Вхід | Реєстрація

Полтавська область за напрямком «Інвестиційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця» посідає 3 місце

Полтавська область за напрямком «Інвестиційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця» посідає 3 місце

У Полтавській обласній раді відбулося засідання круглого столу з питань регіональної політики у сфері інвестиційної діяльності, розвитку малого і середнього підприємництва.

Перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Дмитро Лунін розповів, на чому має бути зосереджений бізнес на Полтавщині.

«Коли востаннє Міністр регіонального розвитку Олексій Чернишов відвідував Полтавщину, він зосереджував увагу на розвитку в країні креативних індустрій, на тому, щоб усі проєкти були розвитковими. Тобто приносили дохід на 1 гривню – 3,7 гривень, – повідомив Дмитро Лунін. – У кожного бізнесу є своя компетенція, на основі якої будується конкурентоздатність і розвиток. Нам треба не лише займатися смарт-компетенціями, а й іншими ключовими темами регіонального характеру. Саме навколо них кожна громада має вибудовувати свої стратегії та розвиток».

Перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко наголосив, що в часи пандемії бізнес варто підтримувати.

«Нині відбуваються складні кризові світові процеси та політична нестабільність. І все це відбивається на малому та середньому бізнесі. Виникає проблема кадрового забезпечення, касові розриви та інше, що ускладнює роботу, – розповів Олександр Лемешко. – Завдання органів державної влади – сприяти, допомагати, полегшувати роботу бізнесу, запроваджувати програми підтримки і розвитку підприємництва. Адже економічна стабільність держави залежить від розвитку бізнесу».

Про реалізацію політики у сфері інвестиційної діяльності на території області у контексті Програми сприяння та залучення інвестицій, формуванню позитивного іміджу та розвитку міжнародного економічного співробітництва Полтавської області на 2021 – 2023 роки розповіла начальник управління інвестиційної політики та соціально-трудових відносин Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА Марія Долженко.

«За рейтингом Міністерства розвитку громад та територій України, Полтавська область за напрямком „Інвестиційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця” посідає 3 місце серед усіх регіонів України (І місце – Київ) за підсумками 2020 року, – розповіла Марія Долженко. – Разом із цим у 2020 році темпи зростання обсягів капітальних інвестицій знизились і склали 77,2% до показників 2019 року (по Україні – 61,8%). За цим показником Полтавщина займає 3 місце серед регіонів України».

Протягом 2020 року підприємствами та організаціями області за рахунок усіх джерел фінансування було освоєно 21,8 млрд грн капітальних інвестицій (у 2019 році ­- 22,6 млрд грн) (4 місце серед областей України).

Обсяг капітальних інвестицій у розрахунку на одну особу населення склав 15,7 тис. грн (2 місце серед областей України).

Найбільший обсяг капітальних інвестицій освоєно в промисловості – 9,8 млрд грн (45,2%), державному управлінні й обороні 6,8 млрд грн (31,1%), сільському, лісовому та рибному господарстві – 2,5 млрд грн (11,4 %) та будівництві – 0,7 млрд грн (3,4%).

Станом на 01.10.2020 року накопичений обсяг прямих іноземних інвестицій із початку інвестування склав 1753,4 млн дол. США (4,6% від загального обсягу, по Україні – 3 місце серед областей України).

Інвестиції в Полтавську область надходять із 42 країн світу. Основними країнами-інвесторами залишаються: Швейцарія (73,3%); Нідерланди  (13,8 %); Кіпр (9,3 %); Білорусь (1,3 %).

Станом на початок року в області діють близько 221 підприємства з іноземними інвестиціями.

Полтавська область активно розвиває зовнішньоторговельні відносини з багатьма країнами світу. За обсягом експорту української продукції на закордонні ринки область посідає 6 місце серед регіонів України. Частка області у загальноукраїнському обсязі експорту товарів – 4,7%.

Департаментом розроблена Програма сприяння залученню інвестицій, формуванню позитивного іміджу та розвитку міжнародного економічного співробітництва Полтавської області на 2021-2023 роки, яка затверджена рішенням другої сесії обласної ради восьмого скликання від 29 грудня 2020 року № 29.


Автор: пресслужба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 березня 2021, 10:35 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації