Вхід | Реєстрація

Регулювання цін на бензин ударило по кишені небагатих і економних

Регулювання цін на бензин ударило по кишені небагатих і економних

На АЗС урізали бонуси для постійних клієнтів, а ціни на газ не падають, хоча мали б.

Минулий тиждень показав, що Кабмін не має наміру ні скасовувати, ні редагувати свою нещодавню постанову про встановлення регульованих цін на бензин і дизельне пальне. Навпаки, уряд опублікував нові граничні роздрібні ціни, які виявилися нижчими за попередні. «Сьогодні» нагадує, що ціни на преміум-пальне і зріджені автогаз не регулюються. Трейдери за сім днів незначно опустили ціни на всі види нафтопродуктів.

Про те, що станеться з цінами на пальне найближчого тижня, розповіли наші експерти: директор "Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн, заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев і аналітик ринку скрапленого газу Артем Куюн.

За новими розрахунками Кабміну, гранична ціна на бензини А-92 і А-95 до кінця травня – 29,84 грн/л (-38 коп./л), на ДП – 27,89 грн/л (не змінилася). На цей момент всі мережі відновили реалізацію преміальних бензинів і ДП, очевидно, повіривши обіцянкам уряду, що санкцій за високі ціни не буде, хоча в постанові це питання так і не прописане. Ціни на бензини знизилися в середньому по Україні на 8 коп./л, на ДП і автогаз – на 4 коп./л.

Але по регіонах картина вийшла строката. Наприклад, в Донецькій області А-95 подорожчав на 36 коп./л, в Кіровоградській подешевшав на 20 коп./л (докладніше див. інфографіку).

Найдорожчий бензин А-92 в Луганській області – 29,43 грн/л, бензин А-95 найдорожчий у Києві – 30,54 грн/л.

Найнижчі ціни на бензини в Сумській області: літр А-92 коштує 27,17 грн, літр А-95 – 28,13 грн.

Ціни на дизпальне також змінювалися різноспрямовано і в набагато більшому діапазоні, ніж ціни на бензин. Найбільше зростання виявилося в Донецькій області – на 31 коп./л (до 27,86 грн/л), найбільше зниження – в Луганській – на 28 коп./л (до 28,13 грн/л, це максимальна ціна в Україні) і в Києві на 25 коп./л (до 27,35 грн/л). У більшості регіонів, ціни коливалися в коридорі плюс-мінус 10 коп./л, а в п'яти областях не змінилися. Мінімальна ціна ДП в Миколаївській області – 26,85 грн/л.

Як пояснив Геннадій Рябцев, середня ціна А-95 і ДП в столиці вище рекомендованої Кабміном за рахунок преміальних сортів.

А ось ціни на автогаз поступово йдуть вниз, як і прогнозували наші експерти. І хоча середня ціна поки знизилася ненабагато, до 15,72 грн/л (-4 коп./л), тренд на здешевлення проявився чітко. У 14-ти областях і в Києві ціни впали на 1-14 коп./л, в 10-ти – не змінилися. Найдорожчий газ в Луганській області – 16,17 грн/л (не змінилася), найдешевший в Чернігівській – 15,29 грн/л (-11 коп./л).

Розкид цін зменшився щодо бензину і дизелю і збільшився щодо автогазу. Щодо А-92 розкид становить 8,3% (2,26 грн/л), було 9,9%, щодо А-95 – 8,6% (2,41 грн/л), було 12,5%, щодо дизелю – 6,4% (1,73 грн/л), було 10,1%, щодо автогазу – 5,6% (0,88 грн/л), було 5%.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 травня 2021, 12:12 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації