Вхід | Реєстрація

На Полтавщині стартує кампанія зі щеплення від поліомієліту дітей до 6 років

На Полтавщині стартує кампанія зі щеплення від поліомієліту дітей до 6 років

У відповідь на виявлення вірусу поліомієліту в 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті в Україні ухвалено план реагування на спалах цієї хвороби. Адже поліомієліт може загрожувати невиліковним паралічем і навіть смертю невакцинованим дітям. Цій темі присвятили брифінг у Департаменті охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації.

Поліомієліт в Україні не діагностували протягом останніх 6 років, а на Полтавщині вірус циркулював аж у 1960-х роках. Про це повідомила в.о. директора КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР» Ніна Дурдикулиєва.

– У державі оголосили масову інформаційну й вакцинальну кампанію для дітей, які з різних причин своєчасно не отримали щеплення від поліомієліту. До вчора в Україні було зареєстровано 20 випадків, 24 січня – ще один на Закарпатті. На жаль, статистика не втішає, – розповіла Ніна Дурдикулиєва. – Ліків від поліомієліту немає. Єдиний засіб – своєчасна вакцинація відповідно до календаря профілактичних щеплень.

Хворобу викликають поліовіруси, які потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та брудну воду. Вірус поширюється непомітно і швидко, дуже часто – безсимптомно. Найбільш вразливі до нього діти віком до 6 років.

– В Україні зафіксовано 2 тип поліомієліту. Від нього ми захищаємо дітей тільки інактивованою вакциною, зараз їх розробляють на заводах, щоб завезти в Україну й провести тури вакцинації саме другим типом, – розповіла лікар-імунолог дитячий  КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я ПОР» Ольга Бастаногова. – Це буде нова вакцина з другим типом. Наші тури складатимуться з кількох етапів. Перший – вакцинація ІПВ всім дітям, які не зробили її вчасно (це 1904 дитини) до року. Далі в країну завезуть вакцину ОПВ із другим типом, і ми розпочнемо вакцинацію усіх дітей до 6 років не».

В Україні вакцинація від поліомієліту входить до переліку обов’язкових гарантованих державою щеплень. Для того щоб припинити циркуляцію поліовірусу та створити колективний імунітет, необхідно вакцинувати більше  95%  дітей. Зараз в Україні лише 73% дітей віком до 1 року отримали три дози щеплення від поліомієліту. Торік у Полтавській області отримали щеплення від поліомієліту 89,7% дітей до 1 року, 91,5% – діти 18 місяців, 89,1% – діти 6 років, 91,2% – діти 14 років.

Симптоми поліомієліту:

  • сильний біль в уражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутись за кілька годин. Невиліковний параліч може призвести до постійної інвалідності та смерті;
  • лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання. За такої форми хвороби (у 25% випадків) вірус залишається непомітним через схожість із симптомами грипу і продовжує швидко поширюватись.

Особливо небезпечний для оточуючих безсимптомний перебіг поліомієліту (в 70% випадків). Через десятки років після первинного захворювання може розвиватися пост-поліомієлітний синдром: у дорослому віці людина починає відчувати нові м’язові болі, слабкість або навіть настає параліч.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту: в 2 та 4 місяці від народження – інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) (ін’єкції); у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років – оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) (краплі). Шести доз вакцини необхідно і достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації