Вхід | Реєстрація

Історія одного трактора: епізод 3

Історія одного трактора: епізод 3

Напевне, будемо вже закінчувати розповідь про історію трактора, що встановлений у центрі Кобеляк у вигляді пам’ятника.

Нашу розповідь про один із кобеляцьких пам’ятників та історії й легенди, з ним пов’язані, почалися наприкінці червня цього року. У серпні будемо закінчувати.

(Читайте також першу частину та другу частину розповіді)

Починаючи розповідь, редакція щиро сподівалася, що в Кобеляках знайдеться багато людей, котрі підтримають ідею ознайомлення широкого загалу з історією рідного міста. Знаєте ж, часто доводиться чути закиди, на кшталт «Та що ви все про погане пишете» або «Молоді потрібно про нашу історію розповідати».

Та, як виявилося, бажаючих зробити свій внесок у збереження та популяризацію історії рідного краю не так уже й багато. Відгукнулися кілька чоловік.

Останнім зателефонував працівник Аграрного ліцею Олександр Діденко. Він сказав, що в нього є стара фотографія того трактора. А також попросив нагадати людям, що досить довго та техніка була на балансі саме Аграрного ліцею, у ті часи — СПТУ.

Зрештою, ми зустрілися з Діденком. Він надав стару світлину. На ній зображений трактор на фоні будівлі колишнього клубу СПТУ. Зараз тієї споруди вже немає.

На будинку напис «50 років СРСР». 22–72 роки. Дерева, посаджені поряд із будівлею, дуже молоді. Тобто світлина зроблена на початку семидесятих.
За словами Діденка, колись у СПТУ був великий архів. Де він зараз і що з ним, чоловік не знає. Також Олександр Діденко розповів, що «постоявши» перед клубом, трактор був перевезений на територію навчального полігону СПТУ.

Звідти його забирали в дні великих державних свят, піднімали краном на вантажний автомобіль і везли на стадіон чи в інше місце, де проходив урочистий парад. За кермо незмінно саджали жінку в червоній косинці.

За словами Діденка, серед працівників СПТУ була популярна історія про те, що співробітники закладу навіть колись злили і використали мастило з цієї техніки. Але він не впевнений у правдивості цієї історії.

Так що, як бачите, цей трактор потрапляв у різні ситуації, а по світу покатався…Був і у Волгограді, і в Магдалинівці, і в парадах участь брав.

Звичайно, можна спробувати про все це забути. Навіть дурнуватим законом заборонити згадувати про державу, яка існувала зовсім недавно. Але люди, які це пробують робити, чомусь, забувають, що історія рухається по спіралі і колись майже усе повернеться. А молодь має знати все — і про хороше, і про погане. Без цього немає правдивої історії.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 серпня 2021, 18:50 | Кобеляки | Цікаве


1. Slavko / 31 серпня 2021, 20:27
Хто вам і яким законом заборонив згадувати державу ?? Маразм! Яка існувала зовсім колись недавно...
Та зовсім колись недавно існувала Українська Народна Республіка! Державниками і законотворцями були кращі представники, нащадки козаків,
а не якісь чужі шизофреніки ! І так з тих пір стало модою, коли правлять вороги. Українців було майже 90 мільйонів !! Це до вашої "держави", території теж було більше.
Це потім вони вже повтікали до Канади і хто куди, рятуючись. Інші до Сибіру примусово, хто в Яр, а то у колодязь та на досліди вашої "Держави"... Як казали пошепки ті, хто не втратили свідомості, серп і молот - то смерть і голод !
Вам начхати, бо вас не торкнулось!
Любите отримувати, не задумуючись.
Ваша держава завжди була дном, і схоже, ви її представники.
Нехай це буде не особисто, але, будучи власником місцевого змі, писати таку вату, це злочин.
На жаль, в нас злочини проти українців не караються, тому паплюжте краще себе
2. Selena2017 / 31 серпня 2021, 21:51
Літо було спекотним . Автор матеріалу явно перегрівся, звідти й такі висновки про повернення мордору
3. Slavko / 31 серпня 2021, 23:39
Цікаво, хто це дизлайки ставить!?
Спочатку вибрали шоколад і щоб не було війни...
Потім вату, пєрєстать стрєлять адіннарот, «антибариг» та "антиолігарха-нєлоха", а тепер знову вам винуваті піндоси, фашисти і бандеровци...
Ну це все просто клінічний випадок!

Змінено 31.08.2021, 23:42
4. orakul / 1 вересня 2021, 16:27
3.Slavko
«Цікаво, хто це дизлайки ставить!?»

Ну один я поставив. І що тепер? якби тут можна було ставити дизлайки і незареєстрованим читачам, то отоді б ти й побачив всю правду про себе.
5. orakul / 1 вересня 2021, 16:41
1.Slavko
«Хто вам і яким законом заборонив згадувати державу ?? »

Та не те що згадувати, а навіть дідову шапку вдягти не можна.
1.Slavko
« недавно існувала Українська Народна Республіка! Державниками і законотворцями були кращі представники, нащадки козаків,»

Це часом не про тих законотворців писав у 1918 році засновник Української академії наук академік В.Вернадський;
"Рада производит самое удручающее впечатление – бестолочи, безграмотности, слабости, узости. Она пользуется полным отсутствием авторитета и среди ее служащих и среди населения. Немцы относятся к ней с нескрываемым презрением."
Ну й скажи що Філон не правий щодо спірали історії. Навіть про відношення до Ради німців тіпа співпало.
6. Slavko / 2 вересня 2021, 06:16
5.orakul
«Та не те що згадувати, а навіть дідову шапку вдягти не можна»

Ти хоть подивись, діоте, які шапки носили ! Чомусь після 17го, 18го такі, як твій дід, почали носити московські кашкети і до сих пір носять !! Хто їм заборонив ?! І ти можеш вдягти, шоб зразу видно було тебе, ватника. Я не забороняю. Але якби в кожен такий кашкет кулю всадив, образно кажучи. Бо тут зараз істерика почнеться.. Запроданці і вороги, зрадники і приблуди, московокашкетники ! Он, подивись, Юрій Іванович завжди, як московець одітий, ніхто не зняв і не засудив, а ще стільки таких !
7. Slavko / 2 вересня 2021, 06:20
5.orakul
«
Ну й скажи що Філон не правий щодо спірали історії. Навіть про відношення до Ради німців тіпа співпало.»

Нема тупішого і гіршого створіння, ніж ватнік !
Нема такого тупого німця, щоб під себе ср*в. Ви все житя по спіралі ходите і розуму немає.
Не буде тут вати, не буде Москви, буде навпаки! Даром затягуєте час.
І кобасу вже давно з’їли, ніхто не дасть
8. orakul / 2 вересня 2021, 21:44
7.Slavko
«Ви все житя по спіралі ходите і розуму немає.
Не буде тут вати, не буде Москви, буде навпаки! Даром затягуєте час.»

Та ні, то ви все по спіралі ходити, а якщо бути точни, то вас по ній водять як колись водили. Думаю, що причиною цьому і є відсутність отого самого розуиу про який ти згадуєш.
Я привів тобі слова Вернадського про Раду. Можу привести слова батька Махна. Махна ж можна, він же наш національний герой. Чи може вже не наш він?
9. orakul / 2 вересня 2021, 21:47
Отже цитата із книги спогадів Нестора Івановича.
"После меня выступил украинский социалист-революционер и призвал тружеников Гуляйполя вспомнить о том, что, в противовес «подлому Временному правительству в Петрограде, в Киеве организовали „наше“ украинское правительство в лице Центральной рады. Оно истинно революционно, единственно способно и правомочно на украинской земле восстановить свободу и счастливую жизнь для украинского народа». В заключение он воскликнул:
– Геть кацапiв з нашоi землi! Смерть цiм гнобителям нашоi рiдноi мови!
Но труженики Гуляйполя были глухи к призыву украинского «социал-революционера». Они мало того что закричали ему единогласно: «Долой с трибуны! Не нужно нам и твоего правительства!» Они еще и вынесли такую резолюцию:
«Преклоняемся перед храбростью павших в борьбе с Временным правительством 3–5 июля рабочих борцов. Мы, крестьяне и рабочие Гуляйполя, этого правительственного злодеяния не забудем… Пока же шлем ему, а заодно и киевскому правительству в лице Центральной рады и ее секретариата смерть и проклятие как злейшим врагам нашей свободы».
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації