Вхід | Реєстрація

Скільки тварин загинуло через сказ

Скільки тварин загинуло через сказ

З початку року на території області зареєстрували 20 пунктів, де виявили сказ. Про це на апаратній нараді розповів перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Сергій Павлов.

З початку року на сказ захворіли та загинули 20 тварин: 5 собак, 9 котів, 4 лисиці, 2 голів великої рогатої худоби. Наразі карантинні обмеження скасовані в 17 пунктах, де виявили сказ. Оздоровчі заходи проводять у Омельницькій громаді, у селі Єреміївка Семенівської громади та селі Бреусівка Козельщинської громади.

Загалом під час оздоровчих заходів щепили: 7453 собаки, 8013 котів, 3012 голів великої рогатої худоби, 412 голів дрібної рогатої худоби та 2 коней:
«Наразі Держпродспоживслужба з держбюджету забезпечена на 100% вакциною доз та шприців для щеплень».

Також Сергій Павлов говорить, що в області притягли до відповідальності 9 громадян, які не надавали своїх тварин для щорічних профілактичних щеплень проти сказу та захворіли і загинули від цієї хвороби.

З початку року, за даними Полтавського обласного лабораторного центру МОЗ України, від укусів тварин постраждали 1 тисяча 169 людей з них 418 — діти:
«З хворими на сказ домашніми тваринами контактувала 31 людина, із дикими хворими тваринами — 4 жителі області. Інші постраждали через неналежне поводження з тваринами.  Усі контактні особи отримали відповідне лікування».

За даними Центру громадського здоров’я, протягом 2019-2020 роках в Україні зареєстровано  2 летальних випадки від сказу дорослих людей.

Найактуальніша причина поширення сказу є неконтрольована ситуація з безпритульними тваринами. У області працює 4 пункти тимчасової перетримки тварин. Цього недостатньо. Контроль за чисельністю та перетримкою тварин покладений на органи місцевого самоврядування.

За словами Павлова, основним джерелом сказу залишаються дикі тварини, зокрема лисиця червона. З 30 жовтня до 15 листопада в області заплановано розповсюдження 518 тисяч принад з вакциною, які розподілятимуть 4 літаками на території 20 007 квадратних кілометрів, але лише така вакцинація не забезпечить сталої позитивної епізоотичної ситуації. Також важливо зменшити чисельність лисиць.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 вересня 2021, 13:42 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації