Вхід | Реєстрація

Депутати перевірили лікарню

Депутати перевірили лікарню
Головнйи лікар: – Не звільнений поки що жоден співробітник.

У минулий четвер у кобеляцьку міську лікарню із робочим візитом прибули місцеві депутати. Вони вирішили дізнатися, наскільки масовими будуть звільнення працівників, які нібито мали відбутися в закладі, і чи не порушене трудове законодавство.

Візит депутатів відбувся в рамках виїзного засідання комісії  з питань соціального захисту, охорони здоров’я, освіти, культури, спорту та партнерських зв’язків, яку очолює Андрій Мельник.

У лікарню того дня прибули, окрім голови комісії, ще й заступник міського голови Олена Стаднікова, депутати Вікторія Омельяненко,  Олександр Горбенко, Микола Попик та співробітники міської ради.

Головний лікар Володимир Казирод одразу повів гостей у поліклінічне відділення. Він, до речі, вже неодноразово запрошував депутатів прийти в лікарню і особисто перевірити, скільки ж пацієнтів реально звертаються за допомогою і яким є навантаження на лікарів та медсестер. При цьому Казирод завжди зазначав:

— Десь години після 12-ї пацієнтів у поліклініці практично не буває. Масовий прийом, як правило, відбувається із 8-ї і до 11-ї, а то й десятої години ранку.

Відсутністю пацієнтів Володимир Казирод аргументував свою позицію щодо того, що після того, як медсестер переведуть на роботу на 0,75 ставки, і, як результат, вони працюватимуть лише до 14-ї години, не буде негативних наслідків ні для медперсоналу, ні для хворих.

Хоча, звичайно ж, скорочення заробітної плати позитивом назвати теж не можна.

Дійсно, у четвер, 15 грудня, о 14-й годині дня в коридорах поліклініки та кабінетах лікарів  пацієнтів практично не було. Біля реєстратури один чоловік запитував про те, як потрапити на прийом до Василя Рафальського, ще один  сидів на лавочці, когось очікуючи.

Хоча лікар-травматолог Геннадій Білик розповів депутатам, що зранку вже встиг прийняти 19 пацієнтів.

Після невеличкої екскурсії по поліклініці всі присутні зібралися в кабінеті головного лікаря Володимира Казирода.

Заступник міського голови Олена Стаднікова пояснила керівнику медзакладу, що її та депутатів цікавить, чи дійсно в лікарні будуть проведені серйозні скорочення штату і чи не порушене при цьому трудове законодавство. Адже згідно із українськими законами, роботодавець зобов’язаний за два місяці попередити працівників про звільнення чи суттєві зміни в умовах праці.

Володимир Казирод одразу пояснив, звідки взялися чутки про нібито скорочення 39 співробітників лікарні.

Він сказав:

— У нашій лікарні, в силу різних причин і факторів, склалося так, що ми маємо найбільшу серед 19 аналогічних закладів Полтавського району кількість медсестер. Звичайно, я говорю про процентне відношення. У нас на одного лікаря припадає 2,6 медсестри. Середній показник по району при цьому становить 1,7. От для того, щоб вийти на цей названий мною середній показник, ми мали б звільнити 39 працівників. Але ми цього робити не будемо. Та й не збиралися, якщо зовсім відверто. Ми перевели медсестер поліклінічного відділення на 0,75 ставки. Усі люди погодилися, все це засвідчено письмово.

Казирода одразу запитали:

—  А якби людина не погодилася на такі умови?

— Вона була б звільнена.

Головний лікар продовжив пояснювати:

— От, візьмімо нашу лабораторію. Штат практично не змінювався із часів колишнього Кобеляцького району.  Між тим, кількість населення, кількість потенційних хворих зменшилася дуже суттєво. Ми мали розмову із цього приводу із працівниками лабораторії. Одна співробітниця вирішила звільнитися за згодою сторін. Іншу ми перевели на іншу роботу, тобто — не звільнили. І так по всіх підрозділах. Так, у жодній лікарні немає операторів комп’ютерного набору, у нас — є. І лікарі просять не звільняти цих людей. Думаємо, шукаємо резерви.

— Так скільки людей звільнено на сьогоднішній день?

— Не звільнений поки що жоден співробітник.

Далі перейшли до обговорення дотримання вимог трудового законодавства. Адже медсестри, яких перевели на інший режим роботи і, як результат, зменшили їм зарплату, не були про це попереджені за два місяці.

Володимир Казирод заявив, і його підтримала юрист міської ради Аліна Деркач, що закон він не порушив. Справа в тому, що Верховною Радою України був прийнятий закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». І цей закон дозволяє змінювати істотні умови праці і навіть проводити звільнення без попередження за два місяці.

Після вивчення документів, члени депутатської комісії вирішили, що законодавство головний лікар Володимир Казирод не порушував. Також вони впевнилися в тому, що масових звільнень персоналу в лікарні не відбувається.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 грудня 2022, 14:31 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
1. megacanok / 26 грудня 2022, 10:11
клоуни, що одні що другий, замість медсестер краще оцих би поскорочували. Після 12.00 хворих у нього немає, а він дивився чи лікарі там є? В нас що всі раптово здоровими стали? Розвів бардак, всі обласні лікарні забиті кобеляцькими людьми, не цікаво чому. Може тому, що всі супер спеціалісти, яких то нема то "нєту", а якщо і є то толку ніякого. Отим 19-тьом, що Білик прийняв співчуваю, та й то мабуть, якраз медсестри їх і приймали. Лабораторія в нього не загружена, а він пробував направлення на аналізи отримати, чомусь через дорогу черга стоїть. Другі, четверо з "ларца", ну страшні спеціалісти, розпереживались чи законодавство дотримується, а ви хоч копійку на лікарню дали. На трьох заступників є гроші, на інше нема. Доречі, було б цікаво ознайомитись із посадовими інструкціями кожного.
2. микола козак / 27 грудня 2022, 13:34
Казирод випадкова людина в Кобеляках .Те , що вын вышаэ лапшу , видно всим , адже в поліклініці медсестри виконують роль коригувальників направляти пацієнтів через дорогу , саме тому приміщення поліклініки пусте , а лікарі перейшли всі через дорогу .Доки Казирод буде керувати медзакладом , в Кобеляках медицина зникне , як галузь.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації