Вхід | Реєстрація

У Бутенках відкривають смертельно небезпечне виробництво

У Бутенках відкривають смертельно небезпечне виробництво

У газеті «Ехо» №33 від 13 серпня 2020 року вийшла стаття «Нафтобаза в Бутенках відновлює свою роботу», у якій чиновники Бутенківської сільської ради дають коментарі про розміщення на території нафтобази виробництва. Цим самим вони відверто зізнаються в злочині проти жителів села Бутенки, визнаючи, що надали всі необхідні дозволи та провели громадські слухання.

Я, як депутат, вирішив перевірити чутки про завод по переробці гудрону в центрі села та звернувся із запитами в різні інстанції. Також задав питання щодо цієї проблеми заступнику сільського голови Ігорю Федю. Заступник «увімкнув дурня» і повідомив, що нічого не знає про початок роботи нафтобази. Сказав він це 8 серпня, у п’ятницю, а вже 11 серпня, в понеділок, виявилося, що Ігор Федь був поінформований і навіть «на папері» були проведені громадські слухання. Процедура проведення громадських слухань чітко виписана законами України та Положенням «Про проведення громадських слухань та обговорень» Бутенківської сільської ради. Згідно них, про проведення таких заходів місцева влада повинна повідомити населення через засоби масової інформації та оголошення в місцях скупчення людей. Жодних цих дій вчинено не було, та навіть працівники сільської ради не чули про проведення такого заходу.

14 серпня я отримав відповідь на запит, поданий у Кобеляцький УЕГС «Полтавагаз» та копію опитувального листа для укладання договору на приєднання до газових мереж. Згідно наданих документів стало відомо, що ТОВ «Глуско Рітейл» планує підключити котельню для технологічного обладнання та мінітопкову адмінбудівлі. Загальна витрата газу обладнанням складатиме 222,75 кубічного метра за годину. Газ буде спалюватись пальниками BALTUR.TBG 210 ME та BALTUR.TBG 110 LX MЕ, витрати газу на яких становлять 140 м.куб/год та 80 м.куб/год відповідно, тобто приблизно 2,3 м.куб та 1,3 м.куб за 1 хвилину. Це еквівалентно стовпу полум’я 15 метрів заввишки. Зайшовши у всезнаючий Інтернет, я знайшов опис роботи даних пристроїв та уважно ознайомився зі сферами їх застосування. Це вузькопрофільне обладнання можна застосовувати або для виробництва бітуму, або для потужних крематоріїв зі спалювання біомаси (трупів тварин та людей).

Згідно нормативних актів МНС України та правил техніки безпеки, на виробництві заборонено використовувати відкриті джерела вогню на територіях, де зберігається бензин і дизельне паливо, та в 100-метровій зоні поблизу них. Виходячи з цього, ніякого бензину чи дизельного палива на території нафтобази  в селі  Бутенки зберігати не можна. Ну хіба що ТОВ «Глуско Рітейл» вирішило влаштувати потужний вибух та стерти село з карти України.

Крім документів, отриманих в Кобеляцькому УЕГС «Полтавагаз», мені надали копії документів з Кобеляцького районного архіву. Згідно них, 17 серпня 2007 року рішенням сесії Бутенківської сільської ради передали в оренду ТОВ «Восток» 4 гектари землі для обслуговування майнового комплексу зі збереження нафтопродуктів (нафтобаза) на 49 років за смішну орендну плату — аж 36122,16 гривні за рік, тобто 3 тисячі в місяць.

Після початку українсько-російської війни в 2016 році ТОВ «Восток», яке торгувало  бензином з Росії та не сплачувало жодних податків, крім оренди, в бюджет Бутенківської сільської ради, продало нафтобазу компанії «Глуско Енерджі Менеджмент Компані Лімітед», зареєстрованій у місті Нікосія, Кіпр. Договір оренди діючий, зміни до договору на даний час не вносились, орендна плата виконкомом Бутенківської сільської ради не переглядалась.

Я не вірю в те, що заявлене обладнання для бутенківської нафтобази буде використовуватись для кремації трупів тварин та людей. А розміщення установок із переробки гудрону на бітум, кривозот та дьоготь (три фракції переробки) поблизу людських осель становитиме смертельну небезпеку для жителів села Бутенки. Адже, згідно постанови №46 від 1 грудня 1999 року «Про затвердження державних санітарних норм та правил» та наказу №173 від 19.06.96 Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів», підприємства, які зберігають або переробляють гудрон, повинні розміщуватися не ближче, ніж за 1000 метрів від житлових будинків. Крім цього, помешкання повинна захищати 500-метрова зона високорослих зелених насаджень.

І це згідно перероблених «совкових» норм, які діяли в Радянському Союзі, де людей не рахували та за здоров’я  населення не турбувались,  де поблизу Харкова  підірвали атомну бомбу, щоб заглушити газову свердловину, де ставили експерименти в Чорнобилі. Згідно ж директив ЄС, такі варварські виробництва взагалі заборонені.

На території України відомо про дві екологічні проблеми, які пов’язані з використанням та зберіганням гудронів. Перша — майже 20 тисяч тонн токсичних гудронів, що за тіньовими схемами привезли на початку 2000-х років з Угорщини в Новий Розділ (Львівська обл.) та вивантажили просто неба на березі Дністра, досі отруюють навколишнє середовище. Екологи вимагають або вивезти отруту назад до сусідньої країни, або утилізувати. Однак їхні вимоги влада ігнорує.

Друга проблема — «спадщина» радянських часів, «слід» виробничої діяльності Львівського дослідного нафтомаслозаводу, залишений у період з 1957 по 1992 роки. За результатами досліджень, поблизу від озера з кислими гудронами було виявлено перевищення таких показників речовин: нафтопродукти — у 63,4 рази, кадмій — у 7,3 рази, мідь — у 1,8 рази, свинець — у 4,8 рази, марганець — у 2 рази, хром — у 1,5 рази, цинк — у 7,4 рази. Їх утилізація для України носить стратегічне значення, адже з кислими гудронами на нашій території нас у європейському співтоваристві не чекають.

Так звідки гудрони прибудуть у Бутенки — з Угорщини, Львова чи з Німеччини? Відомо одне — заїжджі бізнесмени при потуранні місцевої влади перетворюють Бутенки в хімічну клоаку, де перебувати і жити стане смертельно небезпечно, де процвітатимуть серцево-судинні та онкохвороби. До речі, згідно інформації, наданої медиками, станом на 2019 рік на території Бутенківської громади онкозахворюваннями страждало 130 жителів (майже 4% населення).

У «Полтавагазі» повідомили, що всі документи по прокладанню газогону середнього тиску по території села Бутенки до нафтобази погоджені керівництвом сільської ради та всі потрібні дозволи надані. Починаючи з 20 серпня, розпочнеться будівництво газогону.

Мені незрозуміло одне: чи керівництво Бутенківської сільської ради не має інстинкту самозбереження, чи вирішило отримати якісь гроші від кіпрських ділків та переїхати в більш комфортні для проживання умови? Адже шкідливі випари сірчаної кислоти та інших речовин зроблять територію села Бутенки зоною екологічного лиха та «небезпечною для проживання».

Якщо ситуацію не контролювати, то на мапі України з’явиться новий населений пункт із гудроновою проблемою— Бутенки.


Автор: Павло Гунжель, депутат Бутенківської сільської ради


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 серпня 2020, 10:41 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації