Вхід | Реєстрація

Почім фалафель для народу?

Почім фалафель для народу?

Фалафель — страва, що являє собою смажені у фритюрі кульки з подрібнених бобових (зазвичай нута, але не тільки), приправлені прянощами. Поширена гіпотеза стверджує, що фалафель першими почали готувати єгипетські копти як заміну м’яса під час Великого посту. Потім страва поширилася північніше, у Левант. На інші думки, фалафель виник ще в  фараонівському Єгипті чи Індійському субконтиненті. Фалафель — це форма множини арабського слова філфіль — «перець». Страва поширена практично у всіх кухнях Близького Сходу, а також у деяких регіонах Середнього Сходу та Північної Африки. У Ізраїлі фалафель настільки популярний, що вважається національною стравою і певною мірою символом країни. У західних країнах фалафель широко поширений у арабських кафе та закусочних, а також серед вегетаріанців та веганів.

Схоже, що прихильники теорії змови, яка стверджує, що світом керують потомки єгипетських жреців за допомогою євреїв, отримали черговий козир.
Його, цей козирний аргумент, їм підкинув такий собі Женя Клопотенко. Саме із його чи людей, які цього, з дозволу сказати, діяча, використовують, з’явилося на світ і стало ледве не законом меню для всіх навчальних закладів України. І от, у цьому меню  є, зокрема, і цей злощасний фалафель. І ще багато різноманітних смачних і корисних страв.

Здавалося б, що тут поганого і де тут місце для конспірології? Але якщо поцікавитися біографією цього діяча, зокрема тим, де він працював та за чиї гроші він живе, то картина вимальовується дуже й дуже цікава.

Автор поцікавився. Як на мій суб’єктивний погляд, Женя Клопотенко ніколи у своєму житті тяжко не працював. І ніякого реального бізнесу, тим більше, досвіду роботи в реальних державних структурах не має.

Це раніше, при клятому «совку», меню для шкіл і дитсадків розробляли державні інститути, а запроваджували, враховуючи реалії. У тому числі, і реальні можливості сільських дитсадків та шкіл.

А зараз усе робиться по-іншому, по «соврємьонному». Не потрібно ніяких державних інститутів, не потрібно нічого враховувати. Достатньо просто бути близьким до жінки президента. У нашому сьогоднішньому випадку — до Олени Зеленської, тієї самої, яка нещодавно прославилася, розповівши українцям, що купує скумбрію по 8 гривень.

Далі цитата:

«Нове шкільне меню, над яким працював Євген Клопотенко, запроваджується за участю фахівців МОН, МОЗ, Мінекономіки та Держпродспоживслужби та за підтримки першої леді Олени Зеленської».

Далі ще одна цитата:

«А, наприклад, дегустаційний сет у ресторані Клопотенко коштує 1200 гривень».

Хоча, якщо аналізувати біографію Жені Клопотенка, який у своєму житті звик більше їздити по Франції, США, Великій Британії та Німеччині, не буваючи навіть проїздом у Куст-Кущах, Кунівці чи Красному, то можна сказати, що навряд чи цей чоловічок живе за рахунок свого ресторану. У біографічній довідці про Клопотенка, розтиражованій у численних інтернет-ЗМІ, чітко вказано, що він отримав грант від французького фону «АШАН». Тобто, його фінансує транснаціональна корпорація, яка ніколи за період свого існування не подавала ніяких публічних фінансових звітів і є максимально закритою структурою. Звідки беруть гроші ті нібито французи — невідомо. Натомість відомо, що вони дають гроші таким, як Клопотенко.

Знову ж, на перший погляд, у цьому теж немає нічого поганого, тим більше, протизаконного. Ну їстимуть українські дітки фалафель, піту та салат із руколи. Це ж прекрасно!

Але ж… Справа тут не в особистості Клопотенка, тим більше, не в фалафелі із руколою. Справа в тому, що в кінцевому результаті за всі ці «витинанки» від Клопотенка, Зеленської та «АШАНу» заплатять ті самі звичайні, зовсім небагаті українці.

Автор переговорив не з однією і не з двома людьми, які працюють у реальних сільських і міських дитсадках і школах. Усі в один голос говорять про те, що нове меню однозначно призведе до різкого зростання вартості харчування. Тобто, заплатять батьки і бюджети на місцях, які формуються із грошей цих самих батьків.

По-друге, більшість закладів у сільській місцевості просто не зможуть не те, що оплатити нехай і корисні, але дорогі продукти, а приготувати страви з них. У результаті, ці заклади закриють. Адже крім меню є ще нові вимоги до так званої харчової безпеки, усякі там «нассри», «хаспи» та інша фігня. Майже сто років дітей в українських школах годували без «нассрів», і голоду не було.

Але зараз все це запровадили. Що буде результатом?

А результатом буде закриття більшості сільських закладів та суттєве здорожчання продуктів. Адже згадані «нассри» можна просто купити за 40–50 тисяч гривень. І куплять їх зовсім не фермери, які вирощують овочі та фрукти, а представники великого бізнесу. А потім закладуть вартість «нассрів» у ціну своїх товарів, які куплять у тих же фермерів. І все. І нічого, окрім ціни, не зміниться.

До чого усе це вищенаписане? А до того, що вчергове багаті стануть ще багатшими. А бідні, особливо ті, кого звільнять із роботи, підуть працювати на благо транснаціональних корпорацій.

Отакий от фалафель для народу виходить.

І як тут не повірити в конспірологію?


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 січня 2022, 09:20 | Полтавщина | Редакційна


1. Filon / 14 січня 2022, 15:07
ХА. Свіженька інфа, що підтверджує мої припущення. Припинили роботу шкільні буфети. Ціни на овочеву та іншу продукцію для навчадбних закладів у наступному році виростуть десь вдвічі. Картопля була по 8 гривень, буде - по 16.
2. Чудо Юдо / 14 січня 2022, 20:21
А Клопотенко і картоплю рекомендує в особливо великих кількостях?
Можливий і хороший результат... Можливо почнуть виділяти більше грошей на дитяче харчування. Але це так... із розряду фентезі з орками і ельфами...
3. alist / 14 січня 2022, 22:23
Дивна якась істерична стаття, де до питання харчування дітей, приплутали євреїв, єгиптян французів і неявку Кононенка в Куст-Кущі і Кунівку (кожен же український діяч повинен туди завітати і послухати настанови, не знали?).
Оновлення харчування і салати з фруктами, це погано, дайош традиційні макарони з хлібом!
Вимоги до харчової безпеки погано, хай буде гнила капуста і переморожена картошка!
Меню від кулінара погано, бо "досвіду роботи в реальних державних структурах не має." Зрозуміли? Для створення меню для дітей, виявляється потрібно 20 років стажу, третім помічником заступника діловода в якійсь держустанові!
P.S. Можливо відповіддю на питання для чого ця стаття є наступні слова автора "Адже згадані «нассри» можна просто купити за 40–50 тисяч гривень. І куплять їх зовсім не фермери, які вирощують овочі та фрукти, а представники великого бізнесу.". Ті хто читає ехо пам’ятає, любов автора до торговців овочами на ринку, яка проскакує в статтях про власне вирощування капусти, карантин для базарників... Схоже хтось заробляє на поставках продуктів в шкільні їдальні в районі, а тут якісь санітарні вимоги нагло вводять.
P.P.S. А щодо росту ціни на продукти, так от вам простий вихід, нехай їх закупку дофінансує громада. Мільйони на генплани, премії в міськраді, феєрверки і дні міста є. От нехай відщипнуть і дітям трохи.
P.P.P.S. І щодо гранту АШАНУ, знайшов, дали аж 314 580 грн. Це зарплата одного-двох чиновників в громаді, або сума яку чиновники району тратять в тиждень на м’ясо для шашликів. Феєричні гроші, чи не так?
4. alist / 14 січня 2022, 22:31
"Майже сто років дітей в українських школах годували без «нассрів», і голоду не було."
А взагалі може тоді потрібно повернутись до історіїї і почати кормити дітей відвареною брюквою, а що сто років тому при царях було нормально.
А взагалі зверніть увагу на пару моментів, кормити по новому погано, бо буде дорожче. Санітарію повищати непотрібно, сто років було по старому і хай і далі буде. Так от пане Філоненко, а як щодо злочасної мусорки? Сто років валили на кучу, то в одному місці, то в другому і було нормально. А Ваша пропозиція возити мусор кудись на переробку-полігон в інший район, яка обійдеться дороже нинішнього «геніального» рішення Копельця, за неї що, не "заплатять батьки і бюджети на місцях, які формуються із грошей цих самих батьків."
Які дивні двойні стандарти, чи не так?
5. orakul / 14 січня 2022, 22:48
"Дивна якась істерична стаття, де до питання харчування дітей, приплутали євреїв, єгиптян французів"
Ну що ж тут дивного? Якщо щось і дивне, так це те що нарід сліпий. "Каббалистическая истина гласит:"хочеш увидеть невидимое, широко открой очи на видимое", - писала Блаватська. У Філона очі відкриті і він бачить, а те, що він і досі не вірить в те що бачить - справа десята.
Ну очевидно ж що дітей і кухарів привчають до найпопулярніщої національної страви. Цвинтар огородили дебелою огорожою за якийсь місяць чи й того менше. Видать "время не ждет". Вже Срібний погрожує посадити тих хто цвинтар руйнував. (По секрету скажу, що то вони й надоумили його зруйнувати) Хрест вже на заворосклі поставили. (От тільки не розгадаю, чому саме хрест? Андрейко вже жде не діждеться, коли його будинок візьмут в оренду під синагогу. Парк Богдана викорчовують бо й сліді від Богдана там не повинно бути. Ще таранушич збираввсся там мікву будувати, та чогось заглохло. Теер жлемо коли Копелець почне. А може й не почне, може трішки попручається чи поторгується. А питання грошей, ото справа для них десята, але для шабес-гоїв головна. Наш нарід у всьому гроші шукає. А їм вони навіщо? Якщо знадобляться, то надрукують швидше ніж Філон газету.
6. alist / 14 січня 2022, 23:57
І до речі, щодо того, що це викличе "суттєве здорожчання продуктів", бо "потім закладуть вартість «нассрів» у ціну своїх товарів, які куплять у тих же фермерів." Так уже, і без нассрів все подорожчало, дорожчає і не припиняє цього робити. І в магазинах, і в фермерів і в представників великого бізнесу.
Більше того ці «нассри» уже привели до того, що подорожчало навіть Ехо. Напевно там отримали грант від французів, а тепер "вчергове багаті стануть ще багатшими. А бідні, особливо ті, кого звільнять із роботи, підуть працювати на благо транснаціональних корпорацій." І ці додаткові 2 гривні теж напевно "заплатять батьки". "Справа в тому, що в кінцевому результаті за всі ці «витинанки» від Клопотенка, Зеленської, Філоненка та «АШАНу» заплатять ті самі звичайні, зовсім небагаті українці."
Такий от журналістський фалафель виходить.
7. Filon / 15 січня 2022, 12:55
3.alist
«Дивна якась істерична стаття, де до питання харчування дітей, приплутали євреїв, єгиптян французів і неявку Кононенка в Куст-Кущі і Кунівку (кожен же український діяч повинен туди завітати і послухати настанови, не знали?).
Оновлення харчування і салати з фруктами, це погано, дайош традиційні макарони з хлібом!
Вимоги до харчової безпеки погано, хай буде гнила капуста і переморожена картошка!»

Шановний Алісте, дякую за небайдужість і участь в дискусії. Це дуже добре, що для Вас 300 тисяч гривень не є феєричними грішми. А ось для мене - це значна сума. І якби цю суму дали ЕХО, то ціну б ми на газету не піднімали. Не дадуть. Пробував. Не те ми пишемо, що потрібно тим, хто дає. Але мова не про це. Мова про результат чергової недолугої реформи. Чомусь мені здається, що Ви особисто теж давно не бували в Куст-Кущах, Красному та інших селах і в тамтешніх навчальних закладах. Так от я Вас особисто запрошую в найближчі пару тижнів сісти до мене в машину і проїхатися по закладах. І подивитися на харчоблоки, на гнилу картоплю та капусту із насрами та хаспами і вдвічі вищою ціною. От тоді й поговоримо ще раз. І пропоную Вам розвязати таке завдання. От ви працюєте на якомусь виробництві. І вас із робочого інструменті лопата, кайло і молоток. І до Вас приходять і кажуть, що завтра ви із цим самим інструментом будете збирати айфони. За ту ж зарплату. А якщо у вас не вийде то вас звільнять. Оце зараз така пропозиція надійшла працівникам харчоблоків сільских шкіл та дитсадків. Чи не так? Чи їм держава виділила кошти на заміну обладнання, ремонти, забезпечення усіх суперсучасних вимог, щодо безпеки харчових продуків? До чого я веду. Як і було написано в редакційній я зовсім не проти змін в меню. Воно - чудове! Ще краще було б ввести туди лобстерів і трюфелі. Але без забезпечення матеріально-технічної бази, все це закінчиться як завжди абсолютною профанацієї ідеї.
8. ixtamnetka2 / 15 січня 2022, 14:07
Уже ! Харчування в дитячих садках громади росло із 25 гривень в день до 40 гривень в день на дитину! От і рахуйте : 20 робочих днів у місяць помножте на 40 гривень ... Не хило, як для Кобеляк виходить. А при цьому на все здай : бумага, миючі, чистячі, гардини, ремонти, іграшки і т.д.і т.п. У «Світлячку» для прикладу, нещодавно прорвало труби на другому поверсі, затопило перший...Вихователі збирають кошти з батьів на натяжну стелю.... Ну, і як вам ?
9. alist / 17 січня 2022, 23:40
8.ixtamnetka2
«Уже ! Харчування в дитячих садках громади росло із 25 гривень в день до 40 гривень в день на дитину! »

Бачте, І ніяких там фалафелей.
7.Filon
« Чи їм держава виділила кошти на заміну обладнання, ремонти, забезпечення усіх суперсучасних вимог, щодо безпеки харчових продуків?»

Запитаю досить просто, а що для Вас держава, чи точніше де вона починається? З Києва? Полтавської обласної ради? Чи міської ради?
Справа в тому, коли почалась децентралізація і всі місцеві князьки, панки і їх наближені танцювали від думок "Гроші! Бюджети! Земля! Все тепрер буде МОЄ!", Майже ніхто з виборців не чув слова небагатьох тих, хто казав, що передеача на баланс громади шкіл, дитсадків... це не лише попил відповідних бюджетів, це і додаткове фінансове навантаження на ту ж громаду. Думаю можна сміло говорити, що хоча доходи Кобеляцької громади незначні (відносно), але велика їх частина використовується максимально нераціонально (ну якщо так можна назвати просте перекладання їх у певні кишені).
Чому я вважаю статтю істеричною - а там є все єгиптяни, євреї, Ашан, але немає одного - конкретики. Скільки буде коштувати впровадження наасрів у Куст-Кущах, Красному і інших школах? Наскільки конкретно здорожчає меню? Загалом за рік? А потім провести опитування і написати - у відповідь на питання "куди Вам важливіше направити гроші бюджету громади? На доплату освіті на покращення харчування дітей? На Доплату Копельцю за учене звання? Чи на розпил грошей на квартирах для "ніщих і обездолених" «медиків» депутат громади:
- Попандопуло сказав "Та пофіг мені на дітей"
- Загребущенко сказав "Слухай мені срочно в автосалон по нову тачку, а ти з всякою фігнею"
- ......
А поряд результати голосування депутатів за ці питання.
Оце умовно кажучи і буде журналістикою, а поки вибачте це істеричний фалафель. А так гроші є, тільки не для всих.
10. Selena2017 / 18 січня 2022, 11:26
9.alist
«9. alist / 17 січня, 23:40»


Алісте , чудова рецензія .
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації