Фахівці Полтавського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби 29 вересня здійснили позапланову перевірку потужності – постачальника, який і є хлібзаводом, що виробляє хлібобулочні вироби у тому числі і для навчальних закладів загальної середньої освіти Полтавського району.
Як повідомили у службі, під час перевірки виявили порушення вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів при виробництві та обігу харчових продуктів:
- Систему простежуваності не забезпечено (невідповідність декларацій виробників наданих при перевірці, деклараціям зазначеним в товарно-транспортних накладних, відсутні декларації виробників на пакувальні матеріали та інгадієнти);
- Потужність не підтримується в чистому та робочому стані (підлога брудна, частково пошкоджена, має щілини з брудом, стіни частково пошкоджені (відсутні кахлі) та брудні, стеля частково пошкоджена та має тріщини, вікно брудне, поверхня дверей пошкоджена, не впорядковане зберігання санітарного та особистого одягу в кімнаті для перевдягання персоналу. Відсутній інвентар для миття кімнати перевдягання персоналу;
- На потужності зберігаються протерміновані сировина та інгредієнти;
- Не підтверджується необхідний температурний режим: в частині виробничих приміщень відсутні гігрометри, для забезпечення безперебійної роботи печі використовуються пілети, що заносяться із забрудненої зони в чисту зону, при відвідуванні туалету персонал переходить із чистої зони в брудну;
- Використовується обладнання у пошкодженому стані, з непридатних для миття матеріалів;
- Миття інвентарю та рук проводиться в одній раковині. Для миття інентарю використовується немаркований деззасіб;
- Ваги для інгредієнтів та сировини не калібровані;
- відсутній договір на утилізацію харчових та інших відходів;
- Вода, що використовується у виробництві харчових продуктів, не досліджена;
- В одному приміщенні зберігаються інгредієнти та пакувальні матеріали. Деякі інгредієнти зберігаються при недотриманні температурного режиму;
- Не ведеться результативна боротьба з шкідниками;
- Частково розроблені постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (в наявності не всі програми передумови, деякі потребують доопрацювання).
Тобто, під час виготовлення хлібобулочних виробів працівники потужності використовували повернутий з реалізації і не придатний для використання хліб і булочки, які були густо засіяні дрозофілами і слідами їхньої життєдіяльності.
За наслідками позапланового заходу нагляду (контролю) рішенням виконувача обов’язків начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області від 30.09.2021 року №32 роботу потужності призупинено, про що повідомлено керівнику відділу освіти громади для врахування при організації харчування в підпорядкованих закладах освіти.
Підприємство повинне у 10–денний термін усунути виявлені порушення вимог законодавства і провести коригувальні дії, аби відновити роботу потужності.