Вхід | Реєстрація

Шкуродерів судять, б’ють і палять їх будинки

Шкуродерів судять, б’ють і палять їх будинки

Схоже, що боротьба із шкуродерами, котрі знущаються над тваринами або навіть убивають їх, вступила в Україні у свою «гарячу» фазу. Інколи громадяни, не сподіваючись на державні силові  структури, вдаються до самосуду.

Кілька тижнів тому в мережі Фейсбук з’явився пост одного із жителів Кобеляк, котрий зараз працює за кордоном. Чоловік повідомив, що його сусід систематично знущається над тваринами. Він їх б’є, інколи до смерті, і навіть переїжджає своїм автомобілем. Публікація набула розголосу. Аж до того, що кілька жителів Кобеляк написали колективну заяву до райвідділу поліції, повідомивши про те, що названий у пості чоловік дійсно знущається над тваринами. Про це редакцію повідомили Ліза  Муха та Альона Шуліка. За словами дівчат, кобелячани розповідають про загибель кількох десятків тварин. Більшість із них — коти, яких отруїли.

23 вересня до райвідділу поліції була доставлена і зареєстрована заява, підписана групою кобелячан. Як пізніше повідомила Альона Шуліка, цей документ переданий дільничному офіцеру поліції. Днями він має опитати свідків.

Між тим, відомо, що в Полтавській області вже кілька подібних заяв громадян закінчилися рішеннями суду про притягнення винних до адміністративної відповідальності. Днями на редакційному сайті вже було розміщене повідомлення про рішення Козельщинського районного суду.

Подія сталася 16 вересня цього року.

Чоловік прийшов до сусідки і почав вимагати, щоб краще дивилася за собакою, бо він завдає шкоду його господарству. Виник конфлікт, під час якого обвинувачений схопив пса за задні лапи, виніс із двору на вулицю і вдарив головою об асфальт, у результаті чого пес загинув. Свідком скоєного стала неповнолітня дочка жінки.

За жорстоке поводження з твариною, вчинене умисно у присутності неповнолітньої (ч. 2 ст. 299 КК України), чоловіка засудили до 3 років позбавлення волі та на підставі ст. 75 КК України звільнили від відбування покарання з випробуванням на рік.

 

Один кобелячанин уже платитиме штраф

А в Єдиному реєстрі судових рішень розміщене рішення і Кобеляцького районного суду. 17 вересня суддя Тетяна Тесленко прийняла рішення щодо накладення штрафу на одного з місцевих жителів, який теж жорстоко поводився із твариною. Чоловік стріляв по сусідському котові з пневматичної гвинтівки. Цитата із рішення суду:

«У протоколі про адміністративне правопорушення серії ДПР18 № 550903 від 24.06.2020 вказано, що ОСОБА-1  23 червня 2020 року здійснював стрільбу з пневматичної гвинтівки по кішці сусідів, тобто жорстоко поводився з твариною, а саме вчинив щодо неї насильницькі дії, які завдали кішці фізичного болю, страждань, що в подальшому призвело до її загибелі.

Винність ОСОБА-1 підтверджується матеріалами протоколу про адміністративне правопорушення серії ДПР18 №550903 від 24.06.2020, протоколом прийняття заяви про кримінальне правопорушення та іншу подію, письмовими поясненнями учасників справи та свідків.

ОСОБА-1, який був доставлений в судове засідання на підставі постанови судді про примусовий привід, пояснив, що свою вину у вчиненому адміністративному правопорушенні не визнає, але підтверджує, що здійснював постріли по сусідській кішці, оскільки вона напередодні заходила до його будинку та вкрала продукти харчування, тому він розізлився і в такий спосіб хотів відігнати тварину від свого домоволодіння.
У судовому засіданні потерпіла ОСОБА-2 пояснила, що її сусід ОСОБА-1 неодноразово здійснював постріли по її домашніх тваринах, а саме по котах, а 23 червня 2020 року вона з чоловіком була на подвір`ї свого домогосподарства в городі та чула постріли, які лунали в бік їхньої кішки, що сиділа на даху та нікого не чіпала, після чого її донька знайшла тварину з простреленою переносицею без ознак життя, внаслідок дитина перенесла страждання психологічного характеру та декілька тижнів плакала внаслідок втрати домашньої тварини.

Відповідно до ч. 1 ст. 89 КУпАП, визначено жорстоке поводження з тваринами  — знущання над тваринами, завдання побоїв або вчинення інших насильницьких дій, що завдали тварині фізичного болю, страждань і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин, — тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров`я.

Згідно із рішенням суду, яке не було оскаржене, винний має заплатити 3400 гривень штрафу та 420 гривень 40 копійок судового збору».

 

Якщо Закон не діє, починається самосуд

Далеко не завжди подібні заяви громадян завершуються законним рішенням суду. Бувають випадки, коли такі справи розслідуються досить довго. І тоді інші українці вдаються до самосуду. Так, у серпні вся Україна дізналася про випадок самосуду над шкуродером у Запорізькій області.

Як відомо, там чоловіка й жінку підозрювали у тому, що вони вбивали тварин і навіть знімали із ними порносюжети. Доки поліцейські розслідували цю резонансну справу, невідомі месники вирішили розсправитися із шкуродерами та ґвалтівниками по своєму. Вночі група чоловіків вдерлася до садиби підозрюваного в злочині. Шкуродера побили кийками, а потім спалили його будинок і автомобіль.

Напередодні правоохоронці  відпустили підозрюваного на час проведення слідчої експертизи.
Як повідомили редакції, на адресу кобелячанина, якого поки що лише підозрюють у знущаннях над котами, теж надходять погрози. Місцеві хлопці в соцмережах висловлювали готовність розібратися із шкуродером «по чоловічому». Цілком можливо, що, в разі зволікання з боку правоохоронних органів, самосуд відбудеться і в Кобеляках.

Між тим, сам чоловік, на якого написали заяву і з яким ми зустрілися, стверджує, що його обмовили.

Він говорить:

— У мене самого кілька собак загинули. А написати заяву та опаплюжити можуть кожного. Потрібні факти, яких щодо мене немає. Так і я можу на будь-кого заяву написати.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 жовтня 2020, 09:44 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації