Вхід | Реєстрація

Як зміниться курс долара восени - прогнози експертів

Як зміниться курс долара восени - прогнози експертів

Експерти розповіли, яких сюрпризів українцям чекати від валютного ринку

Влітку гривня значно зміцнилася відносно долара, однак так відбувається не перший рік поспіль. Незважаючи на те, що тенденція до стрімкого зростання курсу іноземної валюти дедалі частіше зазначається восени, що буде цьогоріч – залежить від певних чинників.

В середині серпня курс долара на міжбанку знизився до рекордних цьогоріч 26,62 грн/долар. Зміцнення гривні не зупинило й те, що інвестори-нерезиденти перестали активно вкладати валюту в ОВДП, побоюючись високих інфляційних ризиків.

Регулятор викуповував надлишки валюти на ринку, не допускаючи різких стрибків курсу і поповнюючи золотовалютні резерви; також НБУ з 23 липня підвищив облікову ставку (відсоток, що стягується Нацбанком за рефінансування комерційних банків) до 8%, розвіявши побоювання тих, хто очікував погіршень у монетарній політиці.

Видання «Сьогодні» опитало експертів, щодо їх прогнозів на курс валют восени.

 

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин прогнозує, що восени курс гривні зафіксується на рівні 27,5 грн за долар.

"Я думаю, що буде 27,8-27,9 до кінця року, а до осені буде десь 27,5 грн, – сказав експерт. – Грошей вистачає. В принципі, нас чекає дуже непоганий урожай, будуть традиційні надходження від наших експортерів".

У той же час говорити про те, що ділова активність призведе до різкого збільшення попиту на долар, він не став – особливо з прицілом на можливий локдаун. Крім того, з боку нерезидентів, які будуть виходити з ОВДП, тиску на гривню немає, вважає Олег Пендзин.

За його словами, недавнього надходження на рахунки Мінфіну 2,7 млрд доларів від Міжнародного валютного фонду, призначених для відновлення економік після коронавірусу всіх країн-учасниць МВФ, буде більше ніж достатньо для покриття бюджетного дефіциту.

 

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко також вважає, що значну девальвацію національної валюти не буде аж до кінця року, з огляду на очікування рекордного врожаю і отримання Україною 2,7 млрд доларів від МВФ.

"Якогось особливого навантаження не передбачається. Практично рік ми можемо закінчити на цьому ж курсі, який є нині – 27 грн/долар", – говорить Охріменко.

Ослаблення гривні до рівня 30 грн/долар до кінця року експерт назвав вкрай малоймовірним, бо "немає факторів". За його прогнозами, найближчим часом Нацбанк продовжить викуповувати надлишок валюти на ринку для недопущення різких стрибків курсу.

"Якщо раніше дійсно були чинники, які впливали і стимулювали девальвацію, то тепер цих факторів немає", – резюмував Охрименко.

 

Керівник відділу аналітики групи компаній Forex club Андрій Шевчишин також підтверджує, що допомога від МВФ в розмірі 2,7 мрд доларів є досить сильною опорою для гривні, яка згладить нинішні інфляційні ризики. За його словами, гривня в перший день осені перервала сезонний тренд зміцнення весни-літа і рухається в зону 27,5 грн/долар, і це найближча мета, на яку орієнтується ринок.

"Я б розглядав зараз курс 27-28 грн/долар в осінній період (27,5-28 на кінець осені)", – говорить експерт.

Одним із безумовних сприятливих факторів для гривні експерт назвав рекордний очікуваний урожай і ціни на зерно вищі за торішні.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 вересня 2021, 17:08 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації