Вхід | Реєстрація

Тепер при народженні дитини відпустку можуть брати мати, батько, родичі

Тепер при народженні дитини відпустку можуть брати мати, батько, родичі

Уряд затвердив порядок надання відпустки при народженні дитини. Відповідне рішення підтримали на засіданні 7 липня.

Зокрема у документі наведено визначення термінів, якими слід керуватися при наданні відпустки ("одинока мати", "одинокий батько", "інший повнолітній родич дитини"), конкретизовано строк, в межах якого вона надається та визначено підстави її надання (перелік документів) для кожної категорії осіб, що користуються правом на неї, передбачено положення про тривалість такої відпустки при народженні двох і більше дітей, а також порядок її надання у разі зміни місця роботи протягом строку, що дає право на відпустку.

Передбачається, що відповідним порядком визначать механізм та умови надання одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини відповідно до статті 19-1 Закону про відпустки. Так, до числа осіб, які мають право на таку відпустку, належать:

  • чоловік, дружина якого народила дитину;
  • батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки;
  • баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір'ю (одиноким батьком).

Відпустка надається одноразово тривалістю, що визначається працівником у письмовій заяві про її надання (але не більше ніж 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів), не пізніше трьох місяців з дня народження дитини.

Ця відпустка має бути використана працівником не пізніше 104-го дня з дня народження дитини. Ця відпустка не підлягає поділу на частини.

Чоловік, дружина якого народила дитину, при поданні заяви про надання відпустки має пред'явити документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини або свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про шлюб.

Батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, за умови що вони спільно проживають, має пред'явити свідоцтво про народження дитини, а також додати заяву батька та матері дитини про визначення її походження та довідку про фактичне місце проживання.

Баба, дід, або інший повнолітній родич дитини, батько якої є одиноким, при поданні заяви про надання відпустки мають пред'явити свідоцтво про народження дитини, а також заяву одинокого батька, в якій засвідчується невикористання ним такої відпустки та вказується особа, що фактично здійснюватиме догляд за дитиною.

Для підтвердження статусу "одинокої матері" такі особи також додають копію витягу з Книги реєстрації народжень (якщо немає свідоцтва про народження дитини, в якому відомості про батька дитини внесені в установленому порядку за вказівкою матері) або свідоцтво про смерть батька дитини чи рішення суду про позбавлення його батьківських прав, визнання безвісно відсутнім чи оголошення померлим.

Також у проєкті зазначено, що працівник, який впродовж трьох місяців з дня народження дитини був звільнений та працевлаштований на інше підприємство чи до фізичної особи, до заяви про надання відпустки має додати також довідку про її невикористання на попередньому місці роботи.

У разі неподання відповідних документів чи подання їх не у повному обсязі, роботодавець в одноденний термін інформує цих осіб про відмову у наданні відпустки при народженні дитини. У разі народження двох і більше дітей від однієї вагітності тривалість відпустки не збільшується.

Заробітна плата працівникам за час цієї відпустки виплачується не пізніше трьох днів з дня її початку.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 липня 2021, 20:45 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації