Вхід | Реєстрація

Можливо, найстарший вид спорту

Можливо, найстарший вид спорту

Мова йде про стрільбу із лука, в іншому варіанті – лучництво. Історики спорту напевне можуть сперечатися із цього приводу. Адже, як відомо в часи палеоліту ні письмових доказів, ні, тим більше, фото і відеофіксації люди не вели. І через це із стовідсотковою впевненістю важко говорити, який же вид спорту є найдревнішим в історії людства.

Але лучництво претендувати на пальму першості, точніше, давності може із повним правом. Адже перші знахідки із ним пов’язані датуються восьмим-девятим тисячоліттям до народження Христа. Про якийсь там футбол чи бейсбол годі й говорити.

А ось час, коли стрільба із лука стала олімпійським видом спорту відомий. Вона була включена до програми Олімпійських Ігор у 1900 році, тобто більше ста років тому.

В Україні стрільба із лука, як виду спорту розвинута достатньо добре. Безумовно, лучники є не такими суперпопулярними спортсменами, як приміром, футболісти.

Але школи стрільби із лука в Львові, Чернівцях, Новій Каховці мають добрі традиції і гарну базу, як тренерів, так і спеціальних стендів для відпрацювання майстерності. Здебільшого українські спортсмени тренуються використовуючи обладнання для стрільби з лука Legend., Hoyt, Easton, PSE, Bear та інших іноземних брендів.

Не так давно, а точніше, місяць тому представник львівської школи стрільби із лука Георгій Іваницький, сумчанин Олексій Гунбін та Іван Кожокарь із Чернівців зайняли друге місце в Чемпіонаті Європи, що свідчить про хорошу форму, яку набрали вітчизняні представники цього виду спорту. А це – хороший сигнал перед Олімпіадою в Токіо. Щоправда, потрібно констатувати, що в столицю Японії на найбільші спортивні змагання року поїдуть виключно лучниці-жінки. Саме вони вибороли право захищати кольори України на Олімпіаді. Про це більш розлого пише Радіо Свобода на сторінці https://www.radiosvoboda.org/a/olimpiada-v-tokio-hto-vystupatyme-z-ukrayinskyh-sportsmeniv/31203799.html.

 

Спорт аристократів духу

Ми вже згадували про те, що стрільба із лука не може похвалитися такою армією уболівальників, як футбол. І людей, які займаються цим видом спорту, значно менше. Згідно із даними Федерації стрільби із лука України, лише у Львівській області близько шестисот лучників. А всього цим по справжньому древнім та аристократичним видом спорту активно займаються від тисячі до двох тисяч українців.

Але досягнення вітчизняних лучників по хорошому вражають. Адже ми маємо навіть свого олімпійського чемпіона. У 2008 році харків’янин Віктор Рубан став кращим  на змаганнях в Пекіні. Були в історії українських лучників і срібні і бронзові олімпійські медалі. То чому в б в році поточному вітчизняним лучницям не підтримати хорошу традицію. Шанси у них для цього є.

Окрім того у визнаних майстрів підростає достойна зміна. Українські юніори теж не пасуть задніх на європейських та світових чемпіонатах. А їх Олімпіади – ще попереду.


Автор: Степан Луговий


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації