Вхід | Реєстрація

Аукціон чи Prozorro Market?

Аукціон чи Prozorro Market?

Для тих підприємців чи приватних компаній, які беруть участь у постачанні товарів чи наданні послуг державним підприємствам і установам дане запитання є більше риторичним. Вони охоче користуються усіма можливостями співпраці із бюджетниками. Більшість бізнесменів вважають, що введення державою системи електронних закупівель стало одним із найважливіших досягнень у сенсі подолання корупції.

Після того, як система Prozorro запрацювала, після того, як більшу частину товарів та послуг державні установи почали отримувати саме через тендерні процедури, шансів украсти у нечистих на руку чиновників стало набагато менше. І, відповідно, порядні підприємці змогли отримати рівний з усіма іншими доступ до бюджетних коштів. Бери участь в аукціоні, пропонуй найнижчу ціну, вигравай і отримуй чесно зароблені гроші.

Потім у державних закупівлях були запроваджені нововведення. Так із 2019 року підприємці отримали можливість пропонувати свої послуги через Prozorro Market. Це ще більше полегшило співпрацю приватного бізнесу та державних установ. Prozorro Market, тут і не посперечаєшся, значно зменшив кількість документів необхідних для участі в державних закупівлях.

 

Аукціони знищують монополію

Після того, як запрацювала система Prozorro, фактично була зведена до нуля монополія в системі державних закупівель, якою кілька десятиліть користувалися бізнесмени наближені до корумпованих чиновників. Адже вони втратили можливість кулуарно домовлятися про ціни та об’єми поставок того чи іншого товару.

Так, можливість суспільства дізнаватися про те, хто, з ким і за якими цінами заключає угоди по державних закупівлях – це добре, навіть чудово. Але цього замало. Осуд і розголос далеко не завжди зупиняли недобросовісних покупців і продавців.

Набагато більш дієвішим способом боротьби із корупцією стало обов’язкове проведення аукціонів. Практично будь-який бізнесмен отримав змогу набравши в пошуковику «Прозорро. Електронний майданчик державних закупівель», зайти в систему, вивчити умови, виконати їх і запропонувати свій товар. А потім, в ході торгів, стати переможцем і постачальником. Тут вже про ціну не домовишся, виграє той, хто пропонує кращі умови.

 

Prozorro Market: ще легше, ще швидше

Але система Prozorro продовжувала еволюціонувати. І не лише в сенсі розширення можливостей у інформуванні громадян про свої послуги. Державні закупівлі увійшли у соцмережі. Офіційна сторінка Prozorro на Facebook швидко стала популярною.

Та самі постачальники і замовники скаржилися на довгу і дещо забюрократизовану систему оголошення і проведення аукціонів. Окрім того, хитромудрі корупціонери із числа керівників держустанов почали вигадувати нові спсоби обійти закон і позбутися непотрібних конкурентів. Вони прописували в умовах закупівель деякі пункти, які були вигідні виключно «своїм» постачальникам.

Тоді був задіяний Prozorro Market. Тепер добросовісному постачальнику достатньо одного разу зареєструватися і лише оновлювати свої пропозиції. А вся процедура укладення угоди займає три-чотири дні.

Що цікаво, систему Prozorro критикують виключно ті підприємці, котрі із нею ніколи не працювали. Усім іншим для критики не вистачає часу – вони заробляють гроші.


Автор: Степан Луговий
Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 лютого 2021, 12:04 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації