Вхід | Реєстрація

На базі школи-інтернату планують відкрити ліцей

На базі школи-інтернату планують відкрити ліцей
Наталія Коваль: «Із 2022 року школи розділять на початкові, гімназії і ліцеї»

У навчальному закладі функціонуватиме старша профільна школа з 10‑го по 12‑й клас.

За інформацією начальника сектору освіти Кобеляцької райдержадміністрації Наталії Коваль, парламент прийняв Закон про загальну середню освіту, у якому чітко обумовлено, що школи не матимуть ступенів. За новим законодавством, їх розділять на початкову, гімназію і ліцеї (профільна).

— У прикінцевому положенні Закону чітко обумовлено, що опорні заклади функціонуватимуть до 2024 року. У Кобеляцькому районі вони створені в Бутенках, Біликах (школи І-ІІІ ступенів) та два в місті (мають статус ліцеїв). До 2023–24 навчального року опорні заклади зможуть набирати10‑ті класи, а в 2024–25 — уже ні, — говорить Наталія Коваль.

Відповідно до Закону, до 2022 року школи повинні перейти в гімназії і ліцеї. Виходить, що з цього моменту середні школи вже не набиратимуть 10 класи. Вони перейдуть у гімназії, навчальні заклади, що надають освітні послуги до 9 класу. І тому всі середні школи, крім чотирьох опорних, які набрали в цьому році 10 класи, у наступному (2021–22) випустять 11 класи, після чого повинні змінити статус.

— Також у документі йдеться, що ліцеї (10–12 класи) створюються обласними радами. Це будуть навчальні заклади обласного підпорядкування. Коли в Департаменті освіти обговорили майбутні зміни, то дійшли висновку, що профільні ліцеї відкриватимуть у Полтаві, Кременчуці й Горішніх Плавнях. І діти повинні будуть з’їжджатися туди, — продовжила начальник сектору освіти. — Потім Департамент проаналізував перспективну мережу по області. У Кобеляцькому районі 420 дітей стали випускниками 9‑х класів. Звичайно, що всі вони в 10‑й клас не йдуть. За вимогами створюються ліцеї з чотирма профілями, наповнюваність по 20 учнів.

Коли ми проаналізували ситуацію в Кобеляках, де нам відкривати ліцей, найкраще підійшло приміщення Кобеляцького ліцею №1. Та законодавством зазначено, що профільний ліцей — це одна юридична установа. Там можуть функціонувати чотири паралелі 10 класу і все.

Зараз у області йде процедура профілювання шкіл-інтернатів обласного підпорядкування. Приблизно місяць тому відбулася селекторна нарада Департаменту освіти. Кобелякам дали вказівку не переводити школи в профільний ліцей. Його планують відкрити на базі реабілітаційного центру (школи-інтернату).

Зі слів Наталії Коваль, зараз розглядається питання, щоб діти з реабілітаційного центру не були на цілодобовому перебуванні. Учнів там не багато, а то їх можуть перевести в інші заклади області. Діти з інклюзією навчатимуться в загальноосвітній школі, де з ними додатково працюватиме педагог.

Стосовно під’їзду до ліцею, то школярі з Бутенок, Біликів, Шенгурів можуть підвозитися щоденно. А діти з віддалених населених пунктів будуть вчитися й жити там.

Наталія Коваль висловила власну думку стосовно майбутнього нововведення:

— Якби не зменшувалася освітня мережа, то школи залишалися б середні. У новому законодавстві йдеться про профільну старшу школу. А в нас набирають по одному 10‑му класу. Лише «друга» міська школа набрала два. Останні три роки по селах у 10‑й ідуть вчитися 5–7 учнів. Більшість обирають професійно-технічні ліцеї.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 листопада 2020, 13:12 | Кобеляки | Культура та освіта
1. AVI90 / 7 листопада 2020, 17:46
А які вчителі там будуть працювати? Невже залишаться із школи-інтернату. То про яку якісну освіту мова. Я не проти вчителів, але ж в них досвіду викладання в старших класах не має.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації