Вхід | Реєстрація

Про смітники на землі і в голові

Про смітники на землі і в голові
Оце поїде в Світлогірське?

23 серпня, за ініціативою Кобеляцької міської влади, у селі Світлогірське, під головуванням очільника Кобеляцької міськради Олександра Копельця, відбулися збори мешканців з питання впровадження на території Світлогірського старостинського округу системи платного збирання та вивезення побутових відходів.

Учасники зборів не підтримали пропозицію Олександра Копельця про впровадження системи контейнерного збору сміття. Але наголосили, що питання актуальне і його треба вирішувати, чітко В РАМКАХ ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ. Пропозиції кобеляцького міського голови з цього питання не відповідають чинному законодавству. І насамперед його публічна пропозиція вивозити і складувати сміття на стихійному (незаконному) смітнику в районі вулиці Меліораторів.

Інформація для роздуму: ця пропозиція, у разі її втілення в життя, підпадає під норми ст. 42 Закону України «Про відходи», яка передбачає відповідальність посадової особи у вигляді штрафу від 62 000 до 248 000 гривень, з обов’язковим відшкодуванням шкоди довкіллю і населенню, та (або) судовою забороною займати певні посади терміном до трьох років. Та все ж, після тривалої дискусії, наприкінці зборів учасники зібрання досягли порозуміння.

А саме: Олександр Копелець протокольно зобов’язав старосту Катерину Ходос вчинити такі дії.

Перше. Створити робочу групу по напрацюванню пропозицій з цього питання (перше засідання повинно було відбутися 25 серпня о 10–00, але перенесене на невизначений термін).

Друге. Підготувати та оприлюднити інформацію про об’єми, структуру, склад сміття всіх суб’єктів господарювання на території старостинського округу (заклади, установи, підприємства, об’єкти торгівлі, бази відпочинку тощо) та існуючі на тепер способи його утилізації (вивезення) господарюючими суб’єктами. Адже без такої інформації неможлива повноцінна організація вирішення даного питання, у тому числі встановлення справедливого тарифу на вивезення сміття.

Третє. Надати мешканцям старостату для ознайомлення проекти документів з цього питання, які з вини працівників міськради не були надані (оприлюднені) перед початком зборів. Нагадую, їх перелік, згідно Законів України «Про відходи», «Про благоустрій населених пунктів», «Про житлово–комунальні послуги» та Постанови Кабінету Міністрів № 1070 від 10.12.2008 року «Правила надання послуг з поводження з побутовими відходами». Отже, громаді для ознайомлення мали надати: рішення органу місцевої влади про надання платної послуги на території Світлогірського старостинського округу, типовий договір про надання послуги, правила надання послуги, графік вивезення відходів, тарифи на послугу (окремо для мешканців і окремо для інших отримувачів послуги) та калькуляцію вартості послуги, на основі якої сформовано тариф, перелік пільгових категорій населення по оплаті цієї послуги, визначення відповідним рішенням міськради місця вивезення (складування) побутових відходів та паспортизація смітника відповідно до чинного законодавства України.

Також у рамках впровадження в життя даного питання треба обов’язково прийняти та затвердити міськрадою «Правила благоустрою в населених пунктах Світлогірського старостинського округу» та «Схему санітарного очищення населених пунктів Світлогірського старостинського округу». Стан справ на сьогодні з цього питання переконує особисто мене, що влада не має можливості і бажання в законний спосіб запровадити платний збір та вивіз сміття. Але їй це дуже потрібно. Адже його запровадження, навіть тимчасове і в незаконний спосіб, на основі нібито прохання місцевих жителів (саме для цього запроваджене електронне опитування з послідуючим перенесенням всієї відповідальності з посадових осіб міськради на посадових осіб КП «Переволочанське») дає можливість на територію Світлогірського старостату привозити сміття з перезасмічених Кобеляк.

Що робити і як діяти? Старості округу в повному обсязі виконати протокольні рішення зборів від 23 серпня 2022 року, керуючись при цьому «Положенням про старосту…», прийнятим Кобеляцькою міськрадою 29.12.21 року, а саме: п. 3.2 — діяти в інтересах жителів, п. 3.9 — здійснювати контроль за станом благоустрою та пам’ятати п. 6.1, за яким староста несе відповідальність за свою бездіяльність або невикористання своїх повноважень.

Водночас, депутатам міськради, проживаючим на території старостинського округу, не стояти осторонь, а керуватися в своїх діях положенням Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», за яким депутат зобов’язаний при виявленні порушення чинного законодавства вжити негайних заходів для його негайного припинення шляхом відповідних депутатських запитів, скарг, у тому числі в обласну Військову Адміністрацію, у Національну поліцію, екологічну інспекцію…

Мешканцям старостату знати і відстоювати свої права.

Владі пам’ятати, що цинічне порушення законодавства завжди приводить до відповідних процесуальних наслідків.


Автор: Микола Бугрименко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 вересня 2022, 12:16 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації