Вхід | Реєстрація

Три заступники, 15 старост і «повішені» інструктори

Три заступники, 15 старост і «повішені» інструктори
Андрій Дацко: «На підтримку «Колоса» гроші не передбачені»

Під час останньої в 2020-му році сесії Кобеляцької громади депутати прийняли бюджет та почали формувати структурні підрозділи виконавчої влади.

Одразу потрібно відзначити, що третя сесія новообраної міськради відрізнялася від двох попередніх. Вона пройшла більш спокійно та організовано, без зайвих суперечок і демаршів. Депутати не  брали півгодинні тайм-аути на те, щоб порадитися,  міський голова не покидав зал засідань і не оголошував про безкінечні перерви в роботі сесії. Найбільш логічним  поясненням подібної метаморфози можна вважати факт створення та початку роботи постійних депутатських комісій. Адже на цих засіданнях депутати отримали змогу вивчити питання, які будуть винесені на майбутню сесію, внести свої корективи, подискутувати, виробити якусь позицію.

У результаті,  третя сесія міськради виявилася набагато продуктивнішою. Менш ніж  за дві години депутати прийняли рішення  по 9 питаннях. У тому числі, по таких важливих, як прийняття бюджету громади та формування структурних підрозділів.

Із доповіддю про формування бюджету виступив Андрій Дацко, який донедавна очолював фінансове управління кобеляцької райради. Судячи з розвитку подій та деяких фраз, що звучали на сесії, Андрій Іванович очолить фінансове відомство і в громаді.

Депутати спокійно сприйняли озвучену суму в 201 мільйон гривень, які мають надійти до бюджету Кобеляцької громади в 2021 році. Усі погодилися із тим, що ця сума абсолютно не задовольнить усі потреби громади. Але «протягувати ніжки» доведеться,  виходячи саме з неї.

А вже під час обговорення майбутніх витрат громади почалася дискусія. Михайло Брейко зауважив, що судячи із запропонованого проекту рішення, 6,5 мільйона гривень на благоустрій будуть витрачені на кобеляцький «Водоканал Плюс», котрий обслуговує лише місто. А є ж і інші більші чи менші населені пункти, які теж потребують благоустрою.

Депутата Ігоря Проценка зацікавила майбутня доля районного архіву, центру  сім’ї та молоді, парку «Нижньоворсклянський». Міський голова Олександр Копелець повідомив, поки що грошей на утримання цих структур у бюджет не закладали.

Віталій Детюк, голова товариства «Колос», нагадав про існування інструкторів зі спорту і всього товариства.  Цю громадську організацію у свій час фінансували  як із районного, так і з сільських бюджетів.

Андрій Дацко відповів, що поки що, до прийняття депутатами спеціальної програми, у бюджеті не закладені кошти на підтримку громадської організації ФСТ «Колос».

Із місця пролунала фраза:

— До прийняття програми, інструктори «висять».

Міський голова Олександр Копелець, реагуючи на виступ Детюка, наголосив, що спорт без уваги не залишать. Але спочатку потрібно сформувати структурні підрозділи громади і виділити гроші на найважливіші потреби.

Голова бюджетної комісії Таміла Шевченко перед винесенням бюджетного питання на голосування нагадали про  свою пропозицію виділити кошти на придбання інсуліну для хворих на цукровий діабет. Для цього та інших медичних потреб зарезервували два мільйони гривень.

Шевченко погодилася із тим, що без прийняття програми депутати не можуть проголосувати за виділення коштів на інсулін. Але поінформувала присутніх, що головні лікарі медзакладів Володимир Казирод та Любов Коломієць уже пишуть програму.

Нагадаємо, що до 2021 року Кобеляцька міськрада ще жодного разу не виділяла коштів на придбання інсуліну для хворих кобелячан. Люди із цукровим діабетом були змушені або купляти препарати за власний кошт, або йти «на поклон» у міськраду і просити виділення грошової допомоги, а вже отримавши кошти — їхати в Полтаву і там купляти інсулін. У разі виділення грошей під програму,  інсуліни будуть закуплятися централізовано і їх отримуватимуть у кобеляцьких аптеках.

 

Люди чи звірі?

Під час формування штату різних органів, які будуть працювати в громаді,  виявилося, що і міський голова Олександр Копелець, і депутати визнають та усвідомлюють, що бюджетних надходжень для нормального функціонування виконавчої влади катастрофічно не вистачає. Думки розділилися лише в тому,  на кому або на чому доведеться економити із самого початку, штат якого управління чи відділу «урізати», а кого ліквідувати взагалі.

Зрештою, погодилися в тому, що громадою керуватимуть міський голова, секретар і три заступники міського голови. Щодо кількості старост, то думки відрізнялися. Олександр Копелець запропонував,  аби в громаді були вісім старост. Більшість депутатів цю позицію не підтримали.

Аргументував Василь Кіптілий:

— Ми говоримо про наближення влади до людей. Яке ж це наближення, коли залишити вісім старост? Адже в більшості сіл, окрім клубів і цих посадовців, уже нічого із ознак влади не залишилося.

Міський голова Олександр Копелець мав інші аргументи:

— Усе це добре, але зараз нароздаєте посад, а  нам навесні позику  брати на зарплату. Грошей у бюджеті може не вистачити. Ви наводете як приклад  Білицьку громаду. Але там на одного жителя припадає сім тисяч гривень надходжень, а в нас — три тисячі.

Зрештою, проголосували за те, аби в громаді було 15 старост із подальшою можливістю скорочення кількості цих посад.

Потім взялися спільно «різати» посади в майбутніх відділах та управліннях. У  результаті, запропонований міським головою відділ інформаційного забезпечення та  зв’язків із громадськістю, до штату якого мали входити три спеціалісти, «зарізали» взагалі.

Виникла дискусія навколо кількості посад бухгалтерів у відділі освіти. Міський голова запропонував різко скоротити кількість працівників у відділі освіти.

Він зазначив:

— У нас у громаді 565 педагогів працюють і 407 чоловік обслуговуючого персоналу. Вважаю, що це неприйнятна пропорція.

Депутат Гриценко  запропонував економити на тваринах. Він нагадав Копельцеві:

— На «Екопарк»,  у  який ніхто давно не ходить, ми заклали 630 тисяч гривень. А на бухгалтерах економимо. Хто важливіший,  люди чи звірі?

У кінцевому результаті, після всіх «урізань» і, на противагу цьому, збільшення кількості посад старост,  структуру сформували. Окрім міського голови, секретаря, трьох заступників, п’ятнадцяти старост у апараті виконавчого комітету працюватимуть 20 діловодів, семеро фінансистів і ще тридцять чиновників. Замість 81 чиновника, а саме така кількість була в запропонованому варіанті штату, залишили 77.

Дещо урізали й оплату праці  Копельця. Він не отримуватиме премію до кожного державного свята, а чи преміювати міського голову за результатами річної роботи, депутати вирішуватимуть у грудні вже 2021–го.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
8 січня 2021, 11:03 | Кобеляки | Політика


1. SerSergeevich / 8 січня 2021, 16:55
А чому не 25 заступників? Яка у них зарплата буде ? Іх функціонал ? Просто щоб були ?або вони хоть щось робитимуть ? Це не родичі цих так званих бандитів із "Сили народу"
2. Poltava / 9 січня 2021, 14:37
А як же Нью Васюкі? Хочу аквапарк і європейський стадіон.
3. Antireiting / 9 січня 2021, 15:22
Цікаво, як же вони тепер будуть вибирати на посаду старост. Призначать бувших голів це означатиме злочин проти людей, потрібно питати про це людей на місцях. Якщо призначити тих негідників які розкрадали села це значити, що опозиція назветься автоматично "ГРАБУНОК ГРОМАДИ"
4. IgorSergeevich / 9 січня 2021, 19:04
3.Antireiting
«Призначать бувших голів це означатиме злочин проти людей, потрібно питати про це людей на місцях. »

Так воно і буде, ви що не бачите що у нас за опозиція. Xто у вас, або у мене буде питати? Призначать негідників та злодіів які обкрадали села та людей. В них договорняк ще до виборів був, просто люди трохи не так проголосували як ця банда "Грабунок Громади" думали.
5. Ltava / 9 січня 2021, 20:23
[[ЦИТАТА|4|IgorSergeevich|Xто у вас, або у мене буде питати? У вас питали на виборах!!! Ви зайняли позицію критики або спостерігачів і допустили прихід до влади цієї команди ((( Насолоджуйтеся результатами )))
6. AVI90 / 9 січня 2021, 20:40
Громада на 1/3 менша за бувший район, а заступників аж ТРИ, хоча все життя в районній раді був ОДИН. Оце вам і економія коштів.
7. Antireiting / 9 січня 2021, 22:47
Дякую за солідарність, потрібно буде всим вставати і йти гнати їх!!!
8. Ltava / 10 січня 2021, 09:05
7.Antireiting
«потрібно буде всим вставати і йти гнати їх!!!»


Скажете коли зберетеся, я прийду подивлюся не вашу "колону протестуючих" із однієї людини)))

3.Antireiting
«Цікаво, як же вони тепер будуть вибирати на посаду старост.»


Вибирати не будуть, будуть призначати голова і ті депутати яких Ви наобирали)))

3.Antireiting
«потрібно питати про це людей на місцях. »


І питати нікого не потрібно, представників уже обрали)))Які Ви невгомонні, все Вам хочеться "кулаками помахати"" Розслабтеся і насолоджуйтеся результатами свого голосування, дедсадочками, Фапами, бібліотеками, школами ,смітниками і т.д.)))))
9. EuqeneMukhin / 10 січня 2021, 11:25
8.Ltava
«Розслабтеся і насолоджуйтеся результатами свого голосування, дедсадочками, Фапами, бібліотеками, школами ,смітниками і т.д.)))))»

Ви про що, вони ще і коника даже незапрягли,або ви цього ще непобачили???
10. Ltava / 10 січня 2021, 11:52
9.EuqeneMukhin
« вони ще і коника даже незапрягли»


Вони його запрягати не збираються)))) Вони не для того його здобули )))
11. alist / 11 січня 2021, 00:02
3.Antireiting
«що опозиція назветься автоматично "ГРАБУНОК ГРОМАДИ" »

Поправка не опозиція - БІЛЬШІСТЬ!
А насправді неважливо, Копелець і Ко більшість, чи "Сила громади". Я от дивився відео з сесій і там випадково проскакувала правда про політично-фінансове життя району. Може і не дослівно - "зустрілись в Полтаві", "Біленький пришле юриста", "у Полтаві порішали, а ти Копелець тепер порушуєш домовленість".... Передивіться відео з сесій.
Мені особисто зрозуміло, що ділять посади, гроші, землю і т.п. обласні князьки, а тут.... шестірки ділять між собою крихти з хазяйського столу. Так нам здається що це великі гроші і в декого з місцевих це постійна кормушка, але...
Фанати Копельця, невже ви думаєте, що на вибори він всадив свої гроші? Фанати Кіптілого ви теж такі наївні? А пані Шевченко, чия реклама була всюди, крім хіба 1+1? Навіть в районних виборах це сотні тисяч, а то і мільйони. Чи скажете, тіж спостерігачі, працювал за ідею? Ні за гроші, великі, за великий чорний нал! І тепер спонсори заберуть їх назад, з відсотками, з тисячами відсотків прибутку. Заберуть землею, бюджетними грошима, міським майном...
2.Poltava
« Хочу аквапарк і європейський стадіон. »

Будуть, обов’язково будуть, правда в 50 раз дорожче і не факт що не лише на папері, але будуть, бо відмивати бабло на чомусь потрібно, не лише ж на верблюдах?
А ми будемо обговорювати автостанцію, скільки бугалтерів буде в відділі освіти, та кролів в мусорних контейнерах. Важливі речі? Так, але насправді гострі питання непідніме ніхто, ні Копелець, ні Сила громади, ні Філоненко, ні..., бо там будуть вже зовсім другі інтереси і гроші. А так погратися в демкратію і журналістику звісно дадуть, "пар випустити", аби лише не заважали справжнім баронам. А хто заважатиме, в того знайдуть пару грам наркоти, або патрон, або п’яним втоне в річці, а як мінімум для «поніманія» дадуть по фізіономії увечері, аби не ліз куди не слід. Отак і житимем, як і до цього.
Так що обсудимо 20 діловолів, чи може 19.....?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації