Вхід | Реєстрація

Чи потрібен Кобелякам «собачий» притулок?

Чи потрібен Кобелякам «собачий» притулок?

Тема бездоглядних тварин, попри наявність у громаді інших важливих проблем, продовжує турбувати багатьох жителів міста та інших населених пунктів.
Зокрема, мешканець села Підгора Володимир Голтвянський пропонує владі та громадськості розглянути можливість перепрофілювання діяльності комунального підприємства «Екопарк». На його думку, на території підприємства можна облаштувати або повноцінний притулок для бездоглядних тварин, або хоча б пункт їх тимчасового утримання.

Володимир наголошує:

— Я ні в якому разі не нав’язую свою точку зору іншим кобелячанам та владі. Але проблема так званих бродячих тварин для Кобеляк є актуальною. У останні кілька років влада ніяк не окреслювала своїх планів щодо її вирішення. Знаю, що бюджет громади бідний, грошей не вистачає на найнеобхідніше. Між тим, у Кобеляках є територія, є умови для створення повноцінного притулку для тварин без значних додаткових капіталовкладень. На околиці містечка функціонує підприємство «Екопарк». Воно й створювалося для утримання тварин та організації дозвілля місцевих жителів. Не думаю, що при наявності доброї волі у керівництва громади буде дуже важко і дорого дещо перепрофілювати діяльність «Екопарку».

Нагадаємо, що комунальне підприємство «Екопарк» було створене рішенням депутатів Кобеляцької міської ради в 2018 році. Це сталося після того, як Кобеляцька райрада віддала місту колишню кінно-спортивну школу.  Подія запам’яталася сотням, а можливо й тисячам гостей свята концертом, виступами приїжджих артистів, розвагами та атракціонами.

Але за майже чотири роки свого існування «Екопарк» так і не став популярним серед кобелячан та гостей містечка. У перший рік діяльності люди ще відвідували цей міні-зоопарк, а потім про нього практично забули. Зниженню популярності «Екопарку» серед населення, швидше за все, сприяв і той факт, що з 2020 року підприємство часто було закрите для відвідувачів через постійні карантинні обмеження.

У 2021 році ледве не єдиною загальноміською подією, що була проведена на території «Екопарку», стало відзначення Міжнародного дня захисту дітей 1 червня.

Між тим, на утримання підприємства з міського бюджету щорічно витрачаються чималі кошти. У 2021-му депутати на бюджетній сесії запланували виділити на потреби «Екопарку» 630 тисяч гривень («Три заступники, 15 старост і «повішені» інструктори ЕХО»  від 8 січня 2021 року).

Скільки коштів заплановано потратити на «Екопарк» у 2022-му році, наразі точно невідомо. Адже в прийнятому та опублікованому на сайті міськради річному кошторисі немає окремої статті витрат саме на це комунальне підприємство.

 

І підприємство зберегти, і проблему вирішити

За слова згаданого вище Володимира Голтвянського, днями він спробував побувати в «Екопарку». І виявив, що він знову закритий для відвідувачів.
Чоловік розмірковує:

— От давайте разом і подумаємо. У «Екопарку» практично не буває відвідувачів. Ніхто не знає і ніхто не звітує про те, як там доглядають за тваринами, як їх лікують, скільки коштів на це витрачають. І в той же час, так ніхто і не вирішив проблему з бездоглядними собаками та котами. Зараз, у період, коли в місті не вивозять відходи, особливо чітко видно, скільки в нас бродячих собак. Вони зграями збираються біля контейнерів для збору відходів і розривають пакети та розносять сміття по вулицях. Окрім того, собаки нападають на людей. Є ще один важливий момент. Собак, особливо цуценят, часто прямо на вулицях збивають автомобілі. Тварини або гинуть, або зазнають ушкоджень. Це бачать діти, зазнають від цього психологічного стресу. От і виникла в мене думка, а чому б не створити притулок на базі «Екопарку»? Зараз тваринами опікуються виключно волонтери. Я — у їх числі. Так, у нас є кілька неофіційних пунктів для так званої «перетримки». Люди збирають цуценят чи хворих тварин, лікують їх, відгодовують, а потім пробують роздавати. Впевнений, що волонтери гаряче підтримають ініціативу міськради по створенню притулку на базі «Екопарку». Думаю, що ідея сподобається і багатьом іншим кобелячанам. Я написав про це в соцмережі, то побачив величезну кількість «лайків» та схвальних відгуків. Не знаю, можливо, можна й тих тварин, що є в «Екопарку», залишити, а притулок чи місце перетримки створити паралельно. Тут потрібно почути думку не лише громадськості, а й влади та фахівців, передусім з Держпродспоживслужби.

Що ж, ідея гарна. Вона озвучена. Теоретично, можна й комунальне підприємство зберегти, і проблему бездоглядних тварин вирішити.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 лютого 2022, 10:14 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації