Вхід | Реєстрація

У Полтавському пологовому будинку запрацював безбар’єрний гінекологічний кабінет

У Полтавському пологовому будинку запрацював безбар’єрний гінекологічний кабінет

Кабінет обладнаний Міжнародним Благодійним Фондом «Український Жіночий Фонд» за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення / UNFPA та Міністерства закордонних справ Данії.

20 таких гінекологічних кабінетів безбар’єрного доступу для жінок, які постраждали від гендерно-обумовленого насильства, цими днями починають функціонувати у шести областях України. Тут  зможуть отримати кваліфіковану медико-психологічну допомогу як місцеві мешканки, так і внутрішньо переміщені, змушені покинути рідні домівки через російське вторгнення та активні бойові дії.  Крім Полтавської громади, у нашому регіоні такі кабінети відкривають міська клінічна лікарня Миргорода, гінекологічне відділення Лубенської міської лікарні та перинатальний центр Кременчука. Кожна жінка з найвіддаленішої громади усіх чотирьох районів області, яка потребує подібних послуг, може звернутися сюди без направлення.

Одночасно стартувала інформаційна кампанія – аби якомога більше мешканців полтавських громад дізнались про ці кабінети та за потреби скористались їх послугами. Цю кампанію протягом січня-березня 2023 року в області впроваджуватиме НУО «Бюро гендерних стратегій і бюджетування».

Як повідомляє КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради», 21 грудня журналістів та гостей зустрічала господиня закладу – Наталія Удовицька, директор КП «Міський клінічний пологовий будинок Полтавської міської ради», що по вулиці Олеся Гончара, 27В. Разом із нею презентували кабінет координатор проекту від  ГО «Український жіночий фонд» Олена Панченко, регіональний координатор проекту  ГО «Бюро гендерних стратегій та бюджетування» в області Наталія Шкоденко, польова спеціалістка з питань протидії та запобігання домашнього та гендерно зумовленого насильства фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Маргарита Трипольська, регіональний представник НАІУ в області Ірина Твердохліб, старша координаторка фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Юлія Трунова. 

Часто саме медичні працівники стають першими, до кого звертаються жінки, які постраждали від різних форм насильства. Перевагою таких кабінетів є професійний лікарський персонал, що пройшов навчання з медико-психологічної допомоги постраждалим від насильства, сучасна техніка, необхідні препарати й засоби для захисту репродуктивного здоров’я, профілактики статевих інфекцій та ВІЛ/СНІД. Такі пункти сприятимуть ранньому виявленню прихованих випадків насильства, забезпечуватимуть превентивні заходи щодо їх можливого повторення, а також підвищуватимуть ефективність координації і перенаправлення постраждалих до інших надавачів послуг.

Доступність обладнання продемонстрували Ірина Твердохліб та завідувачка консультативно-діагностичного відділення поліклініки Варвара Бережна. У кабінеті – простора зона доступу для пацієнтки на кріслі колісному, пересувна ширма, що дозволить жінці почуватися комфортно. Гінекологічне крісло – електрично кероване, з пультом управління, може пересуватися по кабінету, змінювати розміри та положення, опускатися до рівня крісла колісного або підніматися до висоти медичної каталки. Витримує вагу до 160 кілограмів. Колір крісла – контрастний синій – зручний для пацієнток із вадами зору.

Ірина Твердохліб подякувала всім, хто причетний до відкриття кабінету. Адже сама опікувалася придбанням такого обладнання із 2016 року. Перші два подібні крісла з’явилися у Полтаві у 2019 році. Сьогодні, в умовах війни, такі кабінети дуже важливі й потрібні не лише в обласний центрах, а й у кожному районі, щоб забезпечити доступ мешканкам найвіддаленіших громад. Наталія Удовицька показала журналістам «Школу відповідального батьківства», інші затишні й комфортні гінекологічні кабінети, туалетні кімнати, зручні для людей з інвалідністю.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 грудня 2022, 12:21 | Полтава | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації