Вхід | Реєстрація

Свято наближається: вибираємо ялинку

Свято наближається: вибираємо ялинку

Не дивлячись на всі коронавіруси, кризи та ціни на газ, свято таки наближається. І воно відбудеться навіть у разі запровадження найсуворішого карантину. А, як відомо, обов’язковим атрибутом новорічних і різдвяних свят є ялинка. І зараз уже саме час зайнятися її вибором.

Традиції установлювати в домівках ялинку на різдвяні свята вже біля п’ятисот років. Так що питання, чи ставити ялинку, у наших реаліях — сосну, не обговорюється практично в кожному домі. Дискусії виникають лише щодо того, яке новорічне деревце встановлювати — живе чи штучне. Нижче розглянемо «плюси» і мінуси» того чи іншого вибору.

 

Штучна ялинка

+ Зручність, вона завжди «під рукою».
+ Також щороку не потрібно думати про утилізацію.
+ Не осипається.
– Для зберігання штучної ялинки потрібне місце в оселі.
– Немає природного хвойного аромату, який додає атмосферності.
– Одноманітність, оскільки щороку доводиться використовувати одне і те ж штучне дерево.

 

Жива ялинка

+ Різноманітність та особливість свята кожного року.
+ Натуральний аромат хвої.
+ Не займає місця після святкувань.
– Жива ялинка осипається і голочки часто доводиться прибирати ще довго після закінчення свят.
– Важче встановлення ялинки.
– Щороку потрібно думати про утилізацію ялинки після свят.

 

Екологічний мікроклімат і ялинка в домі

Перш за все, наголошуємо на тому, що під словами «жива ялинка» ми маємо на увазі законно зрубану, яку вирощували в спеціальному розсаднику і спеціально під зруб до новорічних свят (як її відрізнити від незаконних — розповімо далі).

1. Жива ялинка виділяє фітонциди — біологічно активні речовини, котрі пригнічують та вбивають бактерії, грибки та інші шкідливі мікроорганізми. «Новорічний аромат», утворений живою ялинкою — це якраз результат вивільнення фітонцидів. Жива ялинка, котра майже місяць стоїть у домі, позитивно впливає на органи дихання та нервову систему.

Якісні та нові штучні ялинки просто не завдають шкоди. А от дешеві, виготовлені сумнівними виробниками штучні ялинки, а також ялинки, виготовлені більше 10 років тому, можуть ще й зашкодити. Дешеві штучні дерева виготовляють із низькоякісного матеріалу, використовуючи неякісні клеї. Ці продукти хімічної промисловості виділяють летучі токсичні хімічні речовини, здатні викликати алергію, негативно впливати на дихальні шляхи, нервову систему та здоров’я загалом.

2. Світ зараз тяжіє до використання максимально екологічних матеріалів у побуті, які піддаються переробці, максимально екологічній утилізації і не потребують століття для того, щоб розкластися. Тут перевага на боці живої ялинки. Якщо після використання живе дерево здати в спеціальний пункт прийому, то його утилізація практично не завдасть шкоди екології.

Впродовж багатьох років українські хвойні ліси найбільше страждали в передноворічний період, саме тому в українців і укорінилася думка, що штучна ялинка має менший вплив на довкілля, адже для цього не потрібно знищувати ліси.

Проте, насправді, штучні дерева мають тричі більший вплив на зміну клімату та виснаження ресурсів, ніж живі. Вони виготовлені з пластику і сталі, для виробництва продукції потрібно більше енергії, вони перевозяться з Китаю і згодом спочивають на сміттєзвалищі. Згідно з порівняльною оцінкою життєвого циклу впливу на довкілля живих і штучних ялинок, компанія WAP Sustainability Consulting зробила висновок, що «одна справжня ялинка створює менший вплив на довкілля, ніж одна штучна ялинка».

Тому, якщо плануєте ставити ялинку, як мінімум, років 10 (а краще й більше) — можете купувати штучну.

Отож, якщо ви зупинилися на штучній ялинці:

  1. Не купуйте надто дешевого виробу. Дешеві матеріали — це неякісні матеріали.
  2. Уважно огляньте стики: надійність кріплення голок до гілок і гілок до стовбура. Від цього залежить термін експлуатації.
  3. Понюхайте ялинку. Якісний виріб не повинен мати різкого хімічного запаху.
  4. Попросіть продавця надати вам сертифікат якості, щоб переконатися, що ялинка виготовлена з безпечних і вогнестійких матеріалів.
  5. І наостанок: якщо у вас немає місця для зберігання цілого дерева, то обирайте таке, що розкладається. І обов’язково пам’ятайте, що штучна ялинка має термін придатності, після закінчення якого нею не варто користуватися.

При виборі живої ялинки:

  1. Ніколи не купуйте зрізаний вершечок дерева. Це практично у 100 % випадків означає, що його зрізали незаконно і таким чином знищили ціле дерево. Лісівники та підприємці, які вирощують ялинки для продажу, ніколи такого не зроблять — вбити ціле дерево заради вершечка немає жодного сенсу.
  2. Купуйте тільки промарковані спеціальними уніфікованими засобами ялинки. Вони мають індивідуальний номер та штрих код, який заноситься у Систему електронного обліку деревини. За цим номером можна перевірити походження ялинки, ввівши його на сайті https://open.ukrforest.com/. Якщо інформація за номером відсутня, то це може свідчити про сумнівне походження ялинки.
  3. Не думайте, що всі ялинки, зроблені із гілочок (імітація дерева зі зв’язаних разом хвойних гілок), не завдають шкоди лісу. Люди, котрі не вміють правильно обрізати гілки, нищать ціле дерево.
  4. Найкраще купити ялинку безпосередньо в лісгоспі або неподалік у спеціально облаштованих точках продажу.
  5. Щоб перевірити свіжіть ялинки, злегка її потрясіть і проведіть рукою по голочках — вони не повинні при цьому опадати.
  6. Також, як і у випадку зі штучною ялинкою, звертайте увагу на розмір дерева, щоб не було дискомфорту з його встановленням.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 грудня 2020, 18:17 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації