Вхід | Реєстрація

Пенсії працюючим пенсіонерам: Кому додадуть і як порахувати пенсію

Пенсії працюючим пенсіонерам: Кому додадуть і як порахувати пенсію

Якщо пенсію не перерахували, варто звернутися туди ж, де оформляв пенсію - в відділення ПФУ за місцем проживання.

В Україні з 1 квітня 2021 року перерахують пенсії працюючим пенсіонерам - це понад 2,7 млн ​​осіб; правда, близько 700 тисяч працюючих пенсіонерів претендувати на надбавку не зможуть. Згідно із законодавством, перерахунок буде зроблено тим, кому пенсія була призначена або вже перераховано два роки тому і більше, тобто до 1 квітня 2019 року. Іншим пенсію перерахують не раніше квітня 2022 року.

Про це повідомляє "Сегодня".

Перерахунок пенсії проводиться автоматично, тому більшість із тих, кому буде здійснено перерахунок, звертатися нікуди не потрібно. Але в окремих випадках звертатися прийдеться. Припустимо, пенсіонер отримував пенсію за вислугу років чи по інвалідності, але з 1 квітня заробив собі необхідний трудовий (страховий) стаж або досяг 60 років, що дає право на пенсію за віком. Після перерахунку його пенсія може виявитися більше, ніж та, яку він отримує зараз.

Найпростіший випадок: чоловік оформив пенсію не більше ніж два роки і 11 місяців назад (інакше йому перерахували б пенсію в 2020 році) і продовжує легально працювати за наймом. За цей час він заробив не менше 24 місяців страхового стажу. Такому пенсіонеру пенсію перерахують з урахуванням стажу (плюс два роки) і його зарплати.

У разі, якщо працюючий пенсіонер тепер заробляє менше, ніж до виходу на пенсію, при перерахунку буде врахований тільки додатковий стаж, а нова, більш низька зарплата - ні. Тим, хто, перебуваючи два роки на пенсії, відпрацював менше, ніж 24 місяці, пенсію теж перерахують - з урахуванням фактично відпрацьованого часу і офіційної зарплати (ст. 42 ч. 4 п. 3 Закону).

Якщо пенсію не перерахували, варто звернутися туди ж, де оформлялася пенсія - в відділення ПФУ за місцем проживання. Найкраще підійде письмова заява, відповідь на яку можна оскаржити до суду. Але для початку варто зателефонувати на гарячу лінію Пенсійного фонду: 0800-503-753. Якщо назвете свої ПІБ та ІПН, працівники ПФ у багатьох випадках вам зможуть дати роз'яснення по телефону.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 березня 2021, 15:35 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації