Вхід | Реєстрація

Штрафні бали за порушення ПДР

Штрафні бали за порушення ПДР

5 січня у Верховній Раді був зареєстрований проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України щодо впровадження обліку штрафних балів за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху» №6502.
Згідно проєкту, за порушення водієм Правил дорожнього руху, що зафіксовані не в автоматичному режимі, вводитиметься система штрафних балів,  повідомляє телеграм-канал Адвокат права.

Штрафні бали є величиною, встановленою Законом з метою визначення співвідношення між ступенем суспільної небезпеки окремих адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та з метою прийняття обґрунтованого рішення про тимчасове зупинення дії посвідчення водія і повторного проходження повного курсу навчання за відповідними програмами водіями, які вчинили певну кількість таких правопорушень. Як наслідок, посвідчення водія перестане діяти і автомобілісту доведеться повторно проходити повний курс навчання та складати теоретичний і практичний іспит із ПДР.

У проєкті вказаний перелік правопорушень, передбачених КУпАП, за вчинення яких водієві нараховуватимуться штрафні бали.

Кількість штрафних балів залежить від рівня суспільної небезпеки таких порушень та становить від 1-го до 5-ти за кожне правопорушення.

  • 1 бал нараховуватиметься за вчинення правопорушення, передбаченого частинами 5 (Порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами) і 10 (Порушення правил перевезення дітей) статті 121 КУпАП;
  • 2 бали — за вчинення правопорушення, передбаченого частиною 1, 7, 11 статті 121, частиною 1 (крім зафіксованих в автоматичному режимі), 2 статті 122, частиною 1 статті 123 КУпАП;
  • 3 бали — за вчинення правопорушення, передбаченого частиною другою статті 121, частиною третьою статті 122 КУпАП;
  • 5 балів — за вчинення правопорушення, передбаченого частиною 4, 5 статті 122 (крім зафіксованих у автоматичному режимі), статтею 122-4, частиною 2 статті 123 КУпАП.

Обчислення загальної кількості штрафних балів здійснюється протягом попереднього року (попередніх 365 днів). Нараховані за кожне правопорушення штрафні бали анулюються через рік (365 днів).

У разі нарахування водієві протягом попереднього року (365 днів) 12 і більше штрафних балів, а водію, якому посвідчення водія видано вперше менше ніж один рік тому назад – 8 і більше, уповноважена особа Нацполіції приймає рішення про тимчасове зупинення дії посвідчення водія. У разі незгоди водія з прийнятим рішенням, його можливо оскаржити в суді. При цьому оскарження рішення не зупиняє його виконання.

За керування транспортним засобом особою, посвідчення водія якої тимчасово зупинено, законопроектом пропонується встановити відповідальність, передбачену частиною другою статті 126 КУпАП (3400 гривень).



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 січня 2022, 15:21 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації