Вхід | Реєстрація

В Україні перевірили якість палива

В Україні перевірили якість палива

У травні цього року Інститут споживчих експертиз узяв проби бензину А-95 в 12 мережевих АЗС. Результати невтішні — навіть у деяких відомих брендів бензин виявився некондиційним, йдеться на сайті Інституту.
Основну увагу експерти приділили великим всеукраїнським мережам, але також проби відібрали і в середніх та регіональних мережах, які позиціонують себе на ринку, як дискаунтери. Відбори відбувалися по території всієї країни.

Проби були відправлені в сертифіковану лабораторію, де їх досліджували на відповідність нормативам. Зразки були перевірені за основними параметрами — октанове число, вміст сірки, об’ємні частини ароматичних вуглеводнів і бензолу. Також усі зразки були перевірені на вміст заборонених присадок.

Зелена зона. Із 12 учасників у «зелену» зону потрапили п’ять зразків — «Окко», «Шелл», «Кло», «Паралель» і «Прайм». Насамперед був перевірений найголовніший для роботи двигуна параметр — октанове число, яке характеризує стійкість палива до детонації. Згідно з ним норматив встановлений на рівні не нижче 95 одиниць.

Із вмістом сірки, одним із найважливіших показників для довгого «життя» двигуна, також проблем не виявилося: усе пальне відповідало нормативам Євро 5. Мінімальні значення ідентифіковані в «Окко» та «Шелл». У «Кло», «Паралель» і «Прайм» також значення в межах 5 мг/кг. Це однозначний маркер заводського походження пального.

Що стосується вмісту ароматичних вуглеводнів, то у всіх учасників значення — в межах норми.

Далі був перевірений ще один важливий показник — вміст бензолу. Цієї токсичної речовини в бензині має бути якомога менше, оскільки збільшення його кількості прямо впливає на зменшення ресурсу двигуна. І тут — усе на висоті. Найменша кількість — у «Окко», «Шелл» та «Паралель». Також відмінні показники в «Кло».

І, нарешті, експерти перевірили наявність у паливі вмісту амінів — заборонених в Україні та у світі токсичних присадок, які застосовуються для збільшення октанового числа. Очікувано, у пробах цих речовин виявлено не було.

Синя зона. Мережі «Avantage 7», «Фактор» і «Укрнафта» потрапили в синю зону. Бензин А-95 на цих заправках відповідав усім вимогам ДСТУ, але без «запасу». Враховуючи, що ці мережі позиціонують себе як дискаунтери, тобто мають нижчу ціну на стеллах, це пристойний результат.

Червона зона. У число аутсайдерів потрапили чотири зразки: «БРСМ-Нафта», «Мотто», «Сан Ойл» і «АС Ойл». У всіх чотирьох випадках був виявлений недолік «октану».

Як зазначають експерти, такі показники октанового числа свідчать про кустарне походження палива.
Сірка була перевищена більш ніж у півтора рази в зразках «Сан Ойл» і «АС Ойл».



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 червня 2021, 12:12 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації