Вхід | Реєстрація

Полтавця засуджено за намагання надіслати до Російської Федерації колекцію скіфських наконечників

Полтавця засуджено за намагання надіслати до Російської Федерації колекцію скіфських наконечників

Прокурорами Полтавської обласної прокуратури підтримано публічне обвинувачення стосовно 37-річного жителя Полтави, який намагався надіслати до Російської Федерації колекцію скіфських наконечників для стріл.

Під час досудового розслідування встановлено, що полтавець, не маючи роботи, з метою отримання прибутку здійснював купівлю-продаж предметів старовини та археології. У травні 2019 року на одному із сайтів чоловік розмістив оголошення про продаж 53 скіфських наконечників для стріл. Знайшовши покупця у Російській Федерації і отримавши від нього грошовий переказ на суму 4 тис. 500 рублів, чоловік упакував наконечники у картонну коробку та у відділенні поштового зв’язку передав оператору для відправлення, зазначивши у митній декларації неправдиві відомості щодо вмісту міжнародного поштового відправлення, а саме: «сувенір (подарунок)».

За кілька днів вказане поштове відправлення затримали співробітники Управління Служби безпеки України в Полтавській області. За висновком судової мистецтвознавчої експертизи, вилучені з міжнародного поштового відправлення предмети становлять археологічну колекцію скіфських наконечників для стріл VII ст. до н. е. – IV ст. н. е. і належать до культурних цінностей, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення, пересилання яких за межі України заборонено.

Вироком Октябрського районного суду Полтави чоловіка засуджено за  ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 201 КК України (закінчений замах на вчинення контрабанди) до 3 років позбавлення волі. До набрання вироком законної сили йому обрано запобіжний захід – особисте зобов’язання.

 

До відома: культурні цінності – об'єкти матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України.

Колекція культурних цінностей – однорідні або підібрані за певними ознаками різнорідні предмети, які, незалежно від культурної цінності кожного з них, зібрані разом становлять художню, історичну, етнографічну чи наукову цінність.

Пересилання культурних цінностей за межі України заборонено.


Автор: Пресслужба Полтавської обласної прокуратури


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 квітня 2021, 11:15 | Полтавщина | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації