Вхід | Реєстрація

Економія не на користь мешканців

За ініціативи депутата міської ради Юрія Гриценка 17 березня в УЖКГ міськвиконкому пройшло засідання робочої групи з вивчення ситуації щодо опалення на Першому Занасипу.
На засідання були запрошені й мешканці Першого Занасипу. Вони висловили претензії начальнику УЖКГ Олександру Любенку та керівникам КП «Теплоенерго» і ТОВ «Добробит» стосовно того, що після попередніх зустрічей керівників міста з мешканцями мікрорайону нічого не змінилося. Тариф на опалення у лютому виявився навіть більшим, ніж у січні, в окремих будинках він перевищив 10 грн за 1 м?. Водночас в інших будинках такого ж типу, що обладнані лічильниками, тариф у лютому становив близько 7 грн за 1 м?. Представники будинків впевнені, що справа не у низькій температурі повітря, а у тому, що в їхніх оселях не відрегульовані опалювальні системи і теплопостачальниками створені умови для втрати тепла, які погашаються за рахунок споживачів.

Рахують не за правилами
Відповідно до Правил з надання послуг централізованого опалення, показання будинкових лічильників щомісяця має знімати представник виконавця у присутності постачальника та представника споживачів. Коли головного інженера КП «Теплоенерго» під час засідання комісії запитали: «Чи є такі акти з підписами мешканців», з’ясувалось, що їх немає. Запитання: «Так на якій же підставі тоді велося обчислення тарифів?», залишилося без відповіді.
Також робоча комісія встановила, що розрахунки по пільгам, які мають окремі категорії споживачів, у січні-лютому проводилися лише в межах тарифу, встановленого у місті на опалювальний період (6,36 грн/1 м?). Тобто за ту частину, що перевищувала цей рівень, всім пільговикам нарахували сповна.
До речі, Головне управління праці та соцзахисту Полтавської облдерж­адміністрації у своєму листі ще 3 роки тому рекомендувало забезпечити пільги та субсидії, виходячи з повної вартості спожитої теплової енергії.

Чи вигідні споживачам тарифи за лічильниками?
Посадовці запевняють, що такі високі тарифи обумовлені низькою температурою повітря, яка спостерігалась цієї зими. У листопаді-грудні тарифи у будинках, обладнаних лічильниками, були значно нижчими за середньомісячний тариф, встановлений у місті (6,36 грн/1 м?).
Наприкінці засідання начальник УЖКГ дав доручення керівникам ТОВ «Добробит» та КП «Теплоенерго» терміново відрегулювати внутрішньо­будинкові системи теплопостачання та провести роботи з теплоізоляції труб у будинках на Першому Занасипу. Щодо тарифів, то вирішено повторно розглянути це питання по завершенні опалювального сезону, коли можна буде обрахувати економічну ефективність тарифів за лічильником. За результатами цього аналізу буде прийматися рішення і щодо можливої реконструкції систем опалення у деяких багатоповерхівках.
18 березня депутат Юрій Гриценко направив звернення на ім’я міського голови Миколи Глухова з проханням внести зміни у рішення міськвиконкому щодо обрахування пільг за теплопостачання з метою приведення його у відповідність до вимог чинного законодавства.
«Економічність нової котельні не дозволяє мешканцям заощаджувати. Споживачі отримують тепло за фіксованою ціною гігакалорії, а кількість газу, спаленого на її виробництво, для кінцевих споживачів не має значення. Це економія для підприємства», – зазначає головний інженер КП «Теплоенерго» А. Кічігін.

Автор: Віктор КРУК, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 березня 2010, 14:14 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації