Вхід | Реєстрація

Чотири бійці з Полтавщини візьмуть участь у відборі на міжнародні змагання «Ігри Воїнів»

Чотири бійці з Полтавщини візьмуть участь у відборі на міжнародні змагання «Ігри Воїнів»

15-16 травня в Києві у межах фестивалю «Звитяга нескорених» відбудуться змагання, за підсумками яких сформують збірну України на міжнародні «Ігри Воїнів» у США. До столиці на відбір поїдуть чотири учасники бойових дій із Полтавської області.

Про це та посилення спортивної реабілітації учасників бойових дій говорили на нараді в Полтавські ОДА за участі заступника Міністра у справах ветеранів Ігоря Безкаравайного та першого заступника голови Полтавської ОДА Дмитра Луніна.

Ігор Безкаравайний розповів про плани Міністерства щодо розвитку ветеранського спорту.

«У нашій країні існує спорт ветеранів війни, але він не підпадає під олімпійський чи паралімпійський рух, хоча стосується спорту великих досягнень і має значний соціальний компонент, адже це і відновлення, і реабілітація, і комунікація між ветеранами, – розповів Ігор Безкаравайний. – Тому ми ініціювали створення окремого виду активності – спорту захисників України. Треба розбудовувати мережу і структуру закладів, щоб учасники бойових дій мали можливість займатися спортом не лише в Києві, а й у своїх громадах».

Нещодавно в Україні створили Федерацію спорту захисників України, нині триває робота над створенням осередків у регіонах. Найбільша проблема, за словами заступника Міністра у справах ветеранів, – це доступність спортзалів для осіб на візках.

Перший заступник голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін розповів про спортивні об’єкти, які будуються в регіоні.

«У Полтавській області, дійсно, мало розвиненої спортивної інфраструктури, за останні роки лише футбольні майданчики будували. Нема нормального басейну, легкоатлетичного стадіону з біговими доріжками. У нас є крутий боксер Олександр Хижняк, але нема сучасного боксерського залу, – говорить Дмитро Лунін. – Тому зараз потужно добудовуємо те, що почали кілька років тому. Буде в Полтаві басейн олімпійського стандарту для всіх видів змагань. У Решетилівці цього року, наприклад, реконструюють спорткомплекс «Колос» для реабілітації спортсменів та ветеранів АТО/ООС. При обласній адміністрації є коордрада з ветеранами АТО/ООС, де спільно вирішуємо проблеми бійців. Разом з управлінням молоді та спорту розроблятимемо спільну програму щодо їх спортивної реабілітації».

Менеджер збірної України «Ігор Нескорених» Оксана Горбач більш детально розповіла про відбір учасників до міжнародних змагань «Ігри Воїнів» (Warrior Games), які відбудуться з 8 по 23 вересня в Орландо (штат Флорида, США).

«Це адаптивний спортивний захід для поранених воїнів, військовослужбовців і ветеранів. Загалом 40 українців, які пройдуть відбір, виступлять на «Іграх Воїнів», – розповіла Оксана Горбач. – Змагатимуться у 12 видах спорту протягом 2 тижнів. У період пандемії, коли майже нічого не відбувається, – це прекрасна перспектива для учасників бойових дій. Види спорту: легка атлетика, біг, штовхання ядра, плавання, пауерліфтинг, веслування на тренажері, баскетбол і волейбол на візках, гольф, стрільба з лука і кульова стрільба».

Національний відбір відбудеться в Києві вже 15-16 травня. Від Полтавської області на нього зареєструвалися Сергій Сліченко (Селещина), Володимир Мусяк (Карлівка), Валерій Гаркавенко (Миргород).

Організатори беруть на себе витрати за проживання учасників у готелі та харчування. Управління молоді та спорту Полтавської ОДА забезпечить відрядження та проїзд.

Один з учасників змагань – ветеран АТО/ООС, доброволець, член збірної України на «Іграх Нескорених» у Гаазі Володимир Мусяк. Він активно займається питаннями спортивної реабілітації ветеранської спільноти в своїй громаді. Планує реалізувати проєкт і шукає місце для адаптивного інклюзивного спортивного залу в Карлівці, де могли б займатися спортом учасники бойових дій, інваліди, члени родин загиблих воїнів.

Тренажери для спортзалу вже є. Їх надасть британський фонд під егідою «Ігор Нескорених».

«Чому саме в Карлівці має з’явитися такий спортзал, а не в Полтаві, наприклад? Тому що в обласному центрі й так є можливості для занять спортом. Тому що більшість учасників бойових дій живе у сільській місцевості. У самій Карлівці їх 300. Тому що в районах і селах розбудовою спортивної інфраструктури для реабілітації бійців ніхто не займається», – пояснив Володимир Мусяк.

До слова, цього року на літо заплановані наступні спортивні змагання для учасників АТО/ООС: Всеукраїнські змагання «Ігри Нескорених» відбудуться в Черкасах 27 червня, а в липні подібні змагання з плавання та стрільби з лука – у Кривому Розі. Із Києва подібні заходи виводять навмисне, запевнили представники Міністерства у справах ветеранів, щоб розвивати спорт і реабілітацію в регіонах, щоб місцева влада надалі сама ініціювала проведення подібних спортивних заходів.


Автор: пресслужба Полтавської ОДА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 квітня 2021, 22:19 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації