Вхід | Реєстрація

Гра престолів у Кобеляцькій громаді

Гра престолів у Кобеляцькій громаді

Вибори закінчилися, обіцянки заховані до послідуючих перегонів, а виборці залишилися із календариками на наступний рік. І мають думку — всерівно обдурять, лише б не було гірше. На цьому можна було б поставити крапку.

Але події, що на наших очах розвиваються у владних коридорах Кобеляцької громади, носять руйнівний характер і, з точки зору інтересів жителів громади, повинні повернутися до норм чинного законодавства. Ця стаття не є судовим позовом, і тому не буду читача переобтяжувати нормами відповідних Законів (бажаючим надам обов’язково), а лише відзначу основне.

  1. Засідання, на якому новообраний голова ОТГ зачитав присягу, не носило правової норми «пленарне засідання», у зв’язку з участю в ньому менше 50 % новообраних депутатів громади. А Закон дозволяє приймати присягу лише на пленарному засіданні. При інших обставинах ця процедура не має юридичної сили.
  2. Голова територіальної виборчої комісії (ТВК) порушила низку Законів України («Про місцеве самоврядування», «Про статус депутатів…» і, зокрема, п. 11.2 Регламенту міськради (діє до прийняття нового Регламенту), проголосивши відкриття першого пленарного засідання при відсутності необхідної для цього кількості депутатів.
  3. Голова ТВК порушила низку правових норм при підготовці першої сесії в т. ч. п. 11 Регламенту про гласність проведення сесії, не повідомивши завчасно в засобах масової інформації (у тому числі електронних) про дату, час і місце проведення заходу, що привело до відсутності депутатського кворуму та порушення прав громадян на достовірну інформацію відповідно до Закону «Про інформацію».
  4. Голова ТВК порушила Регламент та п. 2 ст. 9, п. 3 ст. 21 та п. 2 ст. 33 Закону «Про державні символи України», що автоматично тягне відповідальність згідно статті 6 цього ж Закону.

Низку інших порушень можна продовжити, але я не знаю відповіді на питання: «Що це? Непрофесійність, безвідповідальність, безкарність, хуторянство, кумівство, змова…?».

Тепер перейдемо до аналізу дій новообраного голови ОТГ. Враховуючи його досвід, розуміння реального розкладу політико-фінансових груп району, голова ні в якому разі не повинен був погодитись на головування на незаконній сесії і приймати на ній присягу. Припускаю, хвилювався. Але чого змовчала команда, у тому числі юристи і присутні депутати? Більше того — і на наступному засіданні голова наполягає на легітимності першого, що свідчить про низький професійний стан команди або про волюнтаризм у методах її керівництва. Голова ОТГ під час пленарного засідання також допускається низки порушень чинного законодавства. Зокрема Закону «Про державну символіку України» і норм Регламенту. Регламент порушували і депутати, але належних зауважень від голови не отримали, що теж є порушенням Регламенту.

 

По шляху Мамая

Уважно дивився відеозапис сесії. Є багато чого по ній сказати, але скажу основне. Голова ОТГ і його однопартійці-депутати — у меншості. Враховуючи характер і стиль керівництва голови, депутатська більшість завела його в пастку. Адже знаючи стан справ і з метою унормування правової колізії, депутати зобов’язані були створити тимчасову депутатську комісію (голосів було досить) для вивчення обставин підготовки і проведення першої сесії з метою її юридичної легітимізації, і запропонувати голові в залі засідань повторно скласти присягу. Ще простіше — запросити на сесію голову ТВК і повторити процедуру відкриття сесії. А насправді депутати підіграли амбіціям голови, прийнявши до відома прийняття ним присяги на незаконній сесії. І соромливо погодились на правоздатність сесії, на якій ця присяга була прийнята не в правовий спосіб. Виникає, звичайно, питання: «Чому?». Можливо тому, що депутатська більшість взяла курс на відсторонення голови ОТГ від посади по прикладу відсторонення від посади міського голови Полтави Олександра Мамая кілька років тому. Адже, як тільки голова громади підпише протокол неіснуючої першої сесії — буде судовий позов про підробку документів і зловживання владою. А це кримінальна стаття. Присяга головою прийнята не в правовий спосіб. Вона юридично нікчемна і всі документи, підписані головою одноосібно, або як головою виконкому ОТГ (за виключенням документів, прийнятих на сесіях), можна оскаржити будь-кому в судовому порядку в будь-якій області України. І знову безвладдя, «мутна водичка». Або чергові домовленості по «хлібних питаннях», особливо напередодні відкриття ринку землі.

У цій ситуації жителі ОТГ залишаються заручниками кланово‑партійних розбірок, ініційованих як в Кобеляках, так і в Полтаві та Києві. Адже саме партії мають право миттєво відкликати будь-якого свого депутата, який не виконує рішення і вказівки партійного керівництва. Підкреслюю, рішення партії, а не виборців. Підтвердженням цього є черга денна сесії ради та постанови щодо її виконання. На черзі дня — ковід, бюджет на 21 рік (Кобеляцька ОТГ найбідніша в області), визначення старостинських округів і призначення старост… А депутати вирішують питання про організацію роботи ліквідаційних комісій сільрад вочевидь не з метою всебічного прояснення роботи сільрад, відкритості для загалу їх рішень (у першу чергу — по земельним питаннях, у тому числі, величини та градації земель), прозорості використання бюджету та бази платників податків у розрізі окремих територій…, а з метою уникнення прозорості в їх діяльності. Якби було інакше — постанова ради щодо ліквідаційних комісій мала б зовсім інший текст. А діяльність ліквідаційної комісії була б направлена на повний фінансово‑економічний аудит об’єднаної територіальної громади з метою вироблення спроможної інвестиційно-привабливої стратегії розвитку.

Я не знайомий з головою ОТГ, з більшістю депутатів. Але мої земляки вибрали вас. Не знаєте, як діяти, — дійте за Законом і по честі. А нам, виборцям, життя доводить, що влада спочатку чубиться між собою, а потім домовляється. І завжди — за рахунок громадян, своїх виборців, які, втім, пам’ятають, що, згідно чинного законодавства, мають право на відкликання як голови ОТГ, так і депутатів.


Автор: Микола Бугрименко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 грудня 2020, 10:39 | Кобеляки | Політика


1. микола козак / 5 грудня 2020, 12:41
А Микола Бугрименко який має фах , юрист , чи практик , який неодноразово порушував ті ж закони і регламенти? І тут здається при написанні руку приклав і пан редактор.
2. микола козак / 5 грудня 2020, 13:15
Дивлюсь , як редактор зварганив фото на престолі , то здається вже зовсім втрачено здоровий глузд
3. Ltava / 5 грудня 2020, 13:27
"...Голова ОТГ під час пленарного засідання також допускається низки порушень чинного законодавства...."
порушення законодавства буде визнано тільки після рішення суду. а все інше це роздуми на задану тему))
4. Чудо Юдо / 5 грудня 2020, 16:31
2.микола козак
«Дивлюсь , як редактор зварганив фото на престолі , то здається вже зовсім втрачено здоровий глузд »

Це зображення зі знаменитого серіалу «Гра престолів» в честь якого мабуть і стаття названа. То чим поганий колаж?
5. Ltava / 6 грудня 2020, 15:05
4.Чудо Юдо
«Це зображення зі знаменитого серіалу «Гра престолів» в честь якого мабуть і стаття названа. »


Ти ще б з ним про Новий Заповіт обговорив )))
6. arturwanga / 6 грудня 2020, 15:42
5.Ltava
«Ти ще б з ним про Новий Заповіт обговорив )))»

Із цима двома телепнями? Які один одного небачили, а потім один стверджує, що він людина Копельця.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації