Вхід | Реєстрація

«Чому розділяють людей?!»

«Чому розділяють людей?!»

Таке не зовсім риторичне питання звучало з вуст жителів Куст-Кущів під час зібрання, у ході якого обговорювали проблеми, що виникають під час оплати фермерами за орендовану землю.

Автор цих рядків не був присутній на зібранні, адже дізнався про нього пізніше від сторонньої людини, яка не є учасником процесу.

Дуже відома в Біликах пенсіонерка передзвонила і попросила:

— Приїдьте в Куст-Кущі, поспілкуйтеся з людьми. Можливо — із білицькими посадовцями. Вони прохають допомоги і підтримки. Я й сама пробую допомагати. Але тут — безсила. Людей дурять, не платять їм за пай обіцяного. А юридично нічого не вдієш.

У принципі, навіть із цієї телефонної розмови можна було зрозуміти суть справи. Швидше за все, орендарі просто перестали виплачувати кошти, які не фігурували в договорі, тобто — «чорну» готівку.

Через кілька днів після розмови балакуча продавчиня із кусткущівського магазину лише підтвердила попереднє припущення.

Жінка розповіла, що на зібрання прийшли кілька десятків жителів Куст-Кущів та сусідніх сіл. Приїхали орендарі Даценко і Слоква, чиновники із білицької селищної ради.

Як виявилося, один із орендарів за 2022 рік заплатив частині селян меншу суму, аніж раніше. Це стосувалося тих людей, які зараз відмовилися підписувати нові договори оренди землі.

Продавчиня розповіла:

— У мене договір закінчується в 2025 році. Мені не заплатили. Не заплатили й кільком людям, у яких договір закінчується аж у 2028 році. І ми не хочемо їх продовжувати. У мене, приміром, є ще два роки на роздуми, у когось — ще більше. Чому я буду вже зараз продовжувати угоду із орендарем аж до 2033 року? А може я не доживу. Чи передумаю. Так він, той орендар, тим, хто підписує новий договір, заплатив по 10 тисяч, а нам — лише по шість. Це я округлюю, там трішки інші суми.

Між тим, у документально зафіксованому договорі «стоять» оті самі 6 тисяч гривень. А решта — то так звані «бонуси», «премії», «заохочення».

А простіше і чесніше кажучи, то — «чорна» готівка. Орендарі заключають договори із проставленими меншими сумами, маючи дві цілі. Перша — зменшити податки, які їм потрібно заплатити від суми договору. Друга — мати вплив на селян.

Продавчиня резюмувала:

— Я то цю хитрість розумію. А от люди, яким по 60–70 років, — ні. Вони бідкаються, чому ж людей так розділяють. Одним — більше, непокірним — менше. Я то висновки зробила, я із цим орендарем більше справ мати не буду. Й іншим закажу.

Ну, відповісти на запитання «Чому розділяють людей?» досить просто. Це тисячолітній принцип управління людьми. Звучить як «Розділяй і володарюй». Так було, є і буде. І цим принципом успішно користуються як правителі великих держав, так і дрібні фермери.

Цікаво, що на цьому ж зібранні був інший фермер. У нього в договорі чітко зафіксована сума в 10 тисяч. І він платить її, незалежно від того, підписують із ним нову угоду чи ні. І про соціальну сферу турбується. І дороги від снігу чистить.

Задав продавчині з Куст-Кущів логічне запитання:

— Ну от, у вас є вибір. Є перевірений часом фермер, який добросовісно виконує свої зобов’язання і, що важливо, й живе поряд. Так чому ж люди вперто наступають на граблі і віддають паї тим, хто їх і державу дурить?

Чіткої відповіді не отримав. Жінка лише сказала:

— Я більше із ним договір не підпишу.

А я можу сказати, чому люди «вірять» тому, хто їх і державу дурить. Та тому, що у свій час той орендар пообіцяв на тисячу гривень за пай більше. Але — неофіційно.

А тепер — все. Ні газета, ні чиновники із селищної ради, ні суд, ні навіть Зеленський таким селянам не допоможуть. І не тому, що не хочуть. А тому, що є договір із сумою. І він, той договір, виконується. А все, що орендар неофіційно платив більше… То вже… Будуть покірні — заплатить, ні — не заплатить. Володарюватиме, одним словом.

А ще цікавіше, що кілька років тому був у тих краях. Вислуховував скарги на ті ж проблеми. І радив людям створити хоча б неофіційну спілку власників паїв. І перед тим, як заключати нові договори, найняти юриста і заплатити за пораду один раз, а далі спокійно отримувати свої гроші, не боячись, що орендар не заплатить.

Думаєте, хтось послухав? Послухали. Але не зробили.

Зараз же взагалі й платити юристам не потрібно. Є ж селищна рада, там є юристи і землевпорядники, які розуміються на всіх цих хитрощах і тонкощах. І вони можуть розтлумачити, як і на яких умовах краще підписувати договори оренди землі.

До речі, чиновники із Білицької селищної ради, які теж були на зустрічі в Куст-Кущах, теж підтверджують готовність надавати безкоштовну допомогу людям. Аби ті зверталися. Головне, що їм, чиновникам, теж вигідно, аби всі договори оренди були заключені «по білому», тобто чесно. Адже це — податки в раду, отже і їх зарплата.

Здається — все просто. Але це просто і реально, якщо «не вестися» на ті «чорні» тисячу чи дві, що не зазначені в договорі.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 лютого 2023, 11:07 | Кобеляки | Суспільство


1. Filon / 12 лютого 2023, 13:49
Фото не до цієї статті. Зараз адміну передзвоню, щоб видалив.
2. Slavko / 14 лютого 2023, 00:57
Думав, заголовок стосується несправедливості вимкнень світла, а воно з усим так, і з землею те саме.
Саме звідси потім, з цього лайна складають анекдоти про заздрісного сусіда та хохлів...
Пора вже українцям усвідомити, що їх весь час дурять, а вони готові один одному драти чуба, лиш би не гнівити бога у своїй жорстокості до ворога та расовій чи національній нетерпимості. А богообраним те на руку, тримають їх за дурнів, багатіють та посміхаються з дурних хохлів, які не бачать очевидного, що від перестановки доданків сума не міняється, думають, що ж7д у вишиванці - то такий справжній еталонний українець - і так по колу !
Але кажуть знаючі люди, що час кола добігає кінця... Темна Ера Риб для людства закінчилася, наступив Ранок Сварога або Світанок Сварога ! По-іншому, для декого - армагеддон... Свідомі люди пробуджуються, ведуть роботу над собою, згадують, хто вони є, хто вороги їхні і звідки взялися на Землі... Несвідомі ж - віддають свою волю у «божі» руки, не знаючи, що їхній «бог» є сам сатана... І у молитвах в кінці вони тричі його закликають... Є навіть прямі нащадки від нього, хоча утворені не зовсім природнім шляхом, з так званих «колін» Адама... (Саме так !...) і несвідомих, що ковтають локшину і ведуться на різні програми-ілюзії Великого Плану, от їх і чекає той Армагеддон, тобто кінець.
Детальніше, хто помирає Людиною, свідомою Людиною, з хорошою кармою... - переходить у інший світ, тонкий, продовжує життя, хто несвідомий - для чого вони там нужні ?... Відбувається відбір. Хоча відомо, що ці два світи з"єднуються і це можна побачити у цьому житті, світі... Тому наші предки так турбувалися про власну карму, більше, ніж за життя, тому що воно тимчасове.
Кажуть, в цьому і полягає задум самого Творця... Випробування різних варіантів розвитку людства а потім - виправлення помилок, ми можемо бачити, що воно почалося.
Якось воно так.
3. Filon / 14 лютого 2023, 06:36
Славік, яка карма? Її індійські жиди придумали!
4. Slavko / 14 лютого 2023, 08:20
Ігорю Миколайовичу, вчення індійських Вед повністю збігаються з нашими предківськими дохристиянськими і їх писали не вони, як вони могли щось писати, коли повзали на той час різними зміями і потворами. Дехто до сих пір носить гадюку на голові під час шабашів-свят, вшановуючи і поклоняючись предку-нечисті, дехто має бога у вигляді козла... козячої голови і це не вигадки, запитайте у них самих, хто є їхній бог...
Ви сиділи колись на Евересті і так там нічого і не збагнули, а я сидів на цих болотах і щось таки почав розуміти у тому, видно воно діло не у Евересті. А правда вона для того і правда, щоб не всім подобатися.
5. Slavko / 14 лютого 2023, 08:30
Ще один важливий момент упустив... Усі герої українських народних казок (ну нехай не усіх) мали при собі "народний інструмент"... - булаву , боролися з нечистю - і перемагали її . Цим заслуговували собі повагу. Те ж саме було і у пізніші часи, на Січі... Традиція збереглася і найбільш поважному козаку - Гетьману вручали булаву як символ влади, честі, доблесті і поваги. Навіщо тепер її вручають тим ждам ?... Невідомо. Такий собі обман свідомості недогромадян. Думайте...
6. микола козак / 14 лютого 2023, 09:12
Я не сстану писати про ЕРУ РИБ та БУЛАВУ , а хочу сказати , що кожний договір може змінюватися по вимозі однієї з сторін.Для цього потрібно знайти лише підстави , а не відшукувати винних , та проводити сходки.У багатьох договорах я зустрічав пункт , де говориться про поправки на інфляцію , а якщо навіть такого пункту немає , то пишем орендарю вимогу внести таке до договору , як додаткову угоду і проводити виплати з урахуванням інфляції , яка в Україні ой яка.Далі пишем в разі невиконання в установлений термін , договір на оренду буде розірвано.На сьогодні не зустрічав , щоб хтось з орендарів робив виплати з урахуванням інфляції .Крім цього можна найти безліч причин , нераціональне використання земельної ділянки і т.д. .Після отримання вимог орендодавця , орендар або подає до суду за незаконні вимоги ,( а вони такими не є ) , або погоджується з вашими вимогами.По селах є грамотні люди , то невже важко написати на сторінку вимоги .До цього непотрібно вважати тих , кому 60-70 років , зовсім дурними.Просто потрібно не робити пусті сходки , де побалакали і розійшлись , а діяти.
7. Filon / 14 лютого 2023, 09:13
4.Slavko
«Ви сиділи колись на Евересті»

Славік, дорогий ти мій чоловіче. Я сидів не на Евересті ( фото у ФБ), а на Язику Тролля. Це у Норвегії. А всі ті мудрі вчення в яких усім рулить Карма, а не Бог-творець, говорять про те, що весь світ знаходиться в тобі,єдиному і неповторному. До речі, неспотворені людьми авраамістичні вчення, теж говорять про це. Як і дхармічні такі, як індуїзм і буддизм. Стань сам щасливим. Це єдине що ти, я і будь-хто інший може зробити у цьому житті.
8. Slavko / 14 лютого 2023, 09:41
Частково погоджуюсь
9. ArturKovach / 14 лютого 2023, 11:00
Просто добавлю, що шахрайські дії по відношенню до тих, хто володіє землею, здійснює всім відома нам фірма «Добробут» , яка вже сама підписує договори на 10 років вперед, не розуміючи, що власники паїв не хочуть з ними справи ніякої мати. Відео скоро буде.
10. Slavko / 14 лютого 2023, 15:31
А ось і спливли дизлайки
11. Filon / 14 лютого 2023, 19:11
8.Slavko
«Частково погоджуюсь »

Ну і добре. Часткове порозуміння завжди краще аніж повна антипатія.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації