Вхід | Реєстрація

В Україні буде чергове підвищення пенсій: у кого вони стануть більше

В Україні буде чергове підвищення пенсій: у кого вони стануть більше

В Україні триває підвищення пенсій: днями Пенсфонд завершив перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, розпочатий ще в квітні. Доплату тим, кому вона потрібна, видадуть у червні разом із черговою пенсією.

Право на перерахунок пенсій мають такі категорії працюючих пенсіонерів:

  • ті, хто продовжили працювати після призначення пенсії і придбали ще не менше 24 місяців страхового стажу.
  • ті, хто протягом двох років і більше після призначення пенсії або її перерахунку пропрацював менше 24 місяців. Терміни обчислюються на 1 березня року, в якому перераховується пенсія.

Всі перерахунки Пенсфонд робить автоматично. Але якщо виявиться, що пенсіонера "забули", найперший крок – зателефонувати на гарячу лінію Пенсфонду 0800-503-753.

Інфографіка від «Сегодня»:

Перераховано пенсії 633 тисячам пенсіонерів, які пропрацювали повністю або частково з 1 березня 2019 року по 1 березня 2021 року або більше. Справа в тому, що згідно із законом право на перерахунок визначає страховий (трудовий) стаж, набутий на 1 березня року, в якому провадиться перерахунок. В результаті збільшені пенсії 313 тисячам пенсіонерів або майже кожному другому (49,4%). Середній розмір підвищення склав 193 гривні 32 копійки.

Всі, у кого мінімальна пенсія, а також ті, хто має наднормативний страховий стаж, або отримують доплату до пенсії за особливі заслуги мають право на перерахунок пенсій цьогоріч. Це, наприклад, люди, удостоєні почесних звань "народний" і "заслужений", нагороджені орденами СРСР і України, матері-героїні. За ордени і звання призначена доплата 10-40% від підвищення мінпенсії, докладніше за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0090-18#n14З

За наднормативний стаж (понад 35 років для чоловіків і 30 років для жінок) передбачена доплата 1% від підвищення мінімальної пенсії – воно намічено на 1 липня і на 1 грудня. Доплатять і працюючим пенсіонерам, в тому числі тим, кому пенсії вже перерахували з 1 квітня. Якщо, звісно, у них є наднормативний стаж.

Той, хто дожив до 75 років, з 1 липня вперше отримає доплату до пенсії 400 грн щомісяця. А у 75-річних і старших (до 80 років), що мають 25 років стажу для чоловіків і 20 років для жінок, пенсвиплата не може бути менша за 2500 грн. Нагадаємо, 80-річним і старшим уже доплачують до пенсії 500 грн щомісяця.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 червня 2021, 12:55 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації