Вхід | Реєстрація

І в дружбі, і в службі: гвардійський кінолог Володимир та його службовий собака грюнендаль Ерон про спільне несення служби у війську

І в дружбі, і в службі: гвардійський кінолог Володимир та його службовий собака грюнендаль Ерон про спільне несення служби у війську

Вони разом уже багато років – головний сержант однієї з військових частин Нацгвардії старший кінолог Володимир Бєліков та його вірний напарник бельгійська вівчарка на кличку Ерон. Разом на службі у війську, де виконують завдання з охорони громадського порядку, і у вільний час.

Хмельничани давно знають та впізнають їх на вулицях міста, бо ж  гвардійський однострій військового та унікальна зовнішність собаки привертають загальну увагу,  а на масових заходах  немає відбою від охочих погладити та сфотографуватися з Ероном.

«Така увага, гадаю, викликана тим, що мій службовий собака досить рідкісної породи. Грюнендаль – найнезвичніший різновид бельгійських вівчарок,   — розповідає Володимир. – Я обрав його для себе кілька років тому, бо дуже хотів саме цього унікального за своїми характеристиками собаку. У виборі не помилився – Ерон став моїм відданим другом, здібним учнем та надійним напарником. Я, своєю чергою, докладаю усіх зусиль, щоб мій собака відчував турботу та любов – піклуюся про нього, дбаю про його розвиток та стан здоров’я, якісне харчування й умови утримання,  присвячую багато часу заняттям з дресирування та тренуванням».

Кінолог впевнений, що бельгійська вівчарка – одна з найкращих порід  для дружби та служби, оскільки  чудово піддаються дресируванню, навчанню новому та є витривалими й відданими. До слова, грюнендаль – єдиний представник своєї лінії вівчарок, який служить у Нацгвардії.

«Ці собаки дуже активні, кмітливі, але, якщо того вимагатиме ситуація, можуть бути надзвичайно спокійними й зібраними. З них виходять гарні охоронці, які самостійно зможуть прийняти рішення, навіть якщо поблизу немає господаря. Ерон – доброзичливий і терплячий, дуже здібний та вірний. Цілком можу покластися на нього під час спільного виконання завдань».

Аби домогтися повного взаєморозуміння й синхронності дій кінолог та його напарник проводять на тренувальному майданчику чимало часу – по кілька годин щодня. Це, за словами гвардійця, необхідно для виховання, правильного формування характеру, врівноваженості собаки, чіткого виконання ним команд та навченості.

«Собака цієї породи вирізняється високим інтелектом та фізичними здібностями, відмінною витривалістю, енергійністю, бо виводилася для тяжкої праці й постійної фізичної активності. Тому тренувати Ерона  легко, він швидко засвоює нове та дає результат. Йому це цікаво й навіть необхідно. Такі особливості породи – на генному рівні потребує постійного руху, фізичних навантажень та здобуття нових навичок, — зазначає кінолог. - Крім частих фізичних навантажень ці собаки також потребують постійної уваги до себе. Їм потрібно давати всілякі завдання й часто хвалити».

Володимир розповів, поділившись власним досвідом, як правильно тренувати собаку, якщо ви стали щасливим господарем песика цієї породи:

«Цуценят у віці від 9 до 18 тижнів потрібно щодня піддавати півгодинним фізичним та розумовим навантаженням. Для цього необхідно вранці й ввечері проводити п’ятнадцятихвилинні тренування з вихованцем. Починати можна з простих вправ, наприклад, кинувши м’ячик, просити цуценя, щоб він приніс його. Починаючи з чотиримісячного віку і до пів року грюнендаль повинен двічі на день піддаватися півгодинним розумовим тренуванням, які потрібно поступово ускладнювати. Крім цього, вихованець також потребує щоденної прогулянки мінімум на пів кілометра.  Ну а піврічного вихованця потрібно дресирувати по 40 хвилин два рази на день.

Коли собаці виповниться рік, потрібно збільшити кількість фізичних навантажень. Щодня він повинен пробігати мінімум півтора кілометра. Грюнендаль чудово піддається вихованню. Але для того щоб досягти успіху в процесі дресирування, господарі повинні заслужити довіру і повагу з боку собаки, так як він володіє характером. Виховувати цих собак можна, використовуючи лише метод «пряника». Тобто, їм необхідно давати послідовні команди та нагороджувати їх за правильне виконання. При цьому не можна використовувати фізичні покарання, адже таким чином можна дуже нашкодити темпераменту собаки».

За словами кінолога, грюнендалі, як і більшість інших вівчарок,  відрізняються особливою відданістю, приголомшливою швидкістю, відмінним здоров’ям та  надмірною  енергійністю. Так що ця порода не підходить для тих людей, які готові на тривалий час залишати вихованців удома наодинці.

«Тож у якості гвардійця, як бачите, Ерон чудово справляється з завданнями та радіє способу життя військового собаки з його насиченим ритмом та навантаженнями. Це йому цілком пасує та йде лише на користь!» - резюмує головний сержант Володимир Бєліков.

Що стосується догляду, то тут, як стверджує кінолог, необхідно знати певні нюанси.

«Ці собаки не дуже вимогливі у догляді, але дотримуватися деяких правил гігієни все-таки доведеться. Шерсть у грюнендаля густа, з товстим підшерстям, тому вони можуть линяти. У цей час потрібно якомога частіше розчісувати шерсть вихованця, щоб видалити відмерлі шерстинки й поліпшити зовнішній вигляд. Для цього краще придбати спеціальний гребінь з рідкими зубами, він не буде травмувати шкіру і шерсть собаки. Стригти грюнендаля забороняється стандартом, тому що це погіршить зовнішній вигляд тварини.

Часте купання грюнендаля протипоказано, оскільки собаки дуже чутливі навіть до спеціальних шампунів, які до того ж можуть сильно зіпсувати шерсть — вона стане тьмяною і тонкої. Припустимо купати собаку в разі потреби».

Як стверджують фахівці, грюнендаль по праву вважається однією з найбільш доброзичливих бельгійських вівчарок. Вони люблять як дітей, так і дорослих. Однак ця приязність миттєво зникає, якщо господареві загрожує та чи інша небезпека.

«Цю породу виводили не лише як пастухів, а і як охоронців, тож при виникненні небезпеки Ерон, не замислюючись, стає на мій захист. У разі необхідності, коли ми на службі, він чітко виконує накази та завдання, покладені на нього. Разом почуваємося вдвічі впевненішими, сильнішими та ефективнішими! Радію, що свого часу обрав саме Ерона в якості друга та напарника. Разом ми – сила!» - підсумував гвардієць.


Автор: Військова частина 3053 НГУ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 серпня 2022, 15:51 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації