Вхід | Реєстрація

Прокуратура і громадська організація зацікавилися кобеляцьким звалищем

Прокуратура і громадська організація зацікавилися кобеляцьким звалищем

Державний орган та громадська організація «Конституційно-Правовий конгрес» збираються через суд припинити існування кобеляцького звалища, розташованого прямо в лісі.

Про те, що на околиці Кобеляк прямо посеред соснового лісу місцева влада всупереч законодавству та здоровому глузду створила несанкціоноване сміттєзвалище, ми вже неодноразово писали. Із самого початку історії з виникненням лісного звалища в Кобеляках цій темі були присвячені десятки публікацій та відеорепортажів. Бували в Кобеляках і представники інших ЗМІ та контролюючих державних органів. Про існування потенційно дуже небезпечного об’єкту, створеного міською владою, добре поінформовані керівники всіх державних установ на рівні області, аж до облдержадміністрації.

Ще в червні поточного року в Полтаві під головуванням заступника голови Полтавської ОДА Євгена Грекова відбулося засідання постійно діючої комісії ОДА з питань охорони довкілля, раціонального використання й відтворення природних ресурсів.

На зібранні обговорювали і питання кобеляцьких несанкціонованих звалищ. Зокрема, зазначали (далі цитата із повідомлення прес-служби Полтавської ОДА):

«…Євген Греков розповів, що разом із тимчасово виконувачем обов’язків директора Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Андрієм Вергелесом і начальником Державної екологічної інспекції Центрального округу Євгенієм Мартосенком приїздив у Кобеляки й побував на сміттєзвалищі в лісі й іншому, створеному також у межах міста. Діяльність другого сміттєзвалища наразі припинена за рішенням суду.

«Маємо доволі небезпечну ситуацію не тільки щодо засмічення відходами лісових насаджень, а й потенційно небезпечну пожежну ситуацію, оскільки один смітник знаходиться всередині лісу», — наголосив Євген Греков.

Андрій Вергелес поінформував, що жодне зі сміттєзвалищ у Кобеляках не паспортизоване.
Заступник начальника Державної екологічної інспекції Центрального округу Сергій Тертичний розповів, що загальна сума нарахованих штрафних санкцій за засмічення й забруднення земельної ділянки, де розташоване сміттєзвалище, станом на початок травня — майже півмільйона гривень. Звернув увагу на неналежне ставлення до проблеми з боку Кобеляцької міської ради. Додав, що розмір нарахованих збитків зростатиме.

Заступник начальника управління — начальник відділу по забудові населених пунктів та містобудівного кадастру Управління містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства ОДА Антоніна Ільїна наголосила, що чинне законодавство забороняє створення сміттєзвалищ на території міста. Повідомила, що в Кобеляцькому районі налічується 12 сміттєзвалищ. Із них 8 пропонують до закриття, а 4 лишають у експлуатації, якщо вони будуть паспортизовані.

«Тобто в районі є чотири місця, які міський голова міг би розглядати для вивезення побутових відходів. У цьому питанні йому потрібно спрацювати з райдержадміністрацією. Згідно зі схемою планування території області на місці, де розміщене сміттєзвалище, — рекреаційна зона оздоровчого й туристичного використання. Виникає питання рекультивації території, — сказала Антоніна Ільїна. — У районі є сміттєзвалища, збільшення потужності яких можна розглянути. Їх потрібно паспортизувати, розробити детальний план і визначитися, що туди звозитимуть сміття. Кобеляцька міська рада може замовити детальний план території на розміщення полігону. Знайти місце, куди можна вивезти сміття, яке розташоване на двох сміттєзвалищах у межах міста, й зробити рекультивацію цих територій. Наприклад, можна перевезти сміття на полігони неподалік від Горішніх Плавнів, Решетилівки, Зачепилівки Новосанжарського району».

«По цій ситуації мають спрацювати й правоохоронні органи. Найпростіше заборонити вивіз сміття на ці два сміттєзвалища й спостерігати, як розгортатимуться події, але це не вихід. Потрібно запропонувати шляхи, як вирішити проблему,   сміття вивозити. Найперше — міська влада має виходити з відповідними пропозиціями, а не ми маємо її підштовхувати, хоча це й робимо. Цю ситуацію потрібно врегулювати в правовому полі, — наголосив Євген Греков. — Відновити діяльність цих сміттєзвалищ неможливо, бо це незаконно. Вихід — розробляти детальний план територій на розміщення полігону чи використовувати законні місця видалення відходів. Потрібно укладати відповідні договори на вивезення».

 

Вибори завершилися. Чи дійде справа до суду

Отже, всі про незаконне звалище в Кобеляках знають. Але якось вирішувати питання не поспішали, як сама міська влада, так і контролюючі державні органи. Усі пообурювались, повикликали журналістів, констатували наявність порушення і на цьому заспокоїлися.

Швидше всього, українські чиновники вирішили діяти за давньою традицією «якось воно буде». Усі імітували діяльність і вирішили перечекати. Можливо, чекали виборів. Вибори завершилися. Кобеляцький міський голова Олександр Копелець, як єдиний і неповторний автор проекту «Звалище в лісі», став головою об’єднаної громади.

Але від цього проблема зі звалищем нікуди не поділася. І не подінеться у найближчі місяці навіть попри той факт, що місця, де можна було б складувати сміття, майже не залишилося навіть на несанкціонованому звалищі.

Між тим, ще до 25 жовтня, дня народного волевиявлення, редакції стало відомо, що Кобеляцька місцева прокуратура подала позов до Адміністративного суду з  тим, щоб скасувати рішення міських депутатів і припинити вивіз відходів у ліс.

А днями від громадського активіста Артура Ковача редакція отримала інформацію про те, що позов до суду із вимогою припинити існування звалища в лісі готує і громадська організація «Конституційно-Правовий конгрес».

На початку жовтня її представники теж відвідали відоме вже всій Україні лісове звалище. І зрозумівши, що на цей момент ніяких дієвих методів впливу на кобеляцьку владу, окрім судового рішення, не існує, вирішили готувати позов.

Артур Ковач пообіцяв, що в найближчі 10 днів поінформує редакцію про перспективи подачі позовної заяви громадськими активістами. Редакція ж, у свою чергу, буде намагатися отримати інформацію про стан справ із позовом прокуратури.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 листопада 2020, 10:17 | Кобеляки | Суспільство


1. arturwanga / 15 листопада 2020, 09:19
На даний момент появилося два варіанти вирішення даноі проблеми.Перший це вивіз сміття в Горішні Плавні. Другий варіант це заключити договір з підприємцем який вже більше року занімається сортуванням відходів.
2. Ltava / 15 листопада 2020, 11:57
1.arturwanga
«На даний момент появилося два варіанти вирішення даноі проблеми.Перший це вивіз сміття в Горішні Плавні. Другий варіант це заключити договір з підприємцем який вже більше року занімається сортуванням відходів.»


таку кучу лайна перебрати не можливо а вивозити дорого але не можна облікувати витрати ))) Будуть вивозити чи перевозити з місця на місце)))
3. arturwanga / 15 листопада 2020, 13:05
2.Ltava
«таку кучу лайна перебрати не можливо»

Незгоден повністю,оскільки там все переберається,
2.Ltava
«вивозити дорого»
А кого це повинно хвилювати, в ліс завозять і недорого,
2.Ltava
«не можна облікувати витрати )))»
В наш час можливо все,головне бажання, та наполеглевість, і саме основне ніколи неслухати рупорів Копельця як я іх називаю це особи які мелять несенітниці яку ім вкладають в міській раді,хоча вони стараються відмежоватися від неі.Таких дуже багато вони даже незадумуються в чому суть головне на сторону Копельця.
2.Ltava
«Будуть вивозити чи перевозити з місця на місце)))»
А хто ім дасть ?
4. orakul / 15 листопада 2020, 14:18
Складається враження, що редакції теж дуже вигідно товкти воду в ступі. Не виходячи за рамки цієї статті бачимо чи читаємо:
- "щоб скасувати рішення міських депутатів і припинити вивіз відходів у ліс."
Виявляється, що смітник санкціонований депутатами, а не Копельцем одноосібно, як тут весь час писалося. І не треба писати про те що, депутати ручні, куплені і т.п. То вже зовсім друга історія. Вони проголосували і за це відповідають, чи повинні відповідати. Ну Україна ж правова гейропейська держава. Інакше нафіг було той майдан робити.
Йдемо далі. Якась таманда з ОДА Антоніна Ільїна каже "У районі є сміттєзвалища, збільшення потужності яких можна розглянути." А ще вона каже "міська влада має виходити з відповідними пропозиціями, а не ми маємо її підштовхувати.." І тут же вона бере і таки "підштовхує": "можна перевезти сміття на полігони неподалік від Горішніх Плавнів, Решетилівки, Зачепилівки Новосанжарського району». Філон посилаюись на Ільїну пише "Із них 8 пропонують до закриття, а 4 лишають у експлуатації, якщо вони будуть паспортизовані." Але він чомусь не пише де ті сміттєзвалиша знаходяться. Ковач лобіює інтереси Горішніх Плавнів.
Резюміруєм. І ОДА, і Ковач і Філон штовхають нас до вивезення відходів у Комсомольськ. Питання: хто контролює Комсомольске звалище чи завод і кому і скільки шекелів виділяє для свого піару?
5. orakul / 15 листопада 2020, 14:31
Може бути так, що оті 4 напівлегальні звалища знаходяться тепер уже на території Кобеляцької ОТГ. І нові, тепер вже тіпа правильні, депутати запросто проголосують перенасти звалище із лісу на одне із майже дозволених звалищ. Ну зроблять ті паспорти, чи що там ще треба, і все буде по закону. Ну може ж таке бути? І тоді виявиться, що Копелець, знаючи такий розклад, був правий і ждав жданого. А ми поспостерігаємо, як нові депутати і редакція будуть знову проти Копелця і будуть таки «проштовхувати» інтереси Горішніх Плавнів. От мені оце буде даже цікаво поспострегати. Казав же Беня, що влада скоро буде не потрібна бо вся реальна влада буде у ТНК. І тоді, о диво, зникне ота клята корупція з якою усі так боряться. Ну а поки що корупція потрібна бо ще не все перейшло до т.н. ТНК, поки що лише земля, енергоносії, та маркети. А попереду ще ого скільки роботи. Ще треба вкрасти житло комунальной власності, водогони і якщо Копелець не це піде, то тоді і я буду виступати проти нього. Ну а поки що за розвал і розпродаж країни виступає верховна влада і, як не дивно, редакія ЕХО.
6. микола козак / 15 листопада 2020, 18:00
1.arturwanga
« вивіз сміття в Горішні Плавні. Другий варіант це заключити договір з підприємцем який вже більше року занімається сортуванням відходів.
»

Зараз вартість з однієї особи 14 грн , а возити в Комсомольськ яка буде вартість?Приватник збирає сортоване в розмірі тисячна доля від всього , ви Артур манда задумувались над своїми пропозиціями?
7. arturwanga / 15 листопада 2020, 18:23
Ти пришелепкуватий козак щоб ти знав я за те щоб невозили в ліс а остальне мене не цікавить.А ти голодранець 5 років тут розписуєш своіх хозяів які класні тільки постійно головного не пишеш що твоі ти древні пани тут зробили. І якби були у нас правоохоронні органи намісті то ужеб до тебе пришелепкуватого багато питань було по виборам.
8. arturwanga / 15 листопада 2020, 18:30
Ви пришелепкуватий козаку рахуєте що в ліс потрібно вивозити сміття ?
9. arturwanga / 15 листопада 2020, 18:32
А ви Оrakul куди думаєте дівати сміття? хоча думаю ви вже дали відповідь.
10. alist / 15 листопада 2020, 18:35
7.arturwanga
« я за те щоб невозили в ліс а остальне мене не цікавить»

Особливо цікаво, таке чути від одного з кандидатів в голови та місцевого "активіста".
11. orakul / 15 листопада 2020, 19:45
9.arturwanga
«А ви Оrakul куди думаєте дівати сміття? хоча думаю ви вже дали відповідь. »

Та тіпа дав. Я ж не депутат. А тут по данному питанню звернув увагу на алогізми. Я завжди звертаю увагу на алогізми, така звичка, бо це завжди свідить або про абібулово або про шизу. От я ж запитував, де ті смітники на які можна возити? Їх аж чотири і вони не в лісі. Ну чого б вам не відповісти? А ви починаєте з наїзду.
12. arturwanga / 15 листопада 2020, 21:24
10.alist
«Особливо цікаво, таке чути від одного з кандидатів в голови та місцевого "активіста"»

Повторюю що виплачуючи 50 тисяч украінських грошей кожен місяць пану Кобеляцькому пенсіонеру ви мені розказуєте що я щось неправильно сказав? На даний момент є верніше появилося 2 варіанти Думаю що якби не я, та той же Филон, та ще пару чоловік то це питання взагаліб небуло на повесткі дня, і все б було нормально, у нас диванних тролів та ботів ціла куча але як тільки щось робити то дуже мало бажаючих.
13. микола козак / 16 листопада 2020, 13:07
12.arturwanga
« на повесткі дня, і все б було нормально, у нас диванних тролів та ботів ціла куча але як тільки щось робити то дуже мало бажаючих.»

Вивчи граматику за четвертий клас - державний діяч.Ти точно пришелепкуватий , про що писав твій односелець.
14. arturwanga / 16 листопада 2020, 14:50
Дивує інше що такі освідчені діячі як пришелепок козак а підтримували та фальшували за минуле.
15. микола козак / 16 листопада 2020, 15:39
14.arturwanga
«Дивує інше що такі освідчені діячі як пришелепок козак а підтримували та фальшували за минуле.
0      0
Додати коментар»

Ти хоч сам зрозумів , що намарав?
16. Slavko / 16 листопада 2020, 18:47
5.orakul
«корупція потрібна бо ще не все перейшло до т.н. ТНК, поки що лише земля, енергоносії, та маркети. А попереду ще ого скільки роботи. Ще треба вкрасти житло комунальной власності, водогони і якщо Копелець не це піде, то тоді і я буду виступати проти нього. Ну а поки що за розвал і розпродаж»

Оракул вірить у комунальну власність... Буду проти... Де? Тут ??
Диванні війська...
17. Filon / 16 листопада 2020, 21:03
4.orakul
«Питання: хто контролює Комсомольске звалище чи завод і кому і скільки шекелів виділяє для свого піару? »

Та що за питання? Ісип, Ісип контролює.
18. orakul / 16 листопада 2020, 21:05
16.Slavko
«
Оракул вірить у комунальну власність... Буду проти... Де? Тут ??»

А якщо тут, то що? Диванні війська теж силу мають. Ти ж тут «воюєш» в АТО не хочеш їхати. Та воно всі свідомі такі. На них тіпа Путін напав, а воюют вони тут. Хто дуже буйний, то ті на Донбас їдуть. А от поїхати в Крим, де справді Путіна війська є, так туди всі бояться їхати. А щодо віри в комунальну власність, так при чому тут віра? Вірити треба в закон. Ви ж коли шини палили, то кичали що будуєте правову європейську державу. В правовій державі працює закон. Так повинно бути. Чи вже може не так? Так чого тоді ви взагалі кіпішуєте. Хоч вірь в комунальну власність, хоч не вірь, але розкрадати її ніззя. Я проти ворів і паразитів. Візьми збудуй сам і тоді що хоч те й роби із своєю власністю, а красти готове, збудоване працею предків, хоч і совкових, як ти кажеш, так то що, правильно? Ти ж більше всіх тут розпинаєся про те, як каторжно всі в совку працювали. Так тепер що, треба його розікрасти, так по вашому?
19. Slavko / 16 листопада 2020, 22:54
18.orakul
«тут «воюєш» в АТО не хочеш їхати. Та воно всі свідомі такі»

Тоді ти теж "свідомий", тобто свідомий сепаратист.
18.orakul
«тут розпинаєся про те, як каторжно всі в совку працювали. Так тепер що, треба його розікрасти, так по вашому?»

Каторжно працювали, саме так! Але не всі. І все вже давно розікрали, але не ті, що тільки працювали. І це завжди у нас є типу заборонена тема - он дивись скільки хапуг щас дизлайки поставлять...
20. Slavko / 16 листопада 2020, 23:05
18.orakul
«Я проти ворів і паразитів. Візьми збудуй сам і тоді що хоч те й роби із своєю власністю,»

Насмішив, антимасонщик )) Що хочеш - те й роби - по-твоєму це означає віддати Копельцеві водогін, поставити собі лічильник - і платити йому ??
Який Крим, якщо в нещасних Кобеляках немає ума , свої водогони віддаєте пахану ще й платите !
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації