Вхід | Реєстрація

На що вплине підвищення мінімальної заробітної плати

На що вплине підвищення мінімальної заробітної плати

Головне управління ДПС у Полтавській області звертає увагу, що з 1 грудня 2021 року ми будемо мати новий розмір мінімальної заробітної плати на рівні 6500 грн. за місяць.

На що це впливає? Насамперед на оплату праці, нарахування ЄВ, в тому числі у ФОП.

 

Нарахування ЄВ

Оскільки збільшується розмір мінімальної заробітної плати, то автоматично з 1 грудня збільшується розмір мінімального та максимального  страхового внеску для нарахування ЄВ.

Максимальна база ЄВ з 1 грудня буде становити 97500 грн. на місяць, ЄВ з неї 21450 грн. (до 01.12.2021 – 19800 грн.), а мінімальний ЄВ за кожного працівника, який має сплатити роботодавець – 1430 грн. (до 01.12.2021 – 1320 грн.). Але на зарплату працівників осіб з інвалідністю ЄВ нараховується на фактичну суму нарахованої зарплати у розмірі 8,41%, тобто по таких працівниках вимоги щодо мінімального ЄВ не застосовується, як юридичними особами, так і приватними підприємцями.

 

Зміни для ФОП

Приватні підприємці також мають враховувати, що починаючи з грудня 2021 року вони сплачують ЄВ за себе у розмірі не менше ніж 1430 грн.

Зрозуміло, що збільшення мінімальної заробітної плати призведе і до збільшення суми нарахованого ПДФО та військового збору. 

З 01.12.2021 також відбудеться підвищення розміру прожиткового мінімуму для всіх груп населення.

Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на грудень 2021 року становить – 2393 грн.

Прожитковий мінімум у грудні 2021 році для основних соціальних і демографічних груп населення становить:

дітей віком до 6 років

з 1 грудня – 2100 гривень

дітей віком від 6 до 18 років

з 1 грудня – 2618 гривень

працездатних осіб

з 1 грудня – 2481 гривня

осіб, які втратили працездатність

з 1 грудня – 1934 гривні

При цьому зазначимо, що підвищення розміру мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму з 01.12.2021 не вплине на розмір тих показників, які встановлюються залежно від розміру мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму станом на 01.01.2021, і не змінюються протягом року. Це, зокрема:

  • податкова соціальна пільга (далі – ПСП);
  • граничний розмір зарплати на місяць, до якої застосовується ПСП;
  • добові;
  • ставки єдиного податку.

Одночасно нагадуємо, що до 1 вересня 2022 року в Україні триває кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування. Саме протягом цього періоду громадяни зможуть подати одноразову добровільну декларацію та цивілізовано легалізувати свої доходи які були приховані від оподаткування.

Позитиви запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб:

  • можливість цивілізованої легалізації активів, які були приховані від оподаткування;
  • декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів та сплати збору з одноразового добровільного декларування;
  • додаткові надходження до бюджету, які будуть працювати на легальну економіку України.

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається до центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну податкову політику виключно декларантом в електронній формі засобами Електронного кабінету https://cabinet.tax.gov.ua


Автор: Головне управління ДПС у Полтавській області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 грудня 2021, 13:18 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації