Вхід | Реєстрація

Місцеві вибори: народовладдя закінчилося, партії — наш «рульовий»

Місцеві вибори: народовладдя закінчилося, партії — наш «рульовий»

25 жовтня в Україні відбудуться чергові місцеві вибори. Зміни у виборчому законодавстві та адміністративно-територіальному устрої нашої держави роблять їх унікальними. Але й до цього часу велика кількість земляків нічогісінько не знають про специфіку майбутніх виборів і про те, кого і як вони обиратимуть.

Днями, точніше в неділю, 23 серпня, на кобеляцькому автовокзалі до автора цієї статті звернувся чоловік із вельми красномовним запитанням.

Ось, як воно звучало:

— А ми у Вільховатці за кого голосуватимемо, хто в нас керуватиме?

Чоловік був надзвичайно здивований повідомленням про те, що він у Вільховатці обиратиме голову і депутатів Кобеляцької міської громади. А сільрад і, відповідно, сільських депутатів у Вільховатці, як і в більшості інших населених пунктів майже колишнього Кобеляцького району, вже не буде. Не буде й депутатів згаданого Кобеляцького району.

А що ж буде і кого люди обиратимуть? Нижче — коротко про специфіку цьогорічних виборів. Безумовно, задану тему редакція при необхідності буде продовжувати.

У чому відмінність цих місцевих виборів від попередніх?

— Кількість місцевих рад значно зменшиться. Зокрема, через об’єднання територіальних громад і скорочення районів до 136.

— Запровадження пропорційної системи, яка тривалий час була вимогою активістів. У містах і громадах із більш як 10 тисячами виборців кандидати висуватимуться лише від партій. Голосувати доведеться за партію, а також за конкретного кандидата в ній, вписуючи його номер у трафарет поруч із назвою партії.
Від кожної партії буде мінімум 5 кандидатів. Також  запроваджується гендерна квота — двоє з п’яти кандидатів повинні бути іншої статі.

— У менших громадах і селищах залишається стара мажоритарна система, однак округи будуть багатомандатними. Обиратимуть не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

— Окрім того, оновлені правила балотування та реєстрації кандидатів. Зокрема, запроваджується цифровізація виборчого процесу: «Тепер штаби отримають можливість онлайн-подавання документів, реєстрації кандидатів, довірених осіб та спостерігачів. Це передбачає усунення зайвого впливу людського фактору у виборчий процес».

— Ще одна новація — оновлений виборчий кодекс передбачає заставу для кандидатів, а також дозволяє паралельне балотування до різних рад. Водночас закон забороняє прихований підкуп виборців під час агітації.

Отже, кого ж і як обиратимуть мешканці колишнього Кобеляцького району. По-перше, вони повинні усвідомлювати, що вибори до обласної, районної та Кобеляцької міської громади відбуватимуться по партійному принципу. Тобто, люди голосуватимуть за партію. І якщо в них у селі житиме ну дуже достойна людина і за неї проголосують усі сто відсотків виборців, це зовсім не означає, що вона стане депутатом. Адже людина ця може представляти якусь маленьку партійку, за яку не проголосують у інших селах чи громадах. І все — дожени та пхни. Окрім того, усі вибрані депутати будуть залежати не від волі виборців, а від волі партії, яка внесла їх у свої списки і заплатила за них заставу.

Щоправда, у Білицькій громаді, якщо там не нарахують десяти тисяч виборців, вибиратимуть ще «по старому». А там шанс стати депутатом у безпартійних, але достойних людей, ще залишатиметься. Якщо ж Білики разом із Бутенками, Марківкою, Чорбівкою, Червоними Квітами і Жуками «наберуть» десять тисяч потенційних учасників голосування, то там теж усім «рулитимуть» партії.

 

Ради, до яких обираємо: Полтавська обласна, районна та громада

На «найнижчому» рівні жителі населених пунктів колишнього Кобеляцького району обиратимуть перш за все голів та депутатів об’єднаних територіальних громад. Причому, єдиної створеної добровільно Бутенківської ОТГ вже не буде.

Буде дві ОТГ — Кобеляцька міська та Білицька селищна. Як уже зазначалося вище, голову та депутатів Білицької громади обиратимуть мешканці колишньої Білицької селищної ради, колишньої Бутенківської ОТГ, колишніх Марківської, Жуківської, Чорбівської та Червоноквітівської сільських рад. Виборці, які проживають у інших населених пунктах, обиратимуть голову і депутатів Кобеляцької міської громади.

Із громадами все ще більш-менш зрозуміло. Але відбудуться ще й  вибори депутатів Полтавської обласної ради та Полтавської районної ради, до складу якої увійшов колишній Кобеляцький район. Вибиратимуть по відкритих партійних списках. Тобто, люди голосуватимуть за партію, бачачи в її списку претендентів на депутатські мандати. Скількох депутатів обиратимуть від колишнього Кобеляцького району, ще не відомо. Це буде залежати від того, як Центральна виборча комісія чи люди, які нею зараз «рулять», «наріжуть» виборчі округи.

До виборів ще кілька місяців, але вже зараз можна сміливо стверджувати, що часи народовладдя та самостійності і незалежності депутатів відійшли в минуле.  «Рулитимуть» партії, читай — гроші тих людей, хто зумів їх створити.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 серпня 2020, 17:11 | Полтавщина | Політика
1. микола козак / 29 серпня 2020, 17:43
Повний абсурд.Залишається тільки позувати перед камерами , які за вами тепер стежитимуть і не вилазити з своєї конури.Чого хотіли , те і маємо.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації