Вхід | Реєстрація

Підсумки туристського сезону

Підсумки туристського сезону

Скоро зима, у неї особлива погода,  від якої закрадається сум у груди, а в голові живуть дні теплого літа, що навіюють приємні спогади про туристські подорожі з гуртківцями. Традиційно, в кінці  теплого сезону, підводяться підсумки проведених туристських походів.  Переглядаю фотографії звітів  про учнівські походи, вдивляюся в обличчя дітей, згадую, як колись і сам розпочинав займатися туристською справою.

Зараз досить часто чую від батьків про те, що діти слабкі, немає здоров’я, велика завантаженість, важко відволікти від комп’ютера. Пропоную: записати дитину до туристського гуртка. Тривале перебування на свіжому повітрі в екологічно чистому середовищі сприятиме зміцненню здоров’я дитини, зокрема серцево-судинної та дихальної систем.  Важливим є й те, що діти, які пройшли          підготовку в туристських гуртках, отримавши навички подолання різноманітних перешкод, не розгубляться, потрапивши в екстремальну ситуацію (пожежа, паводок, землетрус), врятують життя собі й, можливо, іншим. Набувши досвіду спортивно-туристських технік, орієнтування на місцевості (за допомогою карт, компасу, ознак природи) вони не заблукають ні в лісі, ні в іншій місцевості, зможуть спуститися безпечно з гори чи подолати природну перешкоду. Такі вміння та навички завжди стануть  у пригоді, зокрема під час  служби в армії, поліції, частинах МНС.

А ще туризм – колективний вид спорту: на заняттях і під час турпоходів виробляється «відчуття ліктя», дитина навчається взаємодопомоги, толерантності, стає комунікабельною, допитливою, відкритою та виваженою у спілкуванні.  Також, дитячі туристські подорожі – перша сходинка до самостійного пізнання рідного краю, реалізації інтересів у вивченні природного різноманіття, історико-культурного надбання народу, формування туристсько-краєзнавчих знань, умінь і навичок.

У цей непростий період пандемії та карантинних обмежень районною станцією юних туристів у 2020 році було проведено одинадцять туристсько-краєзнавчих подорожей. Найбільш популярним у школярів користується велосипедний туризм, зареєстровано вісім велопоходів на різноманітних маршрутах, участь в яких взяли 69 юних туристів. Найтриваліший похід був територією Кобеляцького, Кременчуцького та Глобинського районів до гори Пивихи.

Дві групи влітку веслували на катамаранах та байдарках по річці Ворсклі. У водних ступеневих походах взяли участь 27 гуртківців. Одна група із десяти учасників, одягнувши рюкзаки, мандрувала пішохідним маршрутом.

Подорожуючи стежками рідного краю, навіть короткочасний туристський похід дає учням значно більше користі, ніж довготривалі теоретичні заняття. Адже  в туризм закладено могутній виховний потенціал, який виконує наукову, культурно-пізнавальну, оздоровчу функції, розвиває увагу, виховує самостійність, кмітливість, навіть кулінарні здібності, вміння долати труднощі туристського життя та приймати в екстремальних умовах єдине вірне рішення.

Підсумки туристського 2020 року підведено. А попереду гуртківців чекають нові захоплюючі та цікаві походи та експедиції.


Автор: Олександр Ліла, керівник гуртків районної станції юних туристів


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 листопада 2020, 10:50 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації