Вхід | Реєстрація

«Стежинами рідного краю» Віктора Шишацького

«Стежинами рідного краю» Віктора Шишацького

У світ вийшло краєзнавче видання про південну окраїну Полтавщини.

У лютому цього року учасники громадської організації «Літератор» відзначили одинадцяту річницю з дня заснування спілки. «Літератор» об’єднав місцевих письменників та любителів сучасної літератури.

Підбиваючи підсумки плідної одинадцятирічної роботи, голова ГО Леонід Митько відзначив, що «літератори» випустили за цей період 111 книг.

Окремо очільник «Літератора» зупинився на виданні «Орлик і орляни» авторства Віталія Глинського, Віктора Шишацького, Михайла Лося, Вікторії Біліченко. Робота над підготовкою видання тривала п’ять років. У 2021‑му автори книги перемогли в літературно-мистецькому конкурсі з нагоди 100‑річчя письменника Володимира Малика.

Днями в редакцію зателефонував Віталій Глинський і повідомив приємну новину. Його колега «по перу» Віктор Шишацький видав нову книгу під назвою «Стежинами рідного краю».

— Це унікальна робота про Орлик та його жителів, що складається з 440 сторінок, — наголосив письменник. — Книга складається з 13 розділів. У ній зібрані 975 фотографій, історичних документів, вирізок із газет та музейних матеріалів. Віктор провів величезну роботу, збираючи матеріали про рідний населений пункт та досліджуючи його історію. Передмову до книги написав голова «Літератора» Леонід Митько.

Зі слів Віталія Глинського, книга надрукована в Дніпрі. І коли 7 липня Віктор Шишацький привіз перші 50 екземплярів, його біля будинку вже чекали односельці. Першими із виходом книги автора поздоровили учасники підрозділу «Спільна справа орлян» ГО «Кобеляцьке краєзнавство», де Віктор є заступником голови. Привітати краєзнавця прийшли колеги письменники, колишній директор школи Аркадій Чуйко, керівник шкільного музею Людмила Шовкопляс, медпрацівник місцевої амбулаторії Алла Усата, жителі Орлика, які цікавляться творчістю Шишацького.

Доки Віктор спілкувався з гостями, до двору під’їжджали і підходили місцеві мешканці, аби отримати свій екземпляр книги.

Як повідомив Віталій Глинський, на цьому його колега не збирається зупинятися. У нього зібрано багато матеріалів на чергову краєзнавчу роботу, а також Шишацький готує збірник поезії.

Сам автор «Стежинами рідного краю» про вихід книги написав у соціальній мережі Фейсбук:

«Дорогі мої орляни, понад рік нашої з вами кропіткої праці і ось я тримаю в руках авторське дітище — пілотний екземпляр книги «Стежинами рідного краю». Чимало невдач позаду, але є чудовий результат — і це спільна перемога.

Про південну окраїну Полтавщини — село Орлик можна писати кілометри яскравих нарисів історичної минувшини, які перегукуються із сучасною буденністю.

Це видання про долю людей, їх досягнення, звичаї, побут, легенди. Вона є логічним продовженням краєзнавчо-дослідницької роботи колективу співавторів‑упорядників книги «Орлик і орляни», виданої два роки тому.

На 440 сторінках книги формату А4 по тексту розміщено 975 фотоілюстрацій (з них — 155 кольорових), які відображають життя моїх земляків у різних сферах діяльності; згадано імена понад 4 тисяч односельців; міститься велика кількість статей, копії дописів друкованих періодичних видань, спогади і родоводи представників старшого покоління, науково‑пошукові роботи учнів і вчителів школи, розповіді про різноманітні захоплення орлян, місцеві звички…

Це видання стане в нагоді місцевим жителям, вихідцям із сіл Нового і Старого Орлика, Крамаревого, Олянівки, Яременків, Гречинів, Пархомів, та всім тим, хто цікавиться краєзнавством та історією населених пунктів».


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації