробленої операції, тут здійснюють надзвичайно складні хірургічні втручання.
Історія хірургічного відділення міської дитячої лікарні розпочалася п'ятдесят років тому, коли 10-го березня зробили першу хірургічну операцію маленькому пацієнту. Тодішнє відділення налічувало 25 ліжок, серед яких були і лор, і офтальмологічні, і хірургічні, розповідає завідуючий хірургічним відділенням міської дитячої лікарні Микола Гриценко. За п'ять десятків років дитяче хірургічне віддлення не один раз змінювало місцезнаходження, що несло за собою певні втрати – перш за все – кадрові. Спочатку воно розміщувалося у приміщенні нинішньої обласної дитячої лікарні.
Микола Гриценко, завідуючий хірургічним відділенням міської дитячої лікарні:
– Відділення переїхало, коли побудували 1-шу лікарню, туди, з першої – в обласну, в той корпус, який зараз відреставрований, і знаходилося там до 79-го року. Паралельно там було ще й обласне - вони злилися і створилося дитяче хірургічне відділення - воно було і міське, і обласне.
Коли побудували 8-поверховий корпус обласної лікарні – відділення переїхало туди, а 20 років тому, у 1989-му його пристанищем стала міська дитяча лікарня, що на Леваді.
Микола Гриценко, завідуючий хірургічним відділенням міської дитячої лікарні:
– Якщо відділення спочатку надавало ургентну допомогу з 8 до 14-ї, то поступово ці чергування стали цілодобовими. Якщо спочатку виконували в рік близько ста операцій, то на сьогодні виконують 1,5 тисячі, а взагалі через відділення проходить 2,5 тисячі дітей на рік.
Нині хірурги міської дитячої лікарні обслуговують пацієнтів і Полтави, і області, в екстренних випадках – виїздять на райони. Спектр операцій, говорить Микола Гриценко, надзвичайно широкий – від гриж та апендецитів – до найскладніших у новонароджених. Нейрохірургія, урологія, щелепо-лицеві операції, опіки – далеко не весь перелік областей, в яких працюють досвідчені хірурги міської дитячої. Відносно нещодавно тут відкрилося відділення реанімації новонароджених, що значно покращило результати їх виходжування. В здійсненні операцій суттєво допомагає сучасна апаратура, зокрема – високочастотний вентилятор легень, лапароскопічна стійка та ультразвуковий скальпель, говорить Микола Гриценко. Однак, зазначає лікар, який очолює відділення вже майже 10 років, великі здобутки були б не можливі без професійного персоналу. Тож цими днями особливо дякують тутешнім ветеранам. Микола Гриценко говорить: наразі у відділенні працює шість медсестер, які прийшли сюди 20-30 років тому. Серед них -–Тетяна Яресько та Наталія Максименко.
Тетяна Яресько, медична сестра:
– Коли я ішла в медичне училище - дуже тяги до медицини не було, хоча моя мама була медсестрою. А коли я пропрацювала стільки років - зрозуміла, що це моє призначення - саме діти. У відділенні, де дорослі, - не змогла б працювати.
Наталія Максименко, перев'язочна медсестра:
– Тут ми зобов'язані своїм вчителям, і нашому першому завідуючому, і хірургам-фронтовикам, які привили нам любов до хірургії, до медицини.
Хірургічне відділення міської дитячої лікарні не лише запозичує чужий досвід, а й постійно працює над власними розробками, які потім впроваджує на практиці, говорить Микола Гриценко.

Автор: Юлія Лис, www.misto-tv.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 березня 2010, 10:12 | Полтава | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації