Вхід | Реєстрація

Кобеляцькі відстійники рятуватимуть «американським порошком»

Кобеляцькі відстійники рятуватимуть «американським порошком»
Там ті «штучки», які їдять нафту

Забруднені нафтопродуктами очисні споруди міста Кобеляки ще можна «привести до тями». Але це не вирішить проблему остаточно. Чому — читайте нижче.

Ми вже повідомляли про надзвичайну екологічну ситуацію місцевого рівня, що виникла в Кобеляках після того, як невстановлені особи вилили в спеціальні відстійники якісь нафтопродукти. У результаті, загинули бактерії, які очищають каналізаційні стоки, котрі потім потрапляють у річку Кобелячок.

Від справжнього екологічного лиха кобелячан уберегло те, що в свій час місцеві очисні споруди були збудовані, як кажуть, «із запасом». Справа в тому, що в місті будували великий центр мануальної терапії, згодом зруйнований і стертий із лиця землі. І саме з розрахунку на те, що комплекс прийматиме тисячі пацієнтів, і будувалися місцеві очисні споруди.

Тому зараз, після забруднення частини очисних споруд нафтопродуктами, і були задіяні оці резервні потужності. Як говорять фахівці «Полтававодоканалу», якщо в найближчі дні не буде надто рясних опадів, то жодна крапля неочищених стоків не потрапить у річку Кобелячок.

Проблемою Кобеляк, точніше очисних споруд, зацікавився народний депутат України Костянтин Касай, який днями побував у місті. Він пообіцяв направити депутатські звернення в Службу безпеки України та в Міністерство екології.

«Полтвававодоканалівці» оцінюють збитки, завдані підприємсту, в два мільйони гривень. На цей момент часу вони будуть пробувати вирішувати проблему за допомогою «американського порошку». Конкретніше — запустивши у відстійники спеціальні бактерії, які можуть живитися нафтопродуктами.

Із глибин Інтернету нам вдалося дізнатися, що такий досвід очищення водойм від нафтопродуктів існує.
Ось переклад фрагменту статті з одного із російських видань:

– У відходах, що залишилися після видобутку нафти, зосереджена практично вся система Менделєєва, тому їх утилізації сьогодні приділяється підвищена увага. Експерти сперечаються — які з безлічі технологій ефективніші, екологічно безпечніші та економічніші. Є думка, що спалювання є найдешевшим, але небезпечним способом: у атмосферу виділяються небезпечні речовини діоксиди, що негативно впливають на здоров’я людей. Закачування нафти в глибокі шари ґрунту практикується багатьма, але поки не до кінця вивчено, як токсичні речовини впливають на землю. При інсінірації (кисневому спалюванні речовин за рахунок зовнішнього енергетичного впливу), за словами експертів, утворюються тверді і газоподібні речовини, які мають більш високий клас небезпеки, у порівнянні з вихідним матеріалом. Біологічна деструкція ж є одним із найбезпечніших методів позбавлення від нафтових забруднень. За допомогою цього методу можна усувати наслідки розливів нафтопродуктів, очищати і водойми, і ґрунт.

«Бактерії живуть всюди, де є відповідне середовище, у тому числі і там, де є нафта, якою, по суті, вони харчуються. Є спеціальні лабораторії, співробітники яких знаходять ці бактерії в ґрунті, збирають, розмножують їх за допомогою спеціальних технологій і виробляють препарат, у якому цих бактерій дуже багато. Зазвичай він являє собою порошок або пасту. У цьому препараті бактерії знаходяться в сплячому стані. Потім, коли відбувається розлив нафти і потрібно очищати територію, береться порція цього порошку і кладеться в спеціальну ємність — одного кілограма досить для 200‑літрової бочки, туди ж додається трохи нафти і спеціального реагенту. У ємності бактерії прокидаються і продовжують активно розмножуватися. Приблизно через 12 годин вміст можна поширювати по забрудненій території. Бактерії розкладають нафтопродукти на вуглець і воду, або, простіше кажучи, з’їдають їх. Протягом якогось часу нафта зникає з поверхні ґрунту або води», — пояснює суть технології директор з розвитку «НДІ Екології та раціонального використання природних ресурсів Юлія Денеко».

Вартість «порції» бактерій, які випустять у кобеляцькі відстійники, буде в районі сорока тисяч гривень.
Але фахівці говорять, що це не вирішить проблему остаточно. Адже в будь-який момент історія із забрудненням очисних споруд нафтопродуктами чи іншими небезпечними хімічними сполуками може повторитися. У Кобеляках десятки каналізаційних колекторів. І в будь-який момент будь-хто може вилити туди будь-що. Для цього навіть на відстійники їхати не потрібно. А потім вийдуть із ладу всі очисні споруди, і каналізаційні стоки попрямують у річки.

Один із варіантів вирішити проблему раз і назавжди — перенаправити вже очищені стоки від річки до боліт у районі так званого «єврейського кладовища». Але якою буде вартість такого проекту на цей момент, не знає ніхто.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 липня 2021, 13:13 | Кобеляки | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації