Вхід | Реєстрація

Звітність громадян-підприємців до Пенсійного фонду за 2009 рік

Закон України від 9 липня 2003 р. № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та затверджена на його виконання Інструкція від 19.12.2003 р. № 21-1, зареєстрована в Мін’юсті 16.01.2004 р. за № 64/8663, про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного Фонду України вичерпно врегульовують правовідносини громадян-підприємців з Пенсійним фондом України. Одним з основних питань взаємовідносин є порядок подання звітності підприємцями.
Фізичні особи-суб’єкти підприємницької діяльності, незалежно від того, використовують вони чи ні найману працю фізичних осіб, крім тих, які обрали особливий спосіб оподаткування, звітуються до Пенсійного фонду таким чином.
За підсумками року, на підставі даних річної податкової декларації, до 1 квітня наступного за звітним роком згідно з додатком 25 Інструкції проводиться та подається до Пенсійного фонду Остаточний розрахунок сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за звітний рік. При цьому платником враховуються суми страхових внесків, сплачені у вигляді авансових платежів.
Особи, які забезпечують себе роботою самостійно: займаються адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов’язаною з отриманням доходу безпосередньо від цієї діяльності – надають органу Пенсійного фонду за місцем проживання розрахунки сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за звітний рік згідно з додатком 33 цієї Інструкції.
Платники, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), подають до органу Пенсійного фонду до 1 квітня наступного за звітним року річний звіт про нараховані та сплачені суми фіксованого розміру страхових внесків за формою згідно з додатком 26 вищезазначеної Інструкції.
Інструкцією передбачено, що платники страхових внесків мають право не пізніше ніж за 10 днів до закінчення строку подання документів надіслати їх органу Пенсійного фонду поштою з повідомленням про вручення за порядком оформлення зазначених поштових відправлень, установлених Кабінетом Міністрів України.
За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою розрахунку суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування накладається штраф відповідно до п.п. 5 п. 9 ст.106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» у розмірі 10% суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний чи неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення – у розмірі 20% зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За підсумками 2009 року всі фізичні особи-суб’єкти підприємницької діяльності, які не займалися фінансово-господарською діяльністю, повинні прозвітуватися до управління Пенсійного фонду України в Гадяцькому районі, так як Розрахунок подається платником незалежно від стану його фінансово-господарської діяльності.
За інформацією із зазначених питань просимо звертатися в за телефоном: 2-16-25 або за адресою: м. Гадяч, пл. 50-річчя Жовтня, 12, управління Пенсійного Фонду в Гадяцькому районі, відділ надходження доходів.

Автор: С.А. Федоренко, заступник начальника управління – начальник відділу надходження доходів УПФ, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 березня 2010, 17:25 | Гадяч | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації